Hvilken spillkonsoll ønsker barna seg til jul?

Vi hjelper deg å finne hvilken spillkonsoll som egner seg best for ditt barn: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox One S eller kanskje en PC eller et nettbrett.

Fra 5 år: Nettbrett

Pris for nettbrett: 1500-6000 kroner.

For de minste holder det ofte å spille på familiens nettbrett eller ved å låne mobilen til far eller mor. Det finnes et helt hav av puslespill, pekebøker og andre lærerike apper som kan lastes ned til mobil og nettbrett. Ofte krever spillkonsoller mer utviklet finmotorikk i fingre og hender. Derfor kan det for de små være best å starte med et nettbrett som byr på stor skjerm og som lar barna trykke direkte på skjermen når de spiller.

Nettbrettet er fint å bruke til spill langt opp i barneskolealder, og det finnes mange kjekke app-spill og pedagogiske læringssider som  skolebarn kan ha glede av på nettbrettet.

Om man bør velge et Apple-produkt eller et Google-produkt, avhenger av egen preferanse. Å velge den rimeligste utgaven på markedet kan føre til at man ender opp med et nettbrett som blir tregt etter kort tid. Nettbrett kan fort gå i gulvet, så det lønner seg nødvendigvis ikke alltid å gå for de dyreste variantene til barna heller.

Alle nettbrett oppgraderer operativsystemet sitt med jevne mellomrom og ytelsen vil over tid bli svekket av dette. Jo eldre modell, jo raskere merkes årgangen.

Før barnet tar i bruk nettbrettet eller mobilen, bør du gå gjennom foreldreinnstillingene:

Nytt i 2019: Apple Arcade

Fra 5 år: Nintendo Switch

Pris: Drøye 3000 kroner.

Nintendo Switch er et naturlig førstevalg for barn som er klare for sin aller første spillkonsoll. Her finnes det et stort utvalg spill for barn i barneskolealder, og i mange av spillene kan flere spille på samme skjerm. Nintendo Switch er dessuten en todelt spillkonsoll. Man kan plassere den ned i en «boks» som er koblet til TV-skjermen for å spille der, eller ta den ut av boksen og spille hvor som helst når man er på farten, på en liten skjerm. Spillkonsollen fungerer da på samme måte som med et nettbrett med to kontrollere på siden som tas ut ved behov. Les mer her: Barnevaktens anmeldelse av Nintendo Switch 2017.

2019: Nintendo Switch tilbyr også Nintendo Switch Lite. Billigere, men kan ikke kobles til TV-skjerm. Men lettere å ta med på farten.

Fra 7 år: Playstation 4 eller Xbox One S

Pris: 3000-5000 kroner.

Både Sonys spillkonsoll Playstation 4 og Microsoft sin konsoll Xbox One S har blitt kjempepopulære her til lands og verden over.

De aller fleste spill blir utgitt til begge konsollene, men en håndfull blir kun utgitt til den ene eller den andre avhengig av om Sony eller Microsoft står som distributør av spillet. Når det gjelder spillgrafikk og utvalg er det lite som skiller de to merkene fra hverandre.

Ofte lønner det seg å se an hva venner har kjøpt inn, da det sjeldent er mulig for en som har Playstation å spille med en som har en Xbox dersom man skal spille sammen på internett.

Det finnes opprinnelige utgaver av Playstation 4 og Xbox One i tillegg til oppgraderte maskiner som heter Playstation 4 Pro og Xbox One X. Man får ikke tilgang til flere spill dersom man kjøper de dyrere modellene, de samme spillene blir utgitt både til «gammel» og ny variant av Playstation og Xbox, men man får litt bedre grafikk og en raskere maskin.

En retrokonsoll kan også være interessant for denne aldersgruppen. En retrokonsoll er en nyutgivelse av en spillmaskin som opprinnelig fantes for flere tiår siden. Store aktører som Nintendo, Atari og Commodore har offisielle utgaver av retrokonsollene sine.

NB! Sony planlegger å lansere PlayStation 5 i 2020. Så et konsollkjøp julen 2019 kan være «utdatert» allerede neste år.

Fra 12 år: Spille på datamaskin

Pris: 10.000-15.000 kroner

En PC eller en Mac er et nyttig redskap til alt fra skriveprogrammer til nettsurfing og arbeid med regneark. Det finnes egne spillseksjoner i butikker for datamaskiner som er spesialbygget for å kunne spille dataspill.

Fordelen med spillkonsoller er at det meste av innstillinger og installering av spill går automatisk. Med PC og Mac må man ofte velge type installering og endring av funksjoner selv. I tillegg er PC ofte dyrere i innkjøpspris. Vær også obs på at Mac (Apple) har et mindre utvalg av spill enn PC.

Hva slags type PC passer til å spille på?

Hjelp, barnet mitt vil ha en gaming-PC!

Les mer

 

Bli medlem av Barnevakten