Foto: Shutterstock. Bildet viser en gutt i vinterjakke som holder opp en telefon for å ta et bilde.

Gi barna bedre personvern med ny Iphone-oppdatering

Den nyeste Iphone og Ipad-oppdateringen byr på nye funksjoner, deriblant bedre sikkerhet og personvern.

Med jevne mellomrom oppdaterer Apple operativsystemet til Iphone og Ipad. I tillegg til at man får bedre beskyttelse mot virus og sikkerhetshull, får man også tilgang til en rekke nye funksjoner.

Med den nyeste Iphone og Ipad-oppdateringen får man blant annet bedre sikkerhet og personvern – noe Apple også har hatt fokus på tidligere.

Sjekk hvilke modeller (slik som Iphone 6s og Iphone 11) som støtter oppdateringen iOS 14.

Se når kameraet og mikrofonen er i bruk

For mange barn er mobiltelefonen alltid nær enten de er på skolen, hjemme eller ute på reise. Ja, noen sover også med mobiltelefonen på nattbordet og bruker den som vekkerklokke.

Med mikrofon og kamera har enheten gode opptaksmuligheter. På et blunk kan lyd og bilde deles med hele verden via forskjellige apper. Noen er også skeptiske og bekymret for at slike opptak kan deles uten vår viten.

(Skrekk og gru å bli filmet på do for eksempel).

I Apple sin siste oppdatering kan man enkelt se når enten mikrofonen eller kameraet er i bruk. Da lyser nemlig en rød kule øverst på skjermen.

Se om passordet ditt er sikkert nok

Via nettleseren logger barn på et hav av ulike tjenester på nett. Det kan være e-post, skolesider, strømmetjenester og andre typer nettsteder. Å velge et godt passord sikrer at kun du kan komme inn på kontoen.

Samtidig jobber personer og dataprogrammer med uærlige hensikter kontinuerlig for å stjele kontoinformasjon fra andre.

Nytt i Apples nettleser Safari er evnen til å vurdere om passordet er trygt eller ei. Da sjekkes passordet opp mot kjente datalekkasjer, og man får varsel med oppfordring om å bytte passord dersom en sårbarhet blir oppdaget.

Apple-produkter kan også opprette supersikre passord på vegne av deg. Disse er vanskelig for oss å huske, men Apple husker dem for deg. Da er det også enklere å ha ulike passord til hver nettside man besøker.

Utfordringen er dersom noen får tilgang til barnas telefon og denne står ulåst. Da kan uvedkommende få tilgang til mange tjenester fordi Apple husker alle passordene og skriver disse inn automatisk.

Man bør derfor påse at man skrur på krav om Face-ID eller fingeravtrykk ved henting av passord, og at mobiltelefonen ellers er låst med passord/PIN-kode og lignende. Gjerne sett skjermen til å låse automatisk etter kort tid. Dette endrer du inne på innstillinger > skjerm og lysstyrke > autolås.

Les mer om dette her.

Man kan lure GPS-plasseringen. I hvert fall litt.

Mange apper og spill er fryktelig nysgjerrige med å vite hvor vi befinner oss hele tiden.

Snapchat har for eksempel et eget kart der man kan se hvor i verden vennene befinner seg. En del apper og spill får man ikke engang brukt dersom man nekter å gi fra seg tillatelse til GPS-plasseringen.

Med iOS 14 kan man jukse litt på plasseringen.

Ved å skru av nøyaktighet kan man begrense synligheten på nett. Det betyr i praksis at appene bare vet sånn omtrentlig hvor du befinner deg, innenfor en gitt rekkevidde.

Så klart i noen spill, som eksempelet over med Pokémon Go, blir spillet ubrukelig uten nøyaktig GPS-plassering fordi man skal matche posisjon i virkeligheten med pokémons på et kart.

Men i noen tilfeller der nøyaktighet ikke er så viktig, kan man gå utenom dette. I tillegg kan man velge til hvilken grad appen skal få bruke GPS-posisjonering, en gang, tillatt mens appen er i bruk, eller ikke tillat.

Disse valgene kan endres i etterkant ved å finne appen i innstillingene.

Stopp apper og nettsider fra å spore deg

Når barna surfer på nett legger de igjen spor over hvilke nettsider de har besøkt og hvilke lenker de har trykket på. For å få tak i denne informasjonen lagrer mange sider informasjonskapsler i nettleseren. Brukerkontoen din kan også benyttes til å lagre denne type informasjon.

Hvorfor sporer nettsider deg?

  • Det kan dreie seg om målrettet reklame til dine interesser og din profil.
  • Videotjenester kan bruke informasjonen til å foreslå nye filmer du vil like.
  • Nettbutikker kan samle informasjon for å tilby deg lignende produkter som du ellers velger.
  • Søkemotorer kan logge et søk og tilby reklame, for eksempel om man søker på vaffeloppskrift og får en annonse for vaffeljern.

All sporing er slett ikke negativ for deg. Noe av det dreier seg også om å forenkle prosessen for deg slik at du slipper å skrive innloggingsinformasjon hver gang du besøket en side, eller for å forbedre søk eller tjenesten i sin helhet.

Allikevel har Apple tilbudt muligheten til å skru av sporing mellom nettsteder. Gå inn på innstillinger > Safari. For å hindre sporing i apper gå inn på innstillinger > personvern > sporing.

Her kan man også slette logg og nettstedsdata med jevne mellomrom. Man kan også blokkere infokapsler (små tekstfiler som lastes ned på din enhet), men det kan samtidig forhindre visse nettsider fra å fungere.

Nytt med iOS 14 er at man også kan få tilgang til personvernrapport fra nettsidene man besøker. Trykk på aA-tegnet øverst i nettleservinduet, og velg personvernrapport.

Her kan man trykke på de ulike nettsidene i listen og se «sporere» som har blitt hindret fra å følge deg.

Dette er kanskje ikke en funksjon barna vil bruke så mye. Men den kan være fin for å bevisstgjøre hvor mye av vår brukeratferd som blir logget  på nett. I tillegg kan foreldre bruke denne personvernrapporten til å sjekke ut hvor gode eller dårlige nettsider er på personvern.

Les vilkår for personvern før du laster ned appen

Retningslinjer for personverner er på sett og vis et tungt dokument som mange hopper over å lese. I teksten står det en hel del om hva slags informasjon apper og tjenester samler inn om barnet ditt, og hvordan dette brukes eller sendes videre til andre.

Ikke nok med at dokumentene kan være omfattende som lesestoff, men de er også tidvis vanskelig å finne. I App Store er nå dokumentet enkelt tilgjengelig der man laster ned appen.

Ta en sjekkerunde

Apple gjør det også oversiktlig og greit å finne ut hvilke tilganger apper har på mobilen din. Er du nysgjerrig på hvilke apper som bruker GPS, har tilgang til bilder, kamera, kontaktlisten, mikrofon osv?

Gå inn på innstillinger > personvern.

Her kan man enkelt gå inn på hver kategori, for eksempel «kamera» og se alle appene som har tilgang til kameraet. Der kan man også skru av denne tilgangen veldig enkelt.

Inne på analyse og forbedringer kan man skru av muligheten for at Apple kan sende apputviklere krasjinformasjon og statistikk om hvordan du bruker appene. Man kan også slå av ulike analyser av bruken din som går direkte til Apple.

Ved å gå inn på Apple-annonser kan man også slå av tilpassede annonser fra Apple.

Slett gamle meldinger automatisk

Som standard beholder Apple alle meldinger i evig tid. Vi snakker her om SMS og såkalt Imessage, ikke kommunikasjon via apper.

Det kan hende at man ikke ønsker at denne type korrespondanse mellom venner og familie skal være tilgjengelig for alltid. Inne på innstillinger > meldinger > behold meldinger, kan man justere hvor lenge enheten skal ta vare på meldingene.

Man kan velge at meldingene skal slettes automatisk etter ett år eller 30 dager.

Andre nyheter med iOS 14

I tillegg til bedre personvern og sikkerhet er det også mye annet spennende av funksjoner til Iphone og Ipad.

Man kan for eksempel:

  • Velge å legge ut forskjellige widgets på hovedskjermen. Dette er små vinduer som viser informasjon som værmelding, kalender, nyheter og lignende.
  • Organisere appene i et appbibliotek – appene organiseres automatisk etter kategorier (nyttig for deg med mange apper installert).
  • Bruke bilde i bilde-funksjon som gjør det mulig å ha videochat med noen, samtidig som man navigerer i andre apper.
  • Leke med nye emoji og klistremerker.
  • Oppleve at karttjenesten er forbedret.
  • Dele abonnementsløsninger i apper som før var låst til en bruker. Disse kan nå deles med resten av familien dersom utvikleren tillater det.
  • Se at kameraet er forbedret.
  • Nyte utvidet virkelighet som er blitt forbedret. Nå kan man plassere datagrafikk på bestemte steder i verden, for eksempel ved å plassere en dataanimert kunstinstallasjon i en park som man kan se gjennom å bruke mobilkameraet.
  • Oversette en samtale  mellom forskjellige språk som foregår her og nå (ikke norsk dessverre).
  • Oversette nettsider i Safari-nettleseren.

Les mer om oppdateringene på Apples nettsider.

Les også

Smarte innstillinger på telefoner og nettbrett

Google sporer barna

Slik setter du opp Google sikkert søk

Hvordan redusere skremmende nyhetsinnslag

Apples oppdatering 2019 – spennende for barna

Sjekkliste når barna laster ned apper

Familiedeling med Iphone og Ipad

Apple-TV – familiens nye spillkonsoll?


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.