Hvorfor elsker barn å bli skremt?

SKUMLE SPILL: Hørt om Five Nights at Freddy's, Hello Neighbor eller Poppy Playtime? Skrekkspill er noen av de mest populære titlene på konsoll og mobil. Til og med i Roblox spilles det skrekkspill.

Kriblingen i magen. Usikkerheten. Var det noe skummelt i mørket, eller bare fantasien? En lyd i det fjerne. Et monster som plutselig dukker opp på skjermen!

Overlevelses-skrekk eller «survival horror» som det heter på engelsk, er en egen sjanger innen gaming. Målet i slike spill er å overleve så lenge som mulig på et gitt sted bebodd av monstre, skurker eller andre uhyggelige skapninger.

Konseptet minner litt om det å leke gjemsel hvor man må holde seg skjult og snike seg omkring uten å bli oppdaget.

Hekta på Five Nights at Freddy’s

I skrivende stund ligger Five Nights at Freddy’s på topplisten i app-butikkene når det gjelder antall nedlastinger. Dette er et populært spill som er innen sjangeren nevnt over. Bare i Google Play har spillet over en million nedlastinger. Spillet finnes i tillegg til PC og spillkonsoller og det er laget en rekke oppfølgere.

I det første spillet i serien jobber man som sikkerhetsvakt. Her bor det også tre roboter som ser ut som skumle bamser. Hver natt finner disse bamsene på noen ugne påfunn. Som spiller er man plassert i et sikkerhetsrom med skjermer og tilgang til overvåkningskamera.

Dessverre har man svært lite strøm til rådighet som gir kraft til sikkerhetsdører og kameraer. I de mørke og ekle korridorene må man derfor holde utkikk etter robotbamsene i tilfelle de beveger seg mot spilleren. Klarer man ikke å lukke dørene før det er for sent, angriper bamsene. Og bruker man opp strømmen før natten er omme klarer man ikke å beskytte seg selv lenger.

Hele stemningen er hakket mer ubehagelig og skummelt enn man skulle tro. Gjennom godt arbeid fra spillutvikleren får man en gjennomgående opplevelse av at man når som helst og fra hvor som helst kan bli overrumplet av noe ekkelt.

Det er samme teknikker som filmutviklere bruker i skrekkfilmer med mørke scener, lydeffekter og omgivelser som er nokså ugne å være i.

Leketøyene som ble onde

I et neste spill, Poppy Playtime, skal man igjen inn i leketøysverden. Her skal man besøke en nedlagt leketøysfabrikk som i dette tilfellet også er bebodd av morderiske bamser. Her er det samme skremmefaktor som nevnt over.

Man kan ane at noe beveger seg i mørket, men man er ikke helt sikkert. Kanskje kommer angrepet bakfra. Uansett så gjelder det å bevege seg rundt på spillkartet uten å bli fanget.

Det kan virke som om det er en gjenganger i disse spillene med en kontrast hvor det som vanligvis er hyggelig, plutselig blir ondt og farlig. Enten det er en bamse, en bestemor eller en nabo. Slik er det jo også med dukken Annabelle i filmens verden.

Spill på plattformen Roblox kan også ha slike elementer. Et av de mest populære Roblox-spillene heter Piggy – et skrekkspill der flere spillere skal rømme fra et hus. Man er låst inne og må gå fra rom til rom samtidig som man skal unngå et morderisk beist som vandrer i gangene.

Det finnes også andre skumle spill på Roblox som for eksempel Stop It, Slender! Her blir spillere fordelt ulike roller. Noen skal være uhyret Slenderman – og de andre må samarbeide og unngå å bli fanget av monsteret.

I tillegg finnes det andre spill som også har vært svært populære tidligere. For eksempel Granny der man skal rømme fra en ganske så ubehagelig bestemor, og Hello Neighbour der man skal snike seg omkring uten å bli tatt av en mystisk mann.

Hvorfor fenger spillene barna?

Å gå gjennom en skrekkopplevelse er en kombinasjon av flere følelser. På den ene siden blir man utfordret til å stå i noe som er ekkelt og ubehagelig – så kommer mestringsfølelsen og roen når det skumle er forbi.

I tillegg er følelsen så ekte som den kan bli. Når man er redd er man til stede der og da. Det er ikke passive inntrykk, tvert imot er man mer involvert enn noen gang. Kanskje deler barna også opplevelsen sammen med en venn som ser på eller spiller sammen med dem.

Men for noen barn setter følelsen seg mer i og henger igjen selv etter at skjermen er skrudd av. Det som skulle være lystbetont ble plutselig veldig ubehagelig.

Det er liten tvil om at barn og unge også får nyss om slike spill via populære youtubere som viser nesten overdrevne fryktreaksjoner på slike spill. Og så klart har det vennene spiller og snakker om stor betydning for det barna selv har lyst til å spille.

Er slike spill ok for mitt barn?

Det er stor forskjell fra barn til barn hvordan de håndterer inntrykk. Det som skremmer den ene og kan føre til mareritt etter leggetid, kan oppleves som bare tull og fjas av nestemann.

Her bør man rett og slett se an eget barn i sammenheng med tidligere historikk: Blir barnet lett skremt av å se skumle filmer og spill ellers?

I tillegg bør man ta utgangspunkt i aldersvurderingen fra PEGI. De har blant annet et eget merke (bilde av en edderkopp) som viser om spill har skummelt innhold. De forklarer at spill som har:

  • Syvårsgrense og som har dette innholdsmerket kan ha bilder eller lyder som er skumle for yngre barn.
  • Ved oppgitte tolvårsgrense blir denne stemningen sterkere.
  • Ved sekstenårsgrense forklarer PEGI at spillet kan ha intens og pågående fryktscener eller forstyrrende bilder.

Husk at selv noen voksne kan bli skremt av grøsserspill selv om de ikke har en særlig høy aldersgrense.

Five Nights at Freddy’s som eksempel har fått anbefalt aldersgrense 12 år av PEGI. PEGI beskriver at stemningen er ekkel og nervepirrende. I tillegg beskriver PEGI at spillet har skummel latter, og dyrefigurer som er ment å fremstå som truende. Spillet inneholder også scener som får en til å plutselig skvette.

Til og med voksne anmeldere har vurdert dette spillet som skummelt. Les for eksempel denne anmeldelsen, eller denne.

Vil man ha noe mildere kan man alltids prøve ut Luigi’s Mansion 3 til Nintendo Switch, eller Plants vs. Zombies-serien som finnes til alle spillkonsoller. Se også vår liste over barnevennlige skrekkfilmer.

Foto: Five Nights at Freddy’s / Steel Wool Studios og Scottgames
Foto: Poppy Playtime / MOB Games
Foto: Granny / DVapps AB


Les også

Rainbow Friends