Slik er Apples nye «barneklokke»

ANMELDELSE: Apple har lansert en funksjon som kalles "familieoppsett" til Apple Watch. I praksis betyr det at Apple-klokkene kan brukes som "barneklokker" uten å måtte være tilkoblet en Iphone. Les vår vurdering.

Det er nesten blitt en forventning om at man alltid skal være tilgjengelig. Med få tastetrykk kan vi nå hverandre på SMS og telefonanrop, samt diverse chatteapper på nett.

Med det har vi også sett inntoget av barneklokker i familien slik at de yngste kan komme i kontakt med foreldre og besteforeldre ved behov.

Slik er Apples nye «barneklokke»

Kategori: Barneklokke (foreldreinnstilling)
Utvikler: Apple

Disse barneklokkene byr som regel på muligheten for å sende korte meldinger og for å ringe. Barneklokker har som regel også en GPS-funksjon slik at foreldrene kan følge med på et kart og se hvor barna befinner seg.

Det kan være nyttig med kontakt i en travel hverdag, for eksempel når foreldre er på jobb, og barna skal si ifra når de går hjem fra skolen eller SFO.

Eller om barna er ute og leker, og så skal foreldrene hente barna inn når det nærmer seg middagstid.

En indirekte fordel med barneklokker er at de kan være en buffer mot at barna får en mobiltelefon veldig tidlig. Og på den måten utsettes press på aldersgrenser og bruk av sosiale medier, spill, internettbruk og andre apper som man ønsker å vente med.

De fleste barneklokker kan dessuten begrenses slik at foreldre har kontroll på hvem som havner i kontaktlisten til barna. Og disse klokkene tåler som regel både litt vann og fallskade, i hvert fall i i lett grad.

Samtidig er ikke barneklokker en erstatning for at foreldrene må være på vakt. GPS-funksjonen kan svikte, og barna kan bli utsatt for farer som trafikk og andre typer risiko i omgivelsene.

Apple har lansert sin «barneklokke»

Nå har også Apple bestemt seg for å bli med på bølgen. De har allerede en solid posisjon på markedet med både Iphone og Ipad.

«Familieoppsett» innebærer at alle Apple Watch-modellene med tilgang til mobilnett kan fungere uten å måtte være tilkoblet en Iphone (gjelder Apple Watch SE og Apple Watch Series 4 og nyere). Tidligere fungerte kun Apple Watch dersom den var tilkoblet og i nærheten av en Iphone.

Men nå kan altså foreldre bruke sin Iphone (må være en iPhone 6s eller nyere) til å sette opp en Apple Watch til barna, med eget SIM-kort og mobilabonnement i klokken.

Enkelt å ringe mor og far

I praksis blir Apple Watch da en barneklokke for barn med en rekke sikkerhetsinnstillinger. Apple-klokken kan bruke funksjoner som telefonanrop, meldinger, kart, Siri, alarm, kalender, musikk, støymåler, tredjepartsapper og aktivitetsmål.

Og med et tilpasset fokus for barn, måles ikke antall slankekalorier, men tiden (minutter) barna er i bevegelse.

Når barna er på skolen, kan man også skru på et «skolemodus» slik at barna ikke bruker klokken i denne tiden eller blir forstyrret av meldinger. Foreldre kan justere slik at dette skrus på automatisk innenfor et gitt tidsrom.

Samtidig kan barna overstyre og enkelt gå ut av «skolemodus». Noe som kan være relevant i nødstilfeller for eksempel. Men da vil foreldrene få beskjed på sin Iphone om at barna har skrudd av skolemodus.

Det kan tenkes at barna «misbruker» denne muligheten og går inn og ut av skolemodus når de selv ønsker. Men hver gang klokken går i skjermsparemodus, så går skolemoduset på igjen. Foreldre får også rapporter for hvor mange ganger barna har gått inn og ut av skolemodus – noe som kan være gjenstand for dialog mellom barna og foreldrene.

Apple har også sagt at det skal være tydelig og synlig når Apple Watch er satt til skolemodus (se bilder under). Dette for å gjøre det enklere for lærere å se at klokken er satt til «ikke forstyrr». Men hvor praktisk det er for lærere å saumfare barneklokker i klasserom er ikke enkelt å si. Ikke minst med tanke på at barna kan gå ut av skolemoduset selv.

Det enkleste er kanskje at en slik barneklokke må ligge i sekken eller i et mobilhotell i skoletiden, på samme måte som mange skoler velger å gjøre med mobiltelefoner.

Foreldre står som administrator

For å komme igang med klokken må foreldre opprette noe som kalles familiedeling. Det innebærer at foreldre står som administrator og oppretter egne barnekontoer som de kan sette en rekke begrensninger for.

Begrensningene settes både i Apple Watch-appen (krever at barnets Apple Watch er i nærheten hver gang innstillinger skal endres eller bruk av internett) og med skjermtid-funksjonen. Det er litt tungvint at foreldre må forholde seg til to apper/menyer hver gang, og oppsettet er litt tungvint med mange undermenyer.

I tillegg må foreldre sette opp advarsler for stedsplassering i enda en tredje app, «hvor er». Her kan man for eksempel velge å få et varsel hver gang barna kommer eller drar fra skolen.

Fordelen med flere kilder til begresninger er at skjermtid-funksjonen til Apple gjelder på øvrige enheter som barna bruker. Hvis man for eksempel krever inntasting av passord ved kjøp av apper, så gjelder dette også på barnets Ipad og på Apple Watch.

Merk at Apple Watch-klokken må ha et eget mobilabonnement for å fungere. Man kan se hvilke operatører som er tilgjengelige her. Telia står som tilbyder her til lands. Så man kan ikke velge mobiloperatør selv. Disse må ha en tjeneste rettet mot Apple Watch og et tilsvarende barneabonnement. Men foreldrene kan på sin side ha  en annen mobiloperatør enn barna. Akkurat nå er det riktignok litt komplisert dersom foreldrene skal ha et annet abonnement enn barna (ikke Telia). Man må visstnok innom en Telia-butikk fysisk for å få ordnet dette.

Dette er ikke noe unikt for Apple. Også Xplora som har en egen linje med barneklokker, tilbyr kun abonnement via Telenor.

Hevder å beskytte barns personvern

Med bruk av barneklokker er det en viss bekymring for at andre instanser enn foreldrene får tilgang til informasjon om barna. I en pressemelding der «familieoppsett» ble annonsert, lovte Apple at barns bruk av klokken skulle by på høy grad av personvern.

De skrev blant annet:

«Personvern er en grunnleggende menneskerett og en av Apples kjerneverdier. Apple mener at alle personopplysninger, inkludert opplysninger om posisjon, kommunikasjon, trening og helse, skal krypteres på en sikker måte på enhetene og i iCloud. Familieoppsett er utviklet for at foreldre og brukere skal ha kontroll over tilgangen til personopplysninger«.

I praksis skal altså en del av informasjonen på Apple Watch kun være tilgjengelig for barna og foreldrene. Barnevakten har også tidligere dekket en artikkel som viser at Apple generelt har en del innstillinger som trygger brukernes personvern, inntil en viss grad.

Samtidig bør man være obs på eventuelle tredjepartsapper som barna kan laste ned, og som ikke nødvendigvis er dekket av de samme personvernbegrensningene. I mange av tilfellene er det dessuten barna selv som godtar nye forespørsler fra Apper vedrørende personvern, og ikke forelderen selv på egen Iphone. Dette gjelder for eksempel appers forespørsel om bruk av stedsplassering (GPS).

Høy innkjøpspris

Det er ikke til å legge skjul på at Apple-produkter pleier å være dyre i kjøp, gjerne noen hundrelapper over konkurrentene. I tillegg må altså mor eller far selv ha et Apple-produkt for å få dette i gang. Samlet sett blir dette en høy innkjøpspris.

Apple Watch SE for eksempel, selges til nesten 4000 kroner (gjelder modellen som har mobildekning). Med Apple Watch 4 kan man plusse på enda en tusenlapp, og sekseren kan bli så dyr som 8000 kroner.

Til sammenligning har konkurrenten Xplora barneklokker til rundt to tusen kroner, som ikke akkurat er billig det heller. Med Xplora trenger ikke foreldrene å eie et Apple-produkt i tillegg. Dessuten er Xplora-klokkene polstret når man kjøper dem slik at de tåler hardere bruk, og foreldre-appen er ganske så intuitiv å bruke.

Men kvaliteten på Xplora-klokkene er noe enkel med tanke på funksjonalitet, GPS har noe trøbbel og kan dette ut, og batteritiden er langt fra optimal.

Apple er kjent for pålitelige produkter med god kvalitet, selv om vi hadde noen tekniske glipp her og der som at Apple Watch ikke alltid ville koble til foreldre-appen (krevde restart av Iphone) og trøbbel med kjøp av apper.

Det er verdt å påpeke at Apple allerede har vært ute en stund med gode foreldreinnstillinger på mobil og Ipad. Så det er positivt at de har et fokus på yngre brukere.

Men allikevel. En Apple Watch er en kostbar og kompakt enhet med dyre bestanddeler som kan gå i stykker. Disse tåler riktignok litt vann og fall, men ikke i overdrevne mengder. Og en barneklokke skal altså bli med ut i all slags vær og forhold.

De skal være kompanjongene som er med barna når de leker. Det er risiko for at klokkene kan gå i stykker.

Når man kjøper en Apple Watch så følger deg ikke med noe ekstra polstring til klokken. Dette kan kjøpes gjennom en tredjepartsutvikler, for eksempel en gummiform som legges rundt klokken, på samme måte som andre mobildeksler.

Apple er også noe restriktive med tanke på reparasjoner av Apple-produkter. Dersom man forsøker å reparere selv, eller via et ikke-godkjent verksted, så faller garantien ut. Apple har samtidig en løsning der man kjøper Apple Care som gir rett til reparasjon ved uhell. Les betingelsene nøye, for i visse tilfeller er rett til reparasjon avgrenset i tid og med krav om egenandel.

Slik kommer man i gang med Apple Watch

Vi fikk tilsendt til lån i noen uker både en Iphone og en Apple Watch. På den måten kunne vi teste ut Apples nye «barneklokke». Vi fikk tilsendt en Apple Watch SE (med mobilnett) og en Iphone 12.

Det er enkelt å komme i gang med klokken til barna. Så lenge både mobiltelefonen (forelderens Iphone) og Apple Watch er skrudd på og i nærheten av hverandre, får man opp et menyvindu om å sette disse opp. Deretter er det bare å følge instruksjonene videre. Her får du en detaljert veivisning fra Apple. Men Apple veileder altså på forelderens Iphone.

Tidligere har man kun hatt muligheten til å sette opp en Apple Watch til en selv, som er koblet sammen med egen Iphone. Men nå får man muligheten til å sette opp på vegne av et familiemedlem. Her kan man enkelt opprette et nytt familiemedlem dersom barna ikke har en Apple ID fra før, eller så dukker barna opp i en liste dersom de allerede er lagt inn i familiegruppen tidligere.

Vi anbefaler at man i prosessen slår på «spør om kjøp» slik at barna ikke kan laste ned betalte apper uten å få tillatelse fra foreldre først.

Foreldre kan også legge inn nødkontakter slik at barna kan holde inn sideknappen for å automatisk ringe nødnumre og gi beskjed til nødkontaktene (for eksempel mor, far og besteforeldre) om barnets posisjon.

Her må man jo så klart gå i dialog med barna om faren med å ringe nødnummeret dersom det ikke er en ordentlig krisesituasjon. Man kan også skru av denne hurtigfunksjonen inne i Apple Watch-appen.

Det er også mulig å legge inn medisinsk info på Apple Watch – slik at for eksempel ambulansepersonell eller lærere kan se hva slags allergier, blodtype, og medisiner og så videre barna bruker, i tillegg til kontaktinfoen til mor eller far.

Man kan også konfigurere aktivitets-appen som logger når barn er i fysisk aktivitet, eller sender påminnelser om at nå er det tid for bevegelse. Her kan man legge inn parametere som kjønn, vekt og høyde for å tilpasse aktivitetsmålingen. Og man kan sette daglige bevegelsesmål, for eksempel 60 minutter med aktivitet hver dag, og treningsmål (mer intens aktivitet) med et gitt antall minutter per dag, og antall minutter barna bør stå oppreist i løpet av dagen.

Apple Watch kan også bruke GPS for å spore treningsruten til barna, men denne funksjonen kan man velge å skru av.

Deretter kan man tilpasse kontaktene som barna skal ha tilgang til, og man kan velge når «skoletid» skal være skrudd på, for eksempel innenfor ulike tidsrom for hver enkelt dag.

Til en viss grad kan barna bestemme hva de vil dele med foreldrene

Når Apple Watch er aktivert med barnets Apple-ID, er det visse aspekter barna selv velger om de vil dele med foreldrene sine eller ei. For eksempel må foreldrene sende en digital forespørsel til barna om deling av helsedata. Hvis barna takker nei, sendes ikke denne informasjonen fra barnets Apple Watch over til foreldrenes Iphone.

Det samme gjelder ved forespørsel om foreldrene kan administrere kontaktene til barna eller ei.

Får tilgang til mange forskjellige apper

Noen foreldre er kanskje mest opptatt av de grunnleggende funksjonene. At en barneklokke skal kunne sende og motta korte meldinger, taleanrop og GPS-stedsplassering.

Apple Watch-serien byr definitivt på enda flere funksjoner. Noen kan være mer relevant enn andre.

For eksempel kan man bruke Apple-klokken til å sjekke værmeldingen, få påminnelser om kalenderhendelser, spore aktivitet (sykkel, gange, trening) eller sette opp en alarm som ringer hver morgen. I tillegg finnes stoppeur, kalkulator, kart, musikk og lydbøker og mer. Andre apper er ikke så relevante, som for eksempel å kunne sjekke aksjemarkedet.

Noen apper gjør også Apple-klokken om til en nærmest «spionklokke» som man så i gamle filmer. Klokken kan for eksempel brukes til å ta opptak av stemmer og lyder via enhetens mikrofon.

Her er det smak og behag, og det er litt av hvert å velge utover dette inne i App-butikken.

I beste fall har Apple Watch en del her nyttige funksjoner som kan minne barna om leggetid, håndvask, oppmuntre til økt aktivitet og trening. Med musikkappen kan også barna spille av sine favorittlåter via abonnementstjenesten Apple Music, eller gjennom sanger som blir kjøpt og lastet ned og lagt inn på Apple Watch via Itunes. Det er noen funksjoner her som kan utsette at barna ønsker sin egen mobiltelefon.

Men det er også en del funksjoner her som noen foreldre vil tenke er overflødige, særlig med tanke på de yngste brukerne.

Kan det bli enda et merkevarepress på yngre barn?

Barneklokker retter seg stort sett mot barn som er på de laveste trinnene på skolen eller SFO – der foreldrene er et lite stykka unna, og telefonkontakt kan være løsningen. Noen holder på klokkene lenge slik at foreldre kan utsette behovet for kjøp av mobiltelefon.

Per nå har det så langt vært relativt enkle barneklokker på markedet. Men med inntoget av Apple Watch og familieoppsett – rulles et dyrere produkt ut til yngre barn. Da kan det også bli et merkevarepress mellom de som har rimelige og enkle barneklokker, og de som har mer kostbare varianter.

Ikke minst får barn en merkevareplanting tidlig, slik at de blir kjent med Apple-produkter og potensielt øker sjansen for å kjøpe noe fra Apple senere, i stedet for telefoner eller datamaskiner levert fra andre selskaper.

Konklusjon

Apple lager gode produkter, og Apple Watch er intet unntak. Apple har dessuten en historikk med å legge til rette for gode foreldreinnstillinger og personverninnstillinger.

Det er enkelt å komme i gang med Apple Watch. Prosessen med å koble denne til en forelders Iphone er ganske så smertefri. Og med Apple Watch får barna grunnleggende funksjoner som tekst, tale og GPS-plassering. Men også mulighet for å høre på musikk, en alarmklokke og påminnelser om å være i fysisk aktivitet, i tillegg til medisinsk info.

Skolemodus gjør Apple Watch mindre forstyrrende i skoletiden, men barna kan gå inn og ut av dette etter eget ønske. Ellers kan foreldre skreddersy app-bruken og funksjonene gjennom skjermtidfunksjonen.

Dersom målet er å holde kontakt med barna i en travel hverdag, er Apple Watch et alternativ. Her kan man sende korte meldinger og ringe hverandre.

Ulempen er så klart at Apple Watch er et ganske så kostbart produkt, og foreldrene må ha en egen Iphone. Kjøp av tilleggsbeskyttelse er nesten et krav for at barneklokken skal tåle lek og omgivelser ute. I tillegg kan Apple Watch føre til enda et skille mellom de som har dyre barneklokker, mot de som velger rimeligere alternativer.

Og det er ikke sikkert at alle foreldre ønsker alle funksjonene som Apple Watch byr på.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser

Les også