Foto: Shutterstock / Barnevakten

Har du barn som lager videoer på Youtube?

Her er noen tips til smarte innstillinger og forholdsregler for barn som har egen Youtube-kanal.

Mange barn og unge er ivrige med å prøve seg frem med egen Youtube-kanal. Visste du at noen av de best betalte youtuberne er barn?

Med mulighet til å nå hele verden med en opplasting, kan det være lurt å ta noen forholdsregler. Derfor har vi samlet noen gode tips og råd:

Hvilken aldersgrense gjelder?

Youtube er merket «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play og 17+ år i App Store. I tillegg er det en egen grense satt i brukervilkår. Der står det:

«Du kan bruke Tjenesten hvis du er minst 13 år gammel; barn i alle aldre kan imidlertid bruke Tjenesten og Youtube Kids (der dette er tilgjengelig) hvis de er aktivert av en forelder eller verge.»

Foreldre er da ansvarlige for barnets aktiviteter på kontoen:

«Hvis du er forelder til eller verge for en bruker under 18 år og du tillater at barnet bruker Tjenesten, er du selv underlagt vilkårene i denne avtalen og ansvarlig for barnets aktiviteter knyttet til Tjenesten.»

Nøkkelen er altså at barn under tretten år kan logge inn med en konto på Youtube så lenge foreldre aktiverer tjenesten på vegne av barna (merk at hele denne funksjonen er fortsatt under utvikling). Men med en konto som har en alder under 13 år, kan ikke barna opprette en youtubekanal og publisere innhold.

Et alternativ kan være å bruke en forelders Google-konto, og at barna legger ut videoer på denne med foreldrenes tillatelse. Det er dessuten mulig å gi kanalen et annet navn enn navnet til mor eller far.

Bør barna ha en Youtube-kanal?

Youtube (Google) har altså kun gjort det mulig å laste opp eget innhold på en konto som har en alder 13 år eller over. For barn som er yngre må i prinsippet den voksne stå som ansvarlig for innholdet som blir lagt ut på egen konto.

Det kan være ulike årsaker til at barn ønsker å dele innhold eget på Youtube. Blant annet blir jo mange inspirert av andre youtubere i og med at det er en stor innholdskategori på videotjenesten.

Som forelder bør man vurdere hva barnet ønsker å oppnå med å dele eget innhold. Hvem er målgruppen, og hvor mye og hva skal deles? Ved å ha en video på nett kan man potensielt nå mange, men også vekke negativ oppmerksomhet og ufine kommentarfelt.

Yngre barn kan i startfasen ha godt av veiledning fra den voksne. Man kan se hvilke innstillinger som demper på rekkevidden til videoklippet, eller gjøre andre grep som for eksempel å dele rene videoklipp uten stemme eller bilde av barnet. Eventuelt dele videoen til bare en liten gruppe ovenfor venner og familie.

Etter hvert som man får mer erfaring, kan barna ilag med de voksne utvide hva som skal være med på videoen.

Slik går du frem

Aller først må du opprette en konto hos Google. Dette gjør du her.

Deretter går du inn på Youtube-siden, logger på med brukernavn og passord og trykker på filmkameraet oppe i høyre hjørne (plusstegnet på mobil). Velg last opp en video og følg så instruksjonene videre.

Du kan deretter velge å bruke navn og bilde fra Google-kontoen din som navn på kanalen, eller dersom barnet ditt skal bruke kanalen under oppsyn av deg, kan du velge et annet navn.

Det kan jo være kjekt at kontoen heter noe annet enn mor og fars for- og etternavn.

Kanalnavnet kan endres i etterkant, men det kan være lurt å velge noe som beskytter barnets personvern – for eksempel kan man vurdere å unngå å bruke ekte for- og etternavn, eller noe annet som er identifiserende. Det er ikke sikkert at man ønsker at barnets kanal skal være søkbar for alle og enhver.

Samme forholdsregel kan gjelde for valg av profilbilde. Man må ikke laste opp dette, men det er mulig. Kanskje er det fint å velge et bilde av hunden, et spillcover, eller noe annet som ikke viser ansiktet.

Hvor mange skal få tilgang til videoen?

Selv om det kan være spennende å telle både «likes» og abonnenter (personer som abonnerer på kanalen), så er det ikke sikkert at et høyt seertall bør være første prioritering. Særlig når man tar sine første steg ut med videodeling, kan det være lurt å begrense publikum til noen få man kjenner og stoler på.

Heldigvis finnes det innstillinger for dette. Merk at Youtube også skiller mellom å laste opp video som man har laget på forhånd og såkalt livestream der video vises for andre på nett mens man filmer.

Livestream gjør at man er enda mer eksponert fordi det ikke er mulig å redigere bort og sjekke over videoen før publisering.

Slik laster du opp film:

  • Trykk på last opp en video i øvre, høyre hjørne på nettsiden
  • Se introduksjonvideoen (valgfritt)
  • Dra og slipp videofil, eller trykk på velg filer og finn ønsket film
  • På mobil kan man også spille inn en video, eller velge en video fra kamerarullen

Før man publiserer filmen kan man velge synlighet. Youtube skiller mellom tre kategorier:

  • Privat: Bare du, og folk du gir tilgang til, kan se videoen (lukket publikum)
  • Ikke oppført: Alle som får tilsendt videolenken på e-post kan se videoen, men den vil ikke dukke opp i søkeresultater hos Youtube. Den vil heller ikke være synlig på din Youtube-kanal
  • Offentlig: Alle kan se videoen og det er mulig å søke på den

Det er altså de to øverste alternativene som begrenser publikum i størst grad. Og dette kan være en fin start når man legger ut video for første gang.

For å dele en video som er satt til privat går man inn på videoen inne på Youtube skaperstudio. Her trykker man på de tre prikkene inne på videoinnstillingene, og del privat. Deretter kan man skrive inn e-postadresser til personer man ønsker skal få se videoen.

For å dele en video som er satt til ikke oppført er det bare å kopiere videolenken og sende til andre via e-post, sosiale medier osv.

Merk at synligheten til en video kan endres når som helst i etterkant, dersom man ønsker å gjøre en privat video offentlig, og motsatt.

Bør man stenge for kommentarer?

Det er en kjensgjerning at kommentarfelt på nett kan by på sterk kost. Å eksponere seg på nett, gjør det enkelt for andre å skrive både positive og negative kommentarer. Youtube gjør det mulig å begrense dette.

Når man er i ferd med å laste opp en video kan man trykke nede i menysiden»vis flere». Under kommentarer og vurderinger kan man:

  • Tillate alle kommentarer
  • Holde potensielt upassende kommentarer tilbake for vurdering (her gjør Youtubes filtre et forsøk på å plukke ut ufine kommentarer, men dette vil aldri kunne fange opp alt)
  • Holde tilbake alle kommentarer for gjennomgang
  • Slå av kommentarfunksjonen

Ved alternativ 3 på listen må man altså godkjenne alle kommentarer før de blir synlig for andre. Ved å slå av kommentarfunksjonen helt er det ikke mulig for andre å skrive noe ved publiserte videoer.

Man kan også krysse bort vis hvor mange seere som liker og ikke liker denne videoen. På den måten kan man kanskje dempe noe på jaget etter seertall og likes, ettersom dette ikke blir synlig for andre.

Huke av på «ja, den er laget for barn»?

I samme meny som over kan man også huke av på en funksjon som tilskriver at videoen er laget for barn. Dette har noen fordeler:

  • Muligheten for andre å kommentere på videoen er fjernet
  • Man øker sannsynligheten for at de som skal se på videoen, faktisk er barn

Her er noen retningslinjer som Google har laget for å hjelpe til med å avgjøre om videoen bør merkes for barn eller ikke. Skal man velge denne innstillingen bør man påse at innholdet ikke har elementer som er uegnet for barn å se på.

Fokuser på innhold, ikke «likes»

For noen barn samsvarer suksess med antall visninger og likes på videoer. I stedet kan det være lurt å heller tenke på det å lage godt innhold. Barna kan sammen med foreldrene lage en plan for hva slags videoer som skal få lov til å være på kanalen.

Skal det være spillklipp for eksempel? Med eller uten barnas stemme? Skal det være en spesiell sjanger eller tema, for eksempel radiobiler, kjæledyr, natur, mote eller noe annet?

Å kun legge ut video uten barnas stemme eller ansikt gir størst personvern. I det minste i begynnelsen. Etter hvert kan man jo begynne å eksperimentere med flere virkemidler.

Foreldre bør også snakke med barna om hva man kan og ikke kan legge ut av video på Youtube. Man kan for eksempel sammen gå igjennom retningslinjene for nettsiden.

Har du lov til å publisere innholdet i videoen?

Det er barna (eller strengt tatt foreldrene) som står ansvarlige for innholdet som legges ut på kanalen, ifølge Youtubes brukervilkår. Det betyr at man også må påse å ha tillatelser til innholdet man bruker.

Musikk er ofte beskyttet av opphavsrett. Så det er ikke bare å legge på en poplåt og håpe på det beste. Ofte stoppes denne type lydspor av Youtube automatisk. Men man kan heller være lur i forkant og velge musikk som er tillatt å bruke.

Begrepet «royalty free» er i den sammenheng ofte brukt om musikk som kan brukes til dette formål. Bensound har en del musikk man kan benytte seg av gratis så lenge man navngir artisten. I tillegg har Youtube selv et ganske omfattende bibliotek med sanger og lydklipp.

Og så må man huske å ha samtykke fra andre personer som  eventuelt er med i videoen. Her er kan du lese mer om reglene for det.

Les mer:

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.