Bonkies

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI 3 år.

ANMELDELSE: Nå er det tid for apestreker! Bonkies er et superkult samarbeidsspill som krever koordinering og bygging. Passer perfekt for familier og barn som vil spille på samme skjerm med venner.

Bonkies er utviklet av det norske spillselskapet Studio Gauntlet (heia Trondheim!). Her møter vi en rekke apekatter som skal bygge ting og tang i verdensrommet.

Og opplevelsen er helt genial, fordrer samarbeid og byr på en god dose humor og planlegging. Opptil fire apekatter kan samarbeide til en og samme tid, og jo flere man er, jo mer kaotisk og morsom blir opplevelsen!

Bonkies

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows
Sjanger: Samarbeid/partyspill
Utvikler: Studio Gauntlet
Utgiver: Crunching Koalas

Sjangeren er samarbeid/partyspill. Og spillet kan forklares som en blanding av stablespillet Jenga og bygging med klosser.

Apekattene svever rundt i astronautdrakter. Til hjelp flyr de med raketter og kan løfte gjenstander ved hjelp av en kraftig robotarm.

Og man reiser rundt til forskjellige planeter og begir seg ut på stadig nye byggeprosjekter.

For hvert nye sted, ser man en slags skisse midt på skjermen av konstruksjonen som skal bli til. Delene dyttes ut på et transportbånd og må plasseres taktisk og på riktig sted – som med et puslespill.

Man har bare så og så mange av hver form. Derfor kommer også kunnskap om geometriske figurer inn i bildet. Og man må dytte inn alt fra rektangler og halvsirkler, til stillas og andre hjelpemidler som holder sulamitten sammen.

Spillet baserer seg på samarbeid. Man kan også spille oppdrag som er ment for en spiller, men opplevelsen blir best i lag med venner og familie.

Samarbeidsaspektet kommer godt frem i spillet: Noen gjenstander er for eksempel tyngre enn andre og da trengs det to robothender som løfter, i stedet for bare en.

Andre ganger kan en hånd holde igjen og støtte, mens den andre løfter og plasserer noe oppå en plattform.

Så man kan ikke bare fly rundt og drive på med sitt for å komme i mål. Her må alle apehender bidra!

Det er aldri en selvfølge at delene går dit de skal, eller blir liggende der permanent. For selv om fysikken er troverdig, medfører dette også at stillas og delene er skjøre – og det smerter i magen når konstruksjonen faller sammen som et jenga-tårn.

Ikke minst går spillet på tid, noe som også er et stressmoment i seg selv! Så her gjelder det å holde tunga rett i munnen og tenke et par skritt (eller robotløft) frem i tid samtidig som man skal koordinere med samarbeidspartneren.

Utfordringene øker også på og det innlemmes stadig nye elementer i spillet, men uten at spillmekanikken endrer seg helt.

Lava, konkstruksjondeler av is som kan deles opp i mindre deler, magnetiske verktøy, atomreaktorer- ja her er det stadig noe nytt å bryne seg på.

Og ikke minst kan man forsøke å løse oppgavene innen gitte tidsrom og stadig prøve å nå best mulig tid.

Det er også noen valgmuligheter for å skreddersy opplevelsen mer til sin egen. For eksempel kan man velge ulike typer apekatter og navngi disse med initialer.

I tillegg velger man fremdriften sjøl og kan sveve fra det ene oppdraget til det neste på planeten, eller gjøre gamle oppdrag om igjen.

Og når det er på tide med en ny planet og nye omgivelser – kan man dra ut i verdensrommet og kolonisere nye steder.

Bonkies er et genialt spill. Det trondheimsbaserte spillstudioet har fått til noe flott- og noe spillverden absolutt trenger mer av.

På den ene siden har man et lekent og enkelt konsept, men med en spillmekanikk som gir rom for ulike typer utfordringer.

Apekattene er lette å kontrollere. Men de har stilige evner som en robothånd som kan beveges i forskjellige retninger – og dermed brukes til å stabilisere gjenstanden i den posisjonen man ønsker.

I tillegg har de en ekstra rakettboost som kan brukes til å løfte tunge gjenstander. Men denne går «tom» og må lades opp igjen.

Alle disse aspektene er med på å gi spillet et større spekter og dybde i kontrollmulighetene – mer enn bare det grunnleggende.

Så her må man holde styr på mange knappekombinasjoner til en og samme tid!

Og viktigst av alt – Bonkies er så klart gøy! En fulltreffer for familie og venner som ønsker uhøytidelig, men utfordrende underholdning på en og samme skjerm.

Spillet går dermed inn blant rankene med spill som Super Mario Party, Moving Out og Overcooked.

Bonkies vil definitivt gi både latter og glede, samt høy puls når klokka nærmer seg null. Og ikke minst setter spillet både samarbeidsevne og kommunikasjonsevnen på prøve!

Det er også en god dose fysikk og geometri i spillet her. Som med Tetris må man se an hvilke deler som skal hvor, og når man bygger i høyden må man finne riktig vekt og balansepunkt.

Spillet byr derfor også på læring samtidig som man underholdes.

Egnethet

Bonkieshar fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Styringen er såpass kompleks, at det anslår en høyere vanskelighetsgrad.

Innholdsmessig er det ikke noe som tilsier at yngre spillere ikke kan spille dette.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å mestre spillmekanikken. Med tanke på egnethet, er det ikke noe som tilsier at spillet ikke passer for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Styringen kan være litt komplisert og det er flere knappekombinasjoner i bruk. Så her gjelder det bare å prøve seg frem og feile for å bli bedre i spillet.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge særlig om man forsøker å slå nye rekorder på byggetiden.

16+: Spillet vil kunne by på sosial spilling også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser