Gemini er AI fra Google – her er en rask test

Google har oppgradert sin kunstige intelligens som nå heter Gemini. Google-ansatte kan lese hva du spør AI-en om. Den bommer også på sin egen aldersgrense. Men er likevel nyttig i en del sammenhenger.

Tidligere het Googles kunstige intelligens Bard, nå heter den Gemini. Vi har tatt en lynkikk på både bruken av Gemini og personvernet. Vi starter med personvernet:

Gemini samler inn mange personopplysninger

For å benytte Gemini må du være pålogget en Google-konto (aldersgrense 13 år). Kombinasjonen «gratis» og «pålogging» betyr at du betaler med å gi fra deg personopplysninger.

Når du skal benytte Gemini, er du altså pålogget din Google-konto. Derfor kan Gemini hilse deg med navnet ditt – noe som samtidig et varsel om at her bygges det videre på personprofilen som Google har på deg.

En sak er hva dataprogrammer samler inn av opplysninger. Når du bruker Gemini kan i tillegg Google-ansatte lese samtalene. Google opplyser: «Samtalene dine behandles av menneskelige evaluerere for å forbedre teknologiene som Gemini-apper er basert på. Ikke legg inn ting som du ikke vil at vi skal gjennomgå eller bruke.»

Dette står innledningsvis før du starter å benytte tjenesten. Men den setningen kan faktisk være litt misvisende, for Google kan lett bygge videre på personprofilen selv om du ikke deler private opplysninger.

I denne lenken forteller Google om personvernet i Gemini.  «Gemini Apps Privacy Notice» starter med å vise lenke til en annen tekst om personvern, og dermed havner man inn i den vanlige avtalelenkejungelen til Google. I hver tekst du leser, er det lenker til andre tekster. Det er umulig å finne ut hvilke løfter Google egentlig gir, samlet i én tekst.

Men det skal sies at tekstene er blitt noe bedre de siste årene. Her er noen eksempler på hva Google samler inn om deg:

 • ord du søker på
 • videoer du ser på
 • visninger og interaksjoner med innhold og annonser
 • tale- og lydinformasjon
 • kjøpsaktivitet
 • personer du kommuniserer eller deler innhold med
 • aktivitet på tredjeparts nettsteder eller i apper fra tredjeparter som bruker tjenestene våre
 • GPS og andre sensordata fra enheten
 • IP-adresse
 • aktivitet i Google-tjenester, for eksempel fra søkene dine eller steder du merker, slik som hjem og jobb
 • informasjon om ting i nærheten av enheten din, for eksempel Wi-Fi-tilgangspunkter, mobiltårn og enheter med Bluetooth aktivert
 • under noen omstendigheter samler Google også inn informasjon om deg fra offentlig tilgjengelige kilder

Punktene er hentet direkte fra Googles personverntekst.

Det står at hvis du er over 18 år, vil samtalene du har med Gemini bli lagret i 18-36 måneder. Gemini lagrer din lokasjon, IP-adresse, gateadressen fra Google-kontoen og så videre.

Vil du slette Gemini-samtalene dine, kan du velge «Aktivitet» i menyen og deretter vege hva du vil slette. Du kan også stenge for videre innsamling.

Det er mulig å koble Gemini til andre Google-apper. På den måten kan du be Gemini lage referater fra e-postene dine eller noe lignende. Google lover at Gemini-ansatte ikke skal lese informasjonen som Gemini henter fra e-postene dine eller andre steder. Slik informasjon skal heller ikke benyttes til videre opplæring av Gemini.

Aldersgrensen på 18 år forsvant – men kom tilbake!

Bard hadde aldersgrense 18 år. Vi spurte Gemini om aldersgrensen for Gemini. Her er svaret:

«Det er ingen offisiell aldersgrense for å bruke Gemini. Imidlertid er det viktig å være klar over at modellen er trent på et datasett med tekst og kode som kan inneholde innhold som ikke er egnet for barn. Det er derfor lurt å bruke Gemini under tilsyn av en voksen hvis du er under 18 år.»

Men stemmer det? Vi skrev: «Men Google skriver at man må være 18 år for å bruke AI: https://policies.google.com/terms/generative-ai». Gemini svarte: «Du har helt rett. Google har oppdatert retningslinjene for bruk av AI, og nå må man være 18 år for å bruke AI-modeller som Gemini.»

Barnevakten skal møte Google om noen uker og skal da spørre hva aldersgrensen egentlig er.

Sjekk påstandene fra Gemini

Språkbaserte AI-er kan ha mange kilder som grunnlag for sine svar. Slike AI-er kan noen ganger kopiere kildene direkte, med avskrift av lange avsnitt (se eksempel i dette søksmålet), men som regel formulerer AI-en sine egne tekster. Problemet med AI-ene har en stund vært å kontrollere om de snakker sant.

Gemini har en funksjon der du kan sjekke påstandene som Gemini gir. Klikk på G-en i den nedre menylinjen. Se dette eksempelet:

Vi spurte altså Gemini om hva som er hovedstaden i Sverige. Den svarte at det er Stockholm. For å sjekke påstanden kunne vi trykke på en G-knappen som sendte Google ut på et søk. Søket ga lenke til en nettside som sier at Stockholm er hovedstaden i Sverige. Og så blir det opp til oss å vurdere om denne kilden er troverdig. Dette er en fin funksjon som gjør kildekritikk lettere.

Reiseplanlegger, søknadsbrev og ideer

Gemini kan brukes til mye. I eksempelet over spurte vi bare om en faktaopplysning. Men Gemini kan brukes også til å forfatte brev eller planlegge reiser. Det innledende skjermbildet viser fire bokser som endrer innhold fra gang til gang, det er for å gi deg ideer om hva Gemini kan benyttes til.

Under panseret på Gemini

Gemini er et dataprogram som er blitt trent opp på veldig mange tekster fra internett og andre steder. Den klarer å gjette hva det neste ordet i et svar bør være. Programmererne har gitt Gemini litt slingringsmonn slik at ikke alle svar blir identiske. «Gemini kan velge blant en rekke fornuftige og litt mindre sannsynlige ord for å generere mer interessante svar,» skriver Google (her oversatt til norsk av nettopp Gemini). Samtidig kan Gemini bomme på faktaopplysninger. Den har også «bias», eller partiskhet som det heter på norsk, for den svarer kun ut fra hva den er trent på. Er det store internettet noe kvinnediskriminerende i sum, vil AI-ene også være noe kvinnediskriminerende.

Barnevakten har tidligere skrevet at AI-er kan diskriminere, gi faktafeil eller komme med «skjulte budskap«.

Hva med skolenes bruk av Gemini?

Aldersvilkåret er minst 13 år i Gemini og muligens 18 år. Skolene er forpliktet til å følge aldersvilkår. Elever under 13 år skal altså ikke bruke Gemini, med mindre skolen/kommunen har fått en egen avtale der aldersvilkåret er slettet.

Når det gjelder konkurrenten ChatGPT, kan skolene tilby denne tjenesten til elevene ved å betale for bruken. Det er OpenAI som eier ChatGPT. OpenAI tilbyr å leie ut sin AI til andre, men da er det leietakeren som selv må sette aldersgrense. Oslo kommune tilbyr ChatGPT til sine elever i grunnskolen. Men en del foreldre er kritiske til dette.

Tips til foreldre

AI-tips til foreldre finner du her.

Les også

Startside om kunstig intelligens