Call of Duty: Black Ops 4

PS4/Xbox One/Windows, passer fra 18 år.

Den populære skytespillserien Call of Duty er tilbake med større fokus på flerspiller på nett, nytt zombiemodus og en egen utgave av Battle Royale. Realisme og hyppige innslag av vold gjør at spillet har fått aldersanbefaling fra 18 år.

(Vi presiserer at spillet har 18 års aldersanbefaling. Dessverre er det en del barn, også barn i barneskolealder, som spiller dette spillet, og ved å ha med den nye Battle Royale-sjangeren som har gjort Fortnite så populært, så vil denne nye utgaven av Call of Duty kanskje få noe mer oppmerksomhet også fra yngre spillere. Se for øvrig lenker nederst med mer info om slike spill.)

Omtrent årlig kommer det nye utgaver av skytespillet Call of Duty.

Mens Battlefield-serien tradisjonelt handler om store og åpne slagmarker der man også inkluderer kjøretøy og flere titalls spillere, handler COD mer om nærkamp i lukkede områder. I årets utgave har mye av dette endret seg.

Den største nyheten er tillegget av «Blackout». Her har Call of Duty tatt for seg Battle Royale-sjangeren der et høyt antall spillere kjemper mot hverandre til en står igjen som vinner. Man kan spille på lag (4 eller 2 lagmedlemmer) der det laget som står igjen etter at alle andre er utkonkurrert vinner. Man kan også spille i alle mot alle.

Som i Fortnite og Player Unknown Battlegrounds starter man med å hoppe ut i fallskjerm og lander der man ønsker på et massivt kart.

Deretter gjelder det å lete etter våpen og utstyr som kan ruste deg til kamp. Det er også mulig å bruke ATV, lastebiler, båter og helikopter som transportmiddel. En sirkel på kartet blir stadig mindre og man må holde seg innenfor denne for å holde seg i live. Opptil hundre spillere kan delta om gangen.

Her gjelder det å bruke terreng og bygninger til egen fordel og det er mange spennende steder å utforske fra byer og elver til luksusvillaer og havnekaier.

Noen steder er også befestet med zombier. Her kan man lete etter unike våpen.

Det er også mulig å spille to på samme konsoll med delt skjerm.

Som før har også spillet mer tradisjonelle former for nettspill der man kan spille på lag og konkurrere mot andre spillere. Det finnes fem modus:

 • Control: Opptil ti spillere angriper eller forsvarer et gitt mål på spillkartet.
 • Heist: Det første laget som finner pengene og frakter det til utvinningstedet vinner. Eventuelt det laget som eliminerer motspillerne først vinner. Man kan også tjene penger som man kan bruke på nye våpen og utstyr.
 • Chaos TDM: Seks mot seks spillere kjemper mot hverandre til det ene laget vinner.
 • Capture Moshpit: Flere ulike spillmodus som hardpoint, domination, control.
 • Free for all: Alle mot alle.

Fremgangen i de ulike spillene varierer, men generelt er Call of Duty et hektisk, kjapt og actionfylt spill. Jo flere motstandere man eliminerer, jo høyere poengsum får man i spillet. Man kan velge mellom ulike soldattyper som påvirker alt fra motstandsdyktighet til fleksibilitet. Da bytter man også på våpen og noen soldater er bedre til å støtte laget sitt for eksempel, eller fungere i forsvar.

Man har også ulike hjelpemidler i kamp avhengig av hvem man spiller som. Det kan være droner som finner fienden, hunder, granater, sikte, radiostyrte biler som eksploderer,skjold, angrepshelikoptre og mer. Jo bedre man gjør det i et spill, jo raskere blir disse fordelene tilgjengelig i en tidsavgrenset periode.

Call of Duty: Black Ops 4

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action
Utvikler: Treyarch
Utgiver: Activision

«Zombies» – en kjent modus i serien har også blitt endret. Som før skal man overleve så lenge som mulig mot horder på horder av zombier. Hver bølge med fiender fører til en økende vanskelighetsgrad. Siden må man kjøpe våpen og ammunisjon for å beskytte seg mot invasjonen. Man kan også tenke strategisk ved å legge feller og befeste innganger. Her kan man spille alene eller på lag med venner.

Denne spilldelen har flere historier som man kan begi seg ut på. Blant annet på en zombieinfisert Titanic og på en del som utspiller seg ved et mystisk laboratorium.

Hele tiden gjelder det å balansere pengesummen som du øker ved å eliminere zombier. Penger kan bli brukt på våpen og utstyr, eller for å låse opp nye områder på spillkartet.

«Specialist Headquarters» er også en ny treningsdel i Call of Duty med små filmsnutter og bakgrunnshistorier.

Her møter man en gruppe topptrente soldater. Man kan spille som en av ti karakterer og lære mer om historien deres. Hver spillfigur har egne våpentyper og spillestil som må mestres.

Etter å ha valgt ønsket spillfigur deltar man i ulike treningsoppdrag. Her lærer man mer om de ulike spillmodusene i Call of Duty og hvordan man mestrer spillfigurene og våpentypene.

Call of Duty: Black Ops 4 er et engasjerende og hektisk actionspill som byr på flott grafikk og barske, tøffe kvinnelige og mannlige.

På nett kan man samarbeide med andre og delta i mange ulike spillmodus. Det krever øving og trening for å bli skikkelig god og man må øke responstid, beherske ulike typer soldater og bruke hjelpemidler og utstyr strategisk i spillet.

Det er allikevel synd at det ikke er en historiedrevet enspillderdel som i tidligere Call of Duty-spill. Årets alternativ til dette er kun bygget på treningsoppdrag.

Likheter mellom «battle royale» i Fortnite og i Call of Duty: Black Ops 4:

 • 100 spillere slippes ut på et gigantisk kart.
 • Det ene laget, eller den eneste spilleren som står igjen etter at alle andre er eliminert vinner (litt sånn som i Hunger Games-filmene).
 • Våpen og utstyr ligger strødd omkring på kartet.
 • Landskapet preges av natur, veier og bygninger som man kan gå inn i.
 • Begge spill er skytespill med etterligninger av typiske våpen man kan finne i virkeligheten.
 • Man kan samarbeide med venner og spille i lag på opptil fire spillere.
 • Spesielle kasser med unike våpen slippes ut ved jevne mellomrom.

Forskjeller:

 • Aldersanbefaling fra 18 år på COD, 12 år på Fortnite.
 • Mer realistisk grafikk og våpen, landskap og lyder er langt mer intense i COD. Fortnite har tegneseriegrafikk.
 • COD er i førstepersonsperspektiv (får deg nærmere det som skjer) kontra Fortnite som er i tredjepersonsperspektiv.
 • Lysere tone i Fortnite, mer humor.
 • COD har et utvalg av tillegssutstyr til våpen, modifikasjoner, droner og miner som man kan bruke til hjelp. I Fortnite har man feller som man kan legge ut.
 • I Fornite kan man bygge baser, det kan man ikke gjøre i COD.
 • Muligheten til å kjøre helikoptre, ATV og lastebiler i COD.
 • Det finnes zombier på spillkartet i COD.

Egnethet:

Call of Duty: Black Ops 4 har fått PEGI angitt til 18 år. Dette på grunn av sterke voldsskildringer og ufint språk.

Uten å ramse opp alt, kan eksempler nevnes som zombier med halvfalne kropper, knivdrap på nært hold med blod, realistiske våpen, sterk blodsprut og gørr,  og scener der mennesker dør og gir uttrykk for stor smerte.

Det finnes et filter (funksjon i spillets innstillinger) som blokkerer noe språkbruk og voldssekvenser i «Specialist Headquarters», men ikke alt.

Spillet kan kjøpes i flere utgaver, jo dyrere utgave – jo mer innhold som flere zombiespill, flere kart når man spiller på nett mot andre o.l. Blant annet finnes det et «Black Ops Pass som inneholder mer innhold til spillet.

Det er også mulig å chatte med andre og sende og motta venneforespørsler i spillet.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersmerking, frarådes mindreårige.

18+: Spillet vil kunne by på underholdning for voksne som liker denne sjangeren. Med mulighet for å spille på nett med og mot andre finnes det ingen øvre grense for muligheten for utfordring. Spillet er intutivt og enkelt å plukke opp for de som er kjent med skytespillsjangeren, men krever tid og tålmodighet for å bli skikkelig god. Her må man trene opp reaksjonstid og presisjon når man sikter, kommunikasjonsferdigheter med lagkamerater og evne til å forstå spilluniverset, våpen og taktiske fordeler på spillkartene.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: