Foto: Shutterstock / Andrewshots. Bildet viser ei jente i samtale med en voksen kvinne. Typisk situasjon hos for eksempel psykolog.

Nettovergrep mot barn øker – hvem hjelper dem etterpå?

Grooming har økt over 80 prosent på ett år, ifølge en amerikansk organisasjon som mener at samfunnet gjør for lite for å hjelpe ofrene etterpå.

Den amerikanske organisasjonen NCMEC mottok 22 millioner varslinger om overgrepsmateriale mot barn i 2020. Antallet økte til 32 millioner i 2022.

Grooming gjelder voksne som lurer barn til seksuelle overgrep, eller forsøker å lure dem. Dette økte fra 44.000 i 2021 til 81.000 i 2022. Altså en oppgang på over 80 prosent i antall varslinger til denne amerikanske organisasjonen. Det kalles online enticement of children for sexual acts i denne statistikken.

Organisasjonen National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) mener samfunnet gjør for lite for å hjelpe barna etterpå. For deres mareritt stanser ikke når overgriperen er arrestert. Videoopptakene fortsetter å spre seg på nettet selv om overgriperen sitter i fengsel. Barna kan ha mareritt, få angst eller stenge seg inne i huset.

NCMEC har snakket med ofrene, blant annet en gruppe som kaller seg The Phoenix 11. Ofrene sier for eksempel:

  • Jeg er redd for å gå utenfor døren.
  • Jeg forsøker å skjule ansiktet mitt med håret.
  • Jeg lever så usynlig som mulig.

Overgrepene kan forfølge barna til voksen alder, først på skolen hvor det er vanskelig å konsentrere seg. De kan så få problemer med å arbeide. Noen av dem ender med å ikke ønske å få barn selv. Sosial angst er ikke uvanlig. Noen får også vanskeligheter med sin egen seksualitet og relasjoner i voksen alder. De kan også bruke mye energi på å være på vakt mot personer som kanskje kan lure dem på nytt.

Helsepersonell må lære mer om nettovergrep mot barn

NCMEC anbefaler at helsepersonell snakker sammen og øker sin kunnskap om disse ofrene og undersøker bedre hvordan man kan hjelpe dem. Organisasjonen har laget et hefte med hjelp.

NCMEC har funnet ut at terapeuter ofte reagerer med sjokk og sterke følelser når ofrene forteller hva som har skjedd. Det kan føre til at offeret føler behov for å ivareta terapeuten og dermed ikke forteller alt.

Ofrene deler kanskje bare glimt av hva de har opplevd, for det er vanskelig å snakke om. De har også vanskeligheter med å finne ord som kan beskrive traumaet.

Å være et offer er komplisert, skriver organisasjonen. Ofrene lurer på om de har noe skyld. Protesterte de for lite? Hvorfor fortalte de ikke om overgrepet tidligere? Løy de noen ganger om hva som hadde skjedd? Dette gjør det vanskelig å åpne seg for helsepersonell. Enkelte ofre ser også på terapeuten som en venn og er redd for å fortelle for mye slik at de kanskje mister vennen.

Noen av ofrene som NCMEC intervjuet, opplevde at terapeuten hadde for mye å gjøre, ofrene måtte gjenta hva deres sak handlet om for hvert nye møte, for terapeuten hadde ikke notert og hadde heller ingen plan.

Mange av ofrene møtte helsepersonell som ikke visste hva de kunne gjøre for å hjelpe.

Et råd fra et av ofrene som organisasjonen intervjuet, var at de profesjonelle kunne være flinkere med å fortelle offeret hvilke personer som ble involvert i arbeidet. Offeret ba om å få vite hvem som deler informasjon om saken og om det var mulig å hilse på noen av disse personene.

I møte med ofrene fant NCMEC at det var tre forhold som var viktige: choice, consent, control.

NCMEC gir fire råd til helsepersonell:

  • Kjenn deg selv
  • Kjenn din klient
  • Kjenn informasjonen du må ha
  • Kjenn din plan

Flere råd finnes fra side 21 i denne PDF-en.

Overgriperen er ikke en fremmed

Organisasjonen NCMEC har arbeidet med overgrepssaker i flere tiår og skriver at overgripere ofte kjenner barnet. En del av ofrene får noe fra overgriperen, enten oppmerksomhet, penger, mat, gaver eller annet. I halvparten av tilfellene viser overgriperen porno til barnet, i 40 prosent av tilfellene viser overgriperen også overgrepsfilmer av barn.

I over halvparten av tilfellene viser overgriperen også opptak av overgrepet som barnet er blitt utsatt for og truer så barnet med at andre kommer til å se opptakene. Slik får overgriperen makt over barnet.

Jenter mest utsatt

9 av 10 overgrep skjer mot jenter. De fleste ofrene har laget «self-generated content», altså filmet seg selv. Dette ifølge Inhope Annual report 2022.

I Tyskland avslørte man nylig et pedofilt nettverk med 400.000 medlemmer, ifølge EU.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Andrewshots.)

Les også
Undervisningsressurser mot overgrep