Foto: Shutterstock / Barnevakten

Har du barn som lager videoer på Youtube?

Her er noen tips til innstillinger før barnet starter egen Youtube-kanal.

Mange barn og unge er ivrige med å prøve seg frem med egen Youtube-kanal. Visste du at noen av de best betalte youtuberne er barn?

Med mulighet til å nå hele verden med en opplasting, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Derfor har vi samlet noen gode tips og råd:

Hvilken aldersgrense gjelder?

Youtube er merket «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play og 17+ år i App Store. I tillegg er det en egen grense satt i brukervilkår. Der står det at man må være minst tretten år for å bruke tjenesten. Og er man mellom 13 og 18 år, må man ha samtykke fra foresatte. Youtube skriver:

– Hvis du er forelder til eller verge for en bruker under 18 år og du tillater at barnet bruker Tjenesten, er du selv underlagt vilkårene i denne avtalen og ansvarlig for barnets aktiviteter knyttet til Tjenesten.

Oppgir man en alder under tretten år, får man ikke opprettet en konto hos Google. Alternativet er å opprette en familiegruppe, og så en barnekonto, men fortsatt vil ikke barn under tretten år kunne logge inn på Youtube. I disse tilfellene henvises man bare til å bruke Youtube Kids som ikke har mulighet for å laste opp video.

Et alternativ kan være å bruke en forelders Google-konto, og at barna legger ut videoer på denne med foreldrenes tillatelse. Det er dessuten mulig å gi kanalen et annet navn enn navnet til mor eller far.

Hvordan starter du en Youtube-kanal?

Aller først må du opprette en konto hos Google. Dette gjør du her.

Deretter går du inn på Youtube-siden, logger på med brukernavn og passord og trykker på filmkameraet oppe i høyre hjørne. Velg last opp en video og så kom igang.

Du kan deretter velge å bruke navn og bilde fra Google-kontoen din som navn på kanalen, eller dersom barnet ditt skal bruke kanalen under oppsyn av deg, kan du velge bruk et egendefinert navn.

Det kan jo være kjekt at kontoen heter noe annet enn mor og fars for- og etternavn.

Kanalnavnet kan endres i etterkant, men det kan være lurt å velge noe som beskytter barnets personvern – for eksempel kan man vurdere å unngå å bruke ekte for- og etternavn, eller noe annet som er identifiserende. Det er ikke sikkert at man ønsker at barnets kanal skal være søkbar for alle og enhver.

Samme forholdsregel kan gjelde for valg av profilbilde. Man må ikke laste opp dette, men det er mulig. Kanskje er det fint å velge et bilde av hunden, et spillcover, eller noe annet som ikke viser ansiktet.

Hvor mange skal få tilgang til videoen?

Selv om det kan være spennende å telle både «likes» og abonnenter (personer som abonnerer på kanalen), så er det ikke sikkert at et høyt seertall bør være første prioritering. Særlig når man tar sine første steg ut med videodeling, kan det være lurt å begrense publikum til noen få man kjenner og stoler på.

Heldigvis finnes det innstillinger for dette. Merk at Youtube også skiller mellom å laste opp video som man har laget på forhånd og såkalt livestream der video vises for andre på nett mens man filmer.

Livestream gjør at man er enda mer eksponert fordi det ikke er mulig å redigere bort og sjekke over videoen før publisering.

Slik laster du opp film:

 • Trykk på last opp en video i øvre, høyre hjørne på nettsiden
 • Se introduksjonvideoen (valgfritt)
 • Dra og slipp videofil, eller trykk på velg filer og finn ønsket film
 • På mobil kan man også spille inn en video, eller velge en video fra kamerarullen

Før man publiserer filmen kan man velge synlighet. Youtube skiller mellom tre kategorier:

 • Privat: Bare du, og folk du gir tilgang til, kan se videoen (lukket publikum)
 • Ikke oppført: Alle som får tilsendt videolenken på e-post kan se videoen, men den vil ikke dukke opp i søkeresultater hos Youtube. Den vil heller ikke være synlig på din Youtube-kanal
 • Offentlig: Alle kan se videoen og det er mulig å søke på den

Det er altså de to øverste alternativene som begrenser publikum i størst grad. Og dette kan være en fin start når man legger ut video for første gang.

For å dele en video som er satt til privat går man inn på videoen inne på Youtube skaperstudio. Her trykker man på de tre prikkene inne på videoinnstillingene, og del privat. Deretter kan man skrive inn e-postadresser til personer man ønsker skal få se videoen.

For å dele en video som er satt til ikke oppført er det bare å kopiere videolenken og sende til andre via e-post, sosiale medier osv.

Merk at synligheten til en video kan endres når som helst i etterkant, dersom man ønsker å gjøre en privat video offentlig, og motsatt.

Bør man stenge for kommentarer?

Det er en kjensgjerning at kommentarfelt på nett kan by på sterk kost. Å eksponere seg på nett, gjør det enkelt for andre å skrive både positive og negative kommentarer. Youtube gjør det mulig å begrense dette.

Når man laster opp en video kan man i opplastingsvinduet «detaljer» gå ned på siden. Trykk på flere alternativer. Under kommentarer og vurderinger kan man:

 • Tillate alle kommentarer
 • Holde potensielt upassende kommentarer tilbake for vurdering (her gjør Youtubes filtre et forsøk på å plukke ut ufine kommentarer, men dette vil aldri kunne fange opp alt)
 • Holde alle kommentarer tilbake for vurdering
 • Slå av kommentarfunksjonen

Ved alternativ 3 på listen må man altså godkjenne alle kommentarer før de blir synlig for andre. Ved å slå av kommentarfunksjonen helt er det ikke mulig for andre å skrive noe ved publiserte videoer.

Man kan også krysse bort vis hvor mange seere som liker og ikke liker denne videoen. På den måten kan man kanskje dempe noe på jaget etter seertall og likes, ettersom dette ikke blir synlig for andre.

Huk gjerne av på «ja, den er laget for barn»

I samme meny som over kan man også huke av på en funksjon som tilskriver at videoen er laget for barn. Dette har noen fordeler:

 • Muligheten for andre å kommentere på videoen er fjernet
 • Man øker sannsynligheten for at de som skal se på videoen, faktisk er barn

Her er noen retningslinjer som Google har laget for å hjelpe til med å avgjøre om videoen bør merkes for barn eller ikke.

Fokuser på innhold, ikke «likes»

For noen barn samsvarer suksess med antall visninger og likes på videoer. I stedet kan det være lurt å heller tenke på det å lage godt innhold. Barna kan sammen med foreldrene lage en plan for hva slags videoer som skal få lov til å være på kanalen.

Skal det være spillklipp for eksempel? Med eller uten barnas stemme? Skal det være en spesiell sjanger eller tema, for eksempel radiobiler, kjæledyr, natur, mote eller noe annet?

Å kun legge ut video uten barnas stemme eller ansikt gir størst personvern. I det minste i begynnelsen. Etter hvert kan man jo begynne å eksperimentere med flere virkemidler. Som å lære å sykle begynner med støttehjul, er det fint å ha en  ramme rundt barna i startfasen.

Foreldre bør også snakke med barna om hva man kan og ikke kan legge ut av video på Youtube. Man kan for eksempel sammen gå igjennom retningslinjene for nettsiden.

Har du lov til å publisere innholdet i videoen?

Det er barna (og foreldrene) som står ansvarlige for innholdet som legges ut på kanalen, ifølge Youtubes brukervilkår. Det betyr at man også må påse å ha tillatelser til innholdet man bruker.

Musikk er ofte beskyttet av opphavsrett. Så det er ikke bare å legge på en poplåt fra Tones and I og håpe på det beste. Ofte stoppes denne type lydspor av Youtube automatisk. Men man kan heller være lur i forkant og velge musikk som er tillatt å bruke.

Begrepet «royalty free» er i den sammenheng ofte brukt om musikk som kan brukes til dette formål. Bensound har en del musikk man kan benytte seg av gratis så lenge man navngir artisten. I tillegg har Youtube selv et ganske omfattende bibliotek med sanger og lydklipp.

Også må man huske å ha samtykke fra andre personer som  eventuelt er med i videoen. Her er kan du lese mer om reglene for det.

Les også

Her er Dennis Vareides tips til barn og unge som vil starte Youtube-kanal

Barnevaktens anmeldelse av Youtube

Barn under 13 år skal beskyttes litt bedre på Youtube

Kjøpepresset øker på Youtube med Superstickers

Nå kommer aldresgrenser på norske Youtube-innslag

Alt foreldre bør vite om Youtube


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.