Roblox fjerner banning og hat i chat

Spillutvikleren Roblox har nå laget et chattefilter som fjerner banning og hatefulle uttrykk i chat. Endelig kan man også velge beløpsgrenser for hvor mye penger barna kan handle for på plattformen.

Nesten en tredjedel av barn 9 – 18 år har opplevd at noen har skrevet en stygg kommentar til dem på nett, spill eller i sosiale medier (Barn og Medier, 2020). Det er liten tvil om at tonen kan bli tøff i chat.

For å dempe på dette har Roblox laget et chattefilter som luker ut en del banning og hatefulle uttrykk. Filteret plukker også opp norske ord og uttrykk. Samtidig er ikke filteret perfekt. Noen ord slipper gjennom, eller så kan man omgå filteret ved å bytte ut en bokstav eller to i ordet.

Hele setningen kan også bli moderert dersom et ord i setningen inneholder et fy-ord.

Filteret er obligatorisk. Det betyr at alle brukere må ha filteret påslått. Man trenger altså ikke å gjøre noe for å skru av eller på filteret. Det er fortsatt mulig å skrive stygge ord i chattevinduet, men så snart man trykker på «send», blir bestemte ord og uttrykk sensurert med slike tegn: ####.

I tillegg til direkte banning, plukker filteret også opp en del nedsettende ord om kjønn, etnisitet og legning for eksempel.

Strengere filtrering for de yngste

Roblox skiller mellom brukere som er over og under 13 år når man oppretter en konto. De som er under 13 år får strengere personverninnstillinger i tillegg til at chattefilteret blir nøyere og hindrer flere ord.

På spillplattformen er det mulig å chatte med venner i et chattevindu. Det er også mulig å chatte med fremmede og venner når man er inne i spesifikke Roblox-spill.

Man kan justere på chatteinnstillingene på vegne av barnet sitt for å stenge for kontakt med fremmede. Les mer om det her.

Mange barn chatter med andre programmer enn det som Roblox har laget. Blant annet ved å ringe hverandre, sende meldinger eller ved å bruke programmer som Facetime, Discord, Messenger og andre tjenester. Da vil ikke filteret fra Roblox være til hjelp på disse kanalene.

Snart kommer stemmechat til Roblox

Plattformen jobber også med å innlemme muligheten for stemmechat i Roblox. Altså at man kan snakke med andre ved å bruke mikrofon som er i et headsett for eksempel. Per nå er denne funksjonen kun i testfasen. Man må være registrert som en utvikler som er over 13 år.

Et chattefilter vil nok ikke kunne plukke opp banning dersom man prater sammen med stemmechat. Men det ser ut til at Roblox planlegger å bruke samme systemet som de har fra før med muligheter for å blokkere og rapportere brukere.

Beløpsgrenser for å dempe på kjøpepress

En annen nyhet er at foreldre nå kan sette månedlige beløpsgrenser for hvor mye barna kan handle for i Roblox. Selv om spillet er gratis, er det rikelig med muligheter for at barna kan legge igjen ekte penger ved å kjøpe abonnement, kosmetiske gjenstander som klær og digitale kjæledyr, eller bedre våpen i et skytespill.

Mange barn kjøper innhold i spill for ekte penger. Av de som gjør det, er det nesten 4 av 10 som ikke har spurt foreldrene om lov først (Barn og Medier, 2020).

Inne på innstillinger-siden kan man nå sette en månedlig beløpsgrense på barnets konto. Dette gjelder barn under 13 år. Beløpet må oppgis i amerikanske dollar riktignok, men med litt valutaregning kan man i hvert fall sette en sperre.

Dersom man har lagt inn forelderens epost-adresse kan man også få beskjed hver gang et barn foretar kjøp på plattformen. Disse innstillingene finner man på barnets kontoside ved å velge: settings > parental controls.

Alle foto: Roblox

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.