
Kan egentlig nettsiden Take it down fjerne nakenbilder av unge?
Dersom man er bekymret for at nakenbilder er på avveie, finnes nettsiden Take it down. Initiativtakerne samarbeider med blant annet Snapchat, Tiktok og Instagram, men løsningen er ikke feilfri, forteller Simen Ramberg fra Slettmeg.no.
Det er som utgangspunkt straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år, leser man på politiets side Delbart?. Samtidig er det et mindretall (15 prosent) av unge i alderen 13 – 18 år som selv deler nakenbilder av seg selv (Medietilsynet, 2022).
Noen unge blir også lurt til å dele seksuelle bilder med kriminelle og deretter truet til å betale penger.
For å få fjernet nakenbilder og video på nett finnes tjenesten Take it down. Det er den amerikanske organisasjonen The National Center for Missing & Exploited Children som står bak tiltaket.
– Vi har ikke selv testet eller hatt erfaringer med hvordan systemet virker i praksis. Men i utgangspunktet kan dette være et godt tiltak å benytte seg av dersom man er bekymret for at et nakenbilde eller video verserer i sosiale medier, sier Simen Ramberg i Slettmeg.no.

Take it down samarbeider med store aktører som Snapchat, Instagram, Tiktok og Onlyfans. Og poenget er at disse plattformene skanner etter bilder og video som blir lagt inn i systemene til Take it down.
– Når man laster opp bilde eller video på nettsiden, så vil ikke dette lagres på noen som helst måte. I stedet omgjøres bildet til en rekke tekst, tegn og tall – altså en såkalt hashverdi. Denne identifikatoren er unik for hvert bilde, og ingen kan generere eller hente ut bilde igjen basert på hashverdien, forteller Ramberg.
Dermed vil plattformene kunne oppdage tilfeller der samme bilde eller video dukker opp.
Dette sier straffeloven:
- Det er ikke lov å sende seksualiserte bilder til noen under 16 år, eller noen eldre som ikke har gitt samtykke til det.
- Det er som utgangspunkt straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.
- Unntaksvis kan straffen falle bort dersom gutten/jenta har et nakenbilde av noen som synes det er greit at vedkommende har bildet (for eksempel kjæresten), gitt at de er omtrent like i alder og utvikling og den som blir avbildet, er mellom 16 og 18 år. Det er uansett forbudt å dele bildet videre.
Kilde: Delbart/politiet.no
Enkelt å forbigå
Selv om Take it down høres betryggende i praksis, så er det allikevel ikke slik at teknologien er feilfri og en fullstendig løsning.
– Utfordringen er, at selv med de minste justeringene på et bilde eller video, enten man endrer på utsnitt, legger på filter eller tar et skjermbilde, så endres hashverdien. Og selv om bildene eller videoene fremstår utad som like, så har de ulike identifikatorer. Dermed vil ikke systemet oppfatte dem som like. I tillegg må man ha tilgang til originalversjonen av bildet eller videoen for å bruke Take it down, påpeker Ramberg.
Noen har kanskje erfaringer med Googles bildesøk der man kan laste opp et bilde, og så finner Google tilsvarende eller lignende utgaver av samme bilde som ligger ute på nett.
– Men det er altså ikke slik systemet til Take it down virker. Noe av grunnen er at tjenesten skal være anonym og har som premiss å unngå innsamling av personidentifiserene data om brukerne, mener Ramberg.
Skanner ikke direktemeldinger
En annen faktor ifølge rådgiveren er at sosiale medier har ulik praksis på om de skanner direktemeldinger eller ikke.
Dette gjelder for såkalte ende-til-ende-krypterte direktemeldinger. Noe blant annet META (Facebook og Instagram) har innført muligheter for. Dermed skannes heller ikke bildedelingen som foregår her.
– Det ser vi også i utpressingssaker der unge trues til å betale penger for at utpresseren ikke skal dele bilder av vedkommende. Tidligere publiserte utpresserne dette på offentlige sider, men nå går de i større grad via private meldinger, forteller Ramberg.
Han har ikke sett tilfeller på Snapchat eller Instagram der nakenbilder har blitt delt på brukernes offentlige profil.
– Som oftest har de store plattformene metoder og systemer for å få fjernet denne type innhold. Det er en større utfordring når nakenbilder blir delt via fildelingssystemer som foregår mellom brukere. Da er det alltid en som har innholdet på sin egen enhet et eller annet sted, mener Ramberg.
Hva gjør man når nakenbilder er kommet på avveie
Man bør være obs på reglene for deling av nakenbilder når man er under 18 år, sier Ramberg. Ellers oppfordrer han til å anmelde forholdet til politiet dersom andre videredeler nakenbilder. Og man kan bruke rapporteringsmulighetene som de ulike tjenestene har.
Få flere råd her (nederst i artikkelen)
Les også:
- Unge utsettes for trusler, svindel og narkotikasalg via sosiale medier
- Truer og krever penger av unge for å tilbakeholde seksuelle bilder
- Vår anmeldelse av Snapchat, med tips og råd
- Opptak av webinar: Politiets nettpatrulje – slik kan du trygge barn og unge på nett
- Politiet patruljerer på Tiktok for å nå barn og unge
- Startside: Foreldreinnstillinger på mobiler, apper, konsoller og PC-er
Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.