Mixcraft 9 Pro Studio

Windows. Barnevakten anbefaler dette programmet fra 12 år.

Intuitiv, men kraftig programvare, gir barn og unge uante muligheter til å produsere egen musikk.

Musikk kommer i mange former og produseres i dag også uten fysiske instrumenter.

Med geniale apper som Garageband er det bevist at det er fullt mulig å produsere flott musikk i digital form, selv på en mobiltelefon. Samtidig, for de som vil ta steget enda lengre, finnes det kraftigere og mer avansert programvare å velge fra.

Disse gjenskaper lyden av virkelighetens instrumenter, samt varianter som ikke er fysisk mulig å skape utenfor et dataprogram. Det gir rom for kreativitet og utforsking slik at barna kan bli morgendagens «Alan Walker» og «Kygo».

Mixcraft 9 Pro Studio

Format: Windows
Kategori: Musikkprogram
Utvikler: Acoustica

Utfordringen med de fleste programvarene av denne typen er at læringskurven ofte er svimlende bratt. Ta programmet Fruity Loops som eksempel. Dette er et kraftig og lekkert program som også mange profesjonelle artister tyr til, men vanvittig komplisert for nybegynnere. På den andre siden har man enklere programmer som Magix Music Maker.

I stedet for å bare lage noe eget, setter man med Magix ihop ferdige lydklipp som passer sammen. Men dette kan bli litt for enkelt i lengden.

Som en solid mellomløsning langs de som vil ha kraftig programvare, og de som vil ha noe enkelt og forståelig, har vi Mixcraft. Eierne befinner seg i Yosemite Valley i California, USA og har holdt på siden 1998. Dette er altså et selskap som har vært i musikkverden en stund med mål om å (vår oversettelse): «lage programmer som er enkle å bruke».

La oss ta det viktigste først. Mixcraft 9 Pro Studio tilbys på norsk! Hvor mange pc-programmer kan skimte med akkurat denne muligheten. Dermed blir musikkverket enklere å komme i gang med og mer forståelig for oss her til lands.

Altså, et musikkprogram på PC er komplisert nok som det er, så da er det greit at menyer og begreper i det minste er noe mer forståelig.

Innledningsvis forklarte vi at Mixcraft er en slags mellomløsning av komplisert og intuitiv programvare. Men det er egentlig bare halve sannheten. Fordi Mixcraft tilbyr i realiteten begge deler i en pakke.

Ja, du kan bruke virtuelle instrumenter og ta opptak av at du spiller slik at datamaskinen din i praksis blir et orgel, et keyboard, en gitar, et trommesett eller et orkester. Men det er også hele 7.500 forhåndsinspilte lydklipp med instrumenter og lydeffekter i et bibliotek som tar for seg mange sjangre. Disse er øyeblikkelig klar til bruk!

Skal barna lage filmmusikk til en video de nettopp tok med mobiltelefonen, eller rett og slett bare legge til stilige effekter (ambulanse, romskiplyder)? Eller pynte et videoopptak av siste gaming-økt med tøff bakgrunnsmusikk (det er utrolig nok en egen sjanger som heter 80-talls videospill). Lydbiblioteket til Mixcraft byr på alt fra stemningsfull og rolig musikk, til sjangre som rock, Hip-Hop, trance og mer.

Så det er altså ingen grenser for hva Mixcraft kan brukes til. Barn og ungdom kan bruke programmet som opptaksenhet når de synger eller spiller et instrument. Et hav av effekter kan endre lyden totalt slik at det høres ut som om man synger i en kirkehall. Eller hva med å gjøre en stemme til flere? Det er tonnevis av effekter å velge fra – noe som nettopp er en av Mixcraft sine sterkeste sider – et uendelig potensial for utforsking og kreativitet.

Som nevnt, er dette relativt intuitivt og tilgjengelig i kontrast til annen programvare som forsøker å oppnå det samme, men med en langt tyngre sti å gå. Her kan du for øvrig se en aldri så liten oversikt over alt som følger med i pakken. Og her ser du det som er nytt fra forrige utgave.

For de som er helt nye til musikkproduksjon, så høres kanskje alt dette her flott og noe overveldende ut. Så hvordan fungerer egentlig Mixcraft i praksis?

Når man starter programmet for første gang får man en smakebit på det som er mulig med programmet. Demosangen «As skies grew dark» av Venus Theory låter fantastisk. Midt i skjermen ser man en tidslinje som spillet av horisontalt og en strek som beveger seg til siden som følger sekunder og minutter ut i sangen. Akkurat på samme måte som når du spiller av en låt mobiltelefonen og ser en linje bortover som viser hvor mye av sangen som gjenstår.

Ved å dra inn «klosser» som representerer lydklipp inn på tidslinjen, kan man spille disse av. Flere klosser oppå hverandre fyller roller med vokal, gitar, trommer, piano og hva annet det måtte være.

I det venstre panelet har man såkalte «spor». En annen måte å tenke på dette er som antall lydkilder man skal ha. Hvert spor kan være et nytt instrument for eksempel. Men det er også mulig å legge til video og videoredigering inn i programmet. Blant annet nyttig om musikk skal redigeres til å følge film for eksempel.

Det er flere muligheter til å justere lydnivået til hvert lydspor for eksempel. Men det er jo bare litt av greia. Inne på menyen til hvert lydspor er det en lite symbol som heter «FX». Og her kan man endre lyden og stemningen i et instrument helt fullstendig.

Legg på en equalizer som endrer lyden, en «delay» som forsinker lyden og gir en følelse av ekko. «Reverb» som gir en romfølelse til musikken, eller en forvrenger. Utvalget er godt og det er mye å utforske her slik at barna kan leke med ulike uttrykk og høre hvordan de forandrer seg. Her gjelder det å prøve seg frem.

Samtidig som hver effekt byr på avanserte funksjoner for å skreddersy lyden akkurat slik man ønsker, er det også velkomne forhåndsinnstillinger å velge fra. Disse juster disse innstillingene for deg slik at du slipper å gjøre det. Med mindre du selv ønsker så klart.

I tillegg er det såkalte virtuelle instrumentspor. Enklere forklart: der du legger til lyden av et instrument som lydkilde. Også her er det mye å velge fra. Akkustisk piano gjør at datamaskinen din høres ut som et piano. Man kan bruke PC-tastaturet som tangenter, eller så kan man kjøpe eller koble til et keyboard eller annet utstyr til samme formål.

Det finnes også ukuleler her, strykeinstrumenter, kirkebjeller, sitar, karibiske ståltrommer og mye, mye (nevnte vi at det er mye?) mer.

På en datamaskin er det altså mulig å pakke inn en hel verden av instrumenter, og i istedet for at en gitar spiller alene, kan man legge til et helt band. Mulighetene med Mixcraft er omfattende, så lenge barna er tålmodige og villige til å utforske.

Tilbake til brukervennligheten, så er selve brukersnittet også nokså intuitivt.

Skal du kopiere et lydklipp slik at det går gjennom hele sangen? Marker, og trykk på ctrl-c og ctr-v. Akkurat samme funksjoner som finnes ellers i «dataverden» enten det er Word-dokumenter eller kopier og lim-inn tekst i nettleseren.

Menyene er også relativt oversiktlige, og det er ikke altfor mange knapper og funksjoner i samme bilde (selv om det naturligvis er litt uoversiktlig første gang man prøver programmet ). Det viser at Acoustica har tenkt på det meste og de har tenkt på brukeren når de har utviklet Mixcraft.

Så, for å oppsummere, så er Mixcraft et nydelig, kraftig og intuitivt program. Ja, barna som skal bruke dette bør ha noe erfaring med PC-programmer i forkant. Mixcraft sin dørterskel er høyere enn en app for eksempel, men langt mildere enn andre musikkprogrammer med tilsvarende muligheter.

Mixcraft gir barn og unge muligheten til å skape egen musikk, enten som frittstående produkt eller som skal ledsage videoklipp.

Programmet har et omfattende bibliotek med forhåndsinnspilte lydklipp, og i tillegg kan man legge inn virtuelle instrumenter og lage lydklipp fra bunnen av.

Bruk datamaskinen som et trommesett, eller et piano. Spill inn lyden direkte ved å taste fra deg på PC-tastaturet, eller lim inn «klosser» på et noteark. Mulighetene er mange. Det eneste som er sikkert, er at det bare er tålmodigheten og interessen som setter grenser.

Les mer om programmet her hos Ibsen Studio (norsk distributør/butikk).

Egnethet

Mixcraft 9 Pro Studio er et fantastisk musikkprogram som passer godt for barn og ungdom som ønsker å lære mer om musikkproduksjon på egen datamaskin. Den som skal bruke programmet bør ha visse ferdigheter med å bruke dataprogrammer generelt med tanke på å kjøpe denne type programvare. Selv om mye er intuitivt her, finnes det allikevel nok av menyer og funksjoner som man kan gå seg bort i.

For øvrig er det mye å lære med Mixcraft 9 Pro Studio. Her får barna trening i å sette sammen instrumenter og forhåndsinnstilte lyder som må passe sammen for at det skal høres bra ut. Og det er en hel mengde med effekter og begreper innen musikkproduksjon som er vel verdt å lære seg her.

Det er også et potensial for å være kreativ og for å lage noe eget. Mixcraft er et av de beste produktene på markedet for tiden for barn og unge som ønsker å fokusere på lyd, fremfor utålig trening med kompliserte menyer og tungvint oppsett.

Ellers bør man være obs på at det finnes to ulike utgaver av programmet som skiller i pris. Det er hovedsakelig flere effekter og virtuelle instrumenter som skiller de to. Se en oversikt her.

At språket i menyene er på norsk gjør programmet mer tilgjengelig for oss her til lands.

Vanskelighetsgrad:

0-11 år: Kan være for vanskelig å bruke for denne aldersgruppen. Menyene og nøyaktigheten kan være for stor for en yngre målgruppe.

12- 15 år: Musikkprogrammet kan passe for denne aldersgruppen, så lenge barn og ungdom i denne aldersgruppen har en del erfaring med bruk av datamaskiner og diverse PC-programmer fra før. Det krever tålmodighet og utprøving for å komme igang med Mixcraft Pro Studio 9, samtidig som det er drøssevis av avanserte funksjoner og stor mulighet for kreativitet, læring og utforsking.

16+ år: Musikkprogrammet vil kunne passe godt for både ungdom og voksne. Det er nok av instrumenter og effekter å forholde seg til, og nærmest et uendelig potensial for musikkproduksjon.

Trailer/infofilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser