Foto: Barnevakten

Grabovoi og manifestasjoner er nyreligiøsitet på Tiktok og Youtube

Grabovoi er et «magisk» tallsystem som norske barn og unge oppsøker på Tiktok, ifølge noen henvendelser Barnevakten har fått. Tallene skal gi barna mer penger, penere hår og fin kjæreste, påstås det.

I sosiale medier finner man alt fra fakta og svindel til dansetrinn og livssyn. I 2021 spredde det seg et fenomen som ble knyttet til «Grabovoi Numbers». Barnevakten har fått enkelte henvendelser om disse tallkodene nå i starten av 2022. 

Barna dine har kanskje brukt hemmelige tallkoder for å kunne overstyre noe i et spill, man kan på den måten jukse slik at spillfiguren tåler mer, får uendelig med ammunisjon eller kanskje mottar masse penger. Bare inne i spillet, altså.

Så er det noen som hevder at det samme kan skje i virkeligheten. De mener at det finnes ulike tallkoder som kan påvirke livet ditt, det gjelder bare å velge en slik juksekode og skrive tallet ned i dagboken eller på din venstre hånd.  

Påstanden er at når du har skrevet ned for eksempel tallkoden for å få mer penger på kontoen, og du gjentar koden inne i hodet ofte, helst samtidig som du uttrykker takknemlighet, da tvinger du universet til svare med å gi deg mer penger. I løpet av få dager vil det komme mer penger inn på kontoen, ifølge denne mikroreligionen.

Påstanden er at disse bestemte tallene kan gi deg et bedre liv på mange områder, de kan gi deg en kjæreste, gjøre det lettere å slanke seg, gi deg bedre økonomi og så videre. Man skal for eksempel si høyt: «I am attracting unexpected money, activating code 520 741 8 

Det finnes også en tallkode som gjør deg frisk hvis du er smittet av korona, ifølge tilhengerne.

Søker du opp slike videoer på Tiktok og Youtube, finner du mange personer som påstår at tallkodene virker. De forteller for eksempel at samme dag som de skrev tallkoden for bedre økonomi, fant de en hundrelapp på fortauet.

Det er ulike metoder som kan benyttes. Du kan for eksempel skrive tallet på en lapp som du legger under hodeputen. Eller du kan legge lappen under et glass vann og drikke vannet etter fem minutter, for da har vannet på et vis sugd til seg tallet. 

Grabovoi tror at han er Jesus som er kommet tilbake

Ideen til disse tallkodene stammer fra en russisk mann som heter Grigori Grabovoi. Navnet hans staves på forskjellig måte på ulike nettsteder: Grabovoi / Grabovoj / Grabovoy.

Grigori Grabovoi har skrevet flere bøker hvor han forteller at ved å tenke på bestemte tall, kan du få bedre helse. Han bor nå i Serbia. (Foto: Wikipedia som har hentet bildet fra en video som var merket med CC-lisens.)


Grabovoi tror at han er Jesus som er kommet tilbake, ifølge denne nettsiden som forhåpentlig fremstår med norsk tekst for deg fordi Barnevakten kjørte lenken gjennom en Google-oversettelse.
Det står at Grabovoi er en synsk healer som kan få døde mennesker til å bli levende igjen. Han kan også fjerndiagnosere maskiner, påstås det.

Også i klipp på Youtube kommer det frem at han mener at han er Jesus som er kommet tilbake. Barnevakten forstår ikke språket Grabovoi bruker i videoen, men her er en av flere oversettelser til engelsk.

Grabovoi satt mange år i russisk fengsel fordi han svindlet foreldre som hadde mistet sine barn i skoleskytinger i 2004. Han fikk penger av noen av foreldrene for å forsøke å vekke barna opp etter at de var døde. Prisen var omkring 15.000 kroner per barn, ifølge denne artikkelen.

Hevder å bruke telepati til å overføre kunnskap

Grabovoi skriver på sin Youtube-kanal at man kan overføre kunnskap ved hjelp av telepati, det gjelder også til barn som ennå ikke er født.

«In my system of education, I consider above all the spiritual connection of someone who is being educated with all the elements of the world, so my education begins before child’s birth and this is my education system, which allows parents or relatives, or just acquaintances, communicating telepathically the knowledge in the form of thoughts to an unborn child.»

Klarer du å slanke deg?

Troen som Grabovoi sprer, har ingredienser av vibrasjoner, tall, krystaller, lys og at du selv må tro at det virker. Ordet manifestasjon brukes ofte.

Uavhengig om man tror at Grabovoi-tallene kan overstyre tilværelsen eller ikke, kan man tenke seg at en slik tro uansett kan gi en viss psykologisk effekt. Skriver du tallet for slanking på din venstre hånd, og du gjentar slanketallet flere ganger om dagen, blir du antagelig mer bevisst på at du ønsker å slanke deg, og du vil kanskje oftere hoppe over den ekstra sjokoladebiten.  

Det samme kan gjelde tallkode for kjæreste. Med tallkoden for kjæreste nedskrevet, vil du kanskje bli mer bevisst på ditt ønske og lete etter en kjæreste i hvert rom du kommer inn i. Og derfor kan du få en kjæreste raskere enn om du ikke skrev ned tallet.

Eksempler på Grabovoi-videoer

Selv om du ikke har Tiktok selv, kan du se noen av Grabovoi-innslagene her. Titusener eller flere hundre tusen har sett hver enkelt video.

Barnet påvirkes av nettet

Influensere på Tiktok og Youtube er altså ikke bare ute etter å tjene penger, de kan også spre ulike syn på hvordan tilværelsen er skrudd sammen.  Når du under middagen spør barnet «hvordan har du hatt det på nettet i dag?» må du være forberedt på en samtale som ikke bare dreier seg om spill, fotball og kjendiser, men også om magi eller vitenskap.

Les også

Barnevaktens startside om kildekritikk

Startside om Tiktok

Anmeldelse av Tiktok

Startside om konspirasjonsteorier

(Bildemontasjen lenger opp består av skjermbilder fra ulike Tiktok-brukere.)


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.