Gamerforeldrenes råd til deg med barn som spiller

Hos familien Andersen i Arendal er foreldrene minst like glad i dataspill som barna er. Få gode råd og les om verdifulle erfaringer fra foreldreparet.

Når mørket faller på hos familien Andersen er det foreldrenes tur til å kose seg foran skjermen. Mammaen, Silje, har nettopp kjøpt seg en kraftig gaming-PC for å spille strategispillene sine.

Her går det i alt fra Age of Empires til World of Warcraft. Pappaen derimot, Damon, må nøye seg med familiens gamle bærbare datamaskin. Også han liker strategispill som det populære spillet League of Legends, i tillegg til andre rollespill som foregår på nett.

På morgenkvisten i helgene våkner jentene til muligheten for å spille litt. Lea (7) går i andre klasse og spiller på en Nintendo DS. Dette er en håndholdt spillkonsoll. Datteren Emma (5) går i barnehagen og nøyer seg foreløpig med en iPad som hun har arvet fra storesøster. Her går det mye i lærespill og akkurat nå er det Poio som inneholder søte figurer og et eventyr der man trener på bokstaver og leseferdigheter.

Foto: Privat

– Vi har også vært ute hele familien og spilt Pokémon Go på mobilen. Da er man utendørs og jentene synes at det har vært gøy å trykke på skjermen for å fange fantasidyrene, sier Damon.

Pappaen synes at det er viktig å være deltakende og engasjert når barna spiller. Spillene skal være mer enn bare tidsfordriv.

– For meg er det viktig å finne frem til gode spill som jentene kan spille. De kan gjerne være underholdende, men de skal også ha et godt grunnlag. Det er fint med spill som gjør at barna sitter igjen med noe etterpå. Gjerne at de lærer noe mens de spiller, mener Damon.

Skåner barna for upassende innhold

Damon har tidligere jobbet flere år i butikker som driver med forbrukerelektronikk. Både i Elkjøp og Expert var det fort gjort at Damon jobbet i spillseksjonen.

– Der var jeg streng på aldersanbefalinger. Barn som ikke var gamle nok til å kjøpe et spill med høy aldersanbefaling, fikk ikke lov. Og i andre tilfeller der foreldre skulle kjøpe spill til eget barn, hendte det at jeg spurte om barnets alder og hintet om at barnet kanskje ikke var gammel nok. Fedrene ble ofte sure og mente at jeg ikke hadde noe med det, mødrene derimot ble ofte nysgjerrige på akkurat hvorfor og ville vite mer om spillets innhold. Noen endte til og med opp med å ombestemme seg, sier Damon.

At det er god grunn til at aldersanbefalinger er satt på spill, er Damon overbevist om, selv om de ikke er lovpålagte å følge. Pappaen mener at innhold i spill har en evne til å påvirke barna.

– Jeg ser det selv på den eldste datteren min at hun kan ta etter oppførselen når hun ser på bestemte serier på TV. Andre ganger dreier det seg om innhold i spill som kan virke skummelt. Heldigvis er vi der at barna sier ifra om noe er ubehagelig eller skummelt i et spill. Vi er strenge på å følge aldersanbefalinger, sier Damon.

Pappaen, som har tilbrakt sin tid på de fleste spillkonsoller som er blitt gitt ut gjennom årene, mener at man må våge å si nei til barna. Selv når det er populære spill som for eksempel Fortnite, og i tilfeller der man er bekymret for at barnet sitt kan havne utenfor.

Sett deg inn i spillene

Foto: Privat

Damon har flere råd å gi om man er usikker på om et spill egner seg for barnet eller ei.

– Se på aldersanbefalingen. I tillegg, se på spillet før du kjøper det. Dersom magefølelsen sier nei, ikke kjøp det. Om man har tatt et valg og tenkt at et spill virket greit for barnet sitt. Sett deg ned og se på mens barnet spiller. Tenker man da at dette ikke var egnet allikevel. Så er det lov til å ombestemme seg, sier Damon.

Se på aldersanbefalingen. I tillegg, se på spillet før du kjøper det. Dersom magefølelsen sier nei, ikke kjøp det.

Regler for skjermtid er også noe som blir heftig diskutert i de mange hjem rundt omkring i landet. Ikke sjeldent oppstår det uenighet med barna når foreldre mener at det er blitt nok spilletid.

Vår løsning har vært å være konsekvente helt fra start. Det å ha tydelige og konkrete tidsrammer og ikke åpne opp for diskusjon. I tillegg, har vi ofte lagt opp til at lekser og andre gjøremål skal være overstått før de får spille og vi har egne regler for ukedager og helger. Vi har også hatt konsekvenser dersom avtaler er blitt brutt, så barna vet om hva som skjer når de ikke følger reglene. Så mitt råd til foreldre er å holde linja. Bestem dere for reglene som skal gjelde og hold på dem. Det gjør det i hvert fall enklere i etterkant, sier Damon.

Pappaen forteller også om en interessant opplevelse som står i en kontrast i en tid der mange barn nettopp tilbringer store deler av dagen inne og foran skjerm.

– Det var midt i sommerferien og helt siden vi flyttet hit hadde vi omtrent ikke sett barn i gatene. Så mistet nabolaget tilgangen til internett i to døgn. Da veltet mengder med både gutter og jenter ut inngangsdørene og kastet seg på sykler og lekte. Det var litt av en kontrast. Så det er ingen tvil om at det må være en balanse her. Det kan også bli for mye skjerm, sier Damon.

Mye positivt med dataspill

Spill er blitt en samlende begivenhet i hjemmet til familien Andersen. Når døtrene sitter og spiller er foreldrene titt og ofte innom og hjelper til med gjøremål i spillene som kan være vanskelige eller knotete. Foreldreparet ser fra sin bakgrunn at spill byr på mye positivt for barn.

Mange spill er sosiale i dag sammenlignet med før når jeg vokste opp. Da var det mer en innesluttende aktivitet der man satt alene foran skjermen. I dag kan en vennegjeng få et fellesskap når de snakker om Fortnite. Den gutten eller jenta som er utenfor ellers, får også noe felles å prate om. I tillegg er det mange spill som byr på logikk og hjernetrim, koordinasjon med øye- og hånd og mer, sier Damon.

Pappaen anbefaler lærespill som Poio til barn fra fire og oppover. Til mindre barn anbefaler han mer enkle puslespill og lignende som øver opp motorikk. Et nettbrett holder mer enn nok til yngre barn.

Når barna blir eldre, kan Minecraft og sportsspill som FIFA være fine å starte med. Også simulatorspill som tar for seg det å bygge byer og bondegårder er fine. Sims er også et spill som en del jenter liker, mener Damon.

Les også:

Hjelp, barnet mitt vil ha gaming-PC

Forstår du spillordene som barna bruker?

Har du barn som chatter med andre i spill?

Mindre krangling når foreldrene spiller med barna

Hvilken spillkonsoll ønsker barna seg?

Disse foreldrene styrker båndene til barna gjennom spill

Populært å spille foreldrenes gamle dataspill

Dataspill: Tips til foreldre

Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

 

Bli medlem av Barnevakten