Slik kan du rapportere mobbing og hat i spill

Spres det trakassering, hat og mobbing i spillchatten? Slik går du frem for å rapportere innleggene i noen av de mest populære spillene:

Det kan bli en tøff tone i spill og noen ganger går kommunikasjonen over grensen for hva som er greit. De fleste spillutviklere har retningslinjer for hva som er ok av oppførsel. Brudd på dette kan føre til sanksjoner som at kontoen til brukeren blir stengt en viss tid, eller at vedkommende blir kastet ut av et spill.

For eksempel har det populære spillet Roblox disse reglene og forbud mot:

  • Trakassering og nettmobbing
  • Diskriminerende kommunikasjon og handlinger
  • Trusler
  • At man gjør noe som er direkte lovbrudd

Utviklerne nevner sanksjoner som kortvarig eller lengre utestengelse fra spillet, at man kan miste digitale goder og valuta som man har kjøpt i spillet og så videre. Spilleierne påpeker at de også samarbeider med myndighetene og vil kunne henvise saker videre til dem.

Roblox

Spillplattformen Roblox har et godt og tilstedeværende system for å rapportere innhold. Man kan rapportere spill på plattformen, chat og brukerprofiler. Man kan rapportere innlegg både når man er inne på menystrukturen og når man er inne i et spill.

For å rapportere:

  • Chat – trykker man på de tre prikkene som er like ved brukernavnet til vedkommende i chatten. Velg «report» og kategorien som passer, for eksempel «bullying, harassment, discrimination.
  • Brukere – går man inn på profilsiden til vedkommende og trykker på «report abuse» inne på siden. Her velger man kategorien som passer og skriver inn en forklaring på hva som har hendt.
  • Spill – trykker man seg inn på spillsiden, velger «report abuse» under beskrivelsen til spillet. Deretter huker man av på spillet det gjelder og skriver en begrunnelse til hvorfor man rapporterer spillet.

Foto: Skjermdump/Roblox

Minecraft

I det populære byggespillet Minecraft er det mulig å spille i private rom med venner og kontakter man har lagt til fra før. Man kan også spille på offentlige servere med fremmede.

For å rapportere:

  • Brukere – trykker man på pauseknappen og så vedkommendes brukernavn. Trykk så på «rapporter», skriv en begrunnelse og følg instruksjonene videre.

Foto: Skjermdump/Microsoft

Among Us

Etter at spillutviklerne som har laget Among Us bakte inn et kontosystem, er det nå mulig å rapportere andre brukere på bakgrunn av ufine brukernavn, trakassering, juks og ufin chat. Man kan ikke delta i frichat i spillet uten å logge inn med en brukerkonto.

For å rapportere:

  • Brukere – åpner man chattevinduet og trykker på støvelen. Deretter velger man brukernavnet til vedkommende og trykker på «report». Her kan man så velge kategorien som er relevant. Følg instruksjonene videre.

Foto: Skjermdump/InnerSloth LLC

Fortnite

Skytespillet Fortnite har også muligheter for at man kan rapportere brukere til spillutvikleren.

For å rapportere:

  • Brukere – trykker man på menyknappen og velger «reporting/feedback». Deretter trykker man «report a player» og så kan man velge kategorien som passer, for eksempel trakassering og misbruk. Deretter velger man spillernavnet som dukker opp. Her kan man også skrive en begrunnelse til hvorfor man ønsker å rapportere vedkommende.

Foto: Skjermdump/Epic Games

FIFA 21

Fotballspillet FIFA 21 har muligheter for at man kan spille mot andre, både kjente og ukjente, på internett. Her finnes det også et rapporteringssystem både i spillet, eller så kan man kontakte utvikleren via et skjema på deres egen nettside.

For å rapportere:

  • Brukere – trykker man på pauseknappen i et spill. Velg spillerlisten og brukernavnet til vedkommende. Trykk på rapporteringsfunksjonen. Følg instruksjonene videre.
  • Via nettside – følger man denne lenken.

Foto: Skjermdump/EA Games

Ikke glem

Det er viktig å lære barn og unge å ikke misbruke rapporteringsfunksjonen i spill. For eksempel om flere går sammen og rapporterer en klassekamerat som egentlig ikke har gjort noe galt. Utover det kan man oppfordre barn og unge til å rapportere hatytringer som er rettet:

  • Mot seg selv
  • Mot venner
  • Mot andre

Å rapportere et innlegg eller en konto er ingen erstatning for politianmeldelser ved lovbrudd. Har man blitt utsatt for noe kriminelt, bør man ta skjermbevis av hendelsen og så ta kontakt med politiet. Det er også viktig å lære barn å si ifra til voksne når de opplever vanskelige hendelser på nett.

Foto (hovedbilde): Shutterstock / Jennie Book

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.