Call of Duty: Modern Warfare

PS4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: Realistisk, actionfylt krigsspill gir en autentisk opplevelse av å være midt i konfliktsonen. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 18 år.

Årlig lanseres nye Call of Duty-spill. Fjorårets utgave hadde en markant endring i serien, blant annet med innlemmelse av et eget battle royale-modus på et massivt kart. Her kunne man  hoppe inn i forskjellige kjøretøy og bevege seg fritt over et omfattende landskap.

Årets utgave vender tilbake til røttene. Det vil si, dette er egentlig fjerde i rekken av Modern Warfare, men spillet er ikke en oppfølger, heller en ny oppstart av serien. Tidligere spill har tatt for seg andre verdenskrig, fremtiden og Modern Warfare er satt til vår egen tid.

I motsetning til Black Ops 4, er det i tillegg til nettspill også en historie som man kan spille gjennom i enspiller. På nett er det mulig å spille mot andre som har sin utgave av spillet på en PC eller en helt annen spillkonsoll enn den man har selv, såkalt crossplay.

Call of Duty: Modern Warfare

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/førstepersonsskytespill
Utvikler: Infinity Ward
Utgiver: Activision

Historien i enspiller foregår på tvers av europeiske byer, og i konfliktrammede Midtøsten. Man går inn i rollen som en soldat som kjemper mot terrorister og andre former for skurker. Kjemiske våpen er blitt stjålet, og du må gå ilag med både spesialsoldater og medlemmer av en motstandsbevegelse for å finne dem. Her får man en blanding av filmatiske dialoger, action og selve delen der man spiller.

Spillet er dramatisk og actionfylt helt fra start. Man starter i en skog ilag med en liten dose med spesialsoldater. Lyssettingen fra månen ser utrolig ut – dette er grafikk på sitt beste. Så sniker man seg inn på fienden, og deretter plaffer det løs.

Enten man løper igjennom et terrorrammet London, eller kjemper gatelangs i Midtøsten – så oppleves omgivelsene som autentiske. Infinitiv Ward er mestere på å lage spill som blander filmatiske scener med spill. Og her er det et kaos med mye som skjer på skjermen samtidig, som nettopp gir en intens stemning. For ikke å nevne scenen der man vandrer stille opp flere etasjers hus som er bebodd av terrorister. Bland skurkene, er det også sivile som man må skåne. Og man vet aldri hvor angriperne står.

Å se sivile løpe omkring og bli angrepet av terrorister etter et bombeangrep i London er sterkt.  Like etter står noen politimenn og blir beskutt før en selvmordsbomber sprenger seg selv og en håndfull ofre, ja intensiteten og grusomheten er der. Og som spiller, og soldat, vil man gjøre det man kan for å redde liv, selv om ikke alle kan reddes.

Call of Duty: Modern Warfare gir absolutt innblikk i krigens brutalitet og opplevelsen av hvor sterkt dette kan være, også hva krigen kan koste av menneskeliv.

På rollelisten finner man karakterer som tøffingen kaptein John Price, en råtass og en britisk spesialsoldat. I tillegg, Alex som er soldaten som jobber ilag med opprørerne og så har man spesialsoldaten Kyle Garrick som kjemper i London.

Stemmeskuespillerne er utrolig gode, det samme må sies om grafikken og gjengivelse av mennesker med både kropp og ansikt. Animasjoner og tegninger er rett og slett på toppnivå. Det gjelder også detaljene i bildet enten man vandrer fra hus til hus eller gatelangs. Dette er gjennomtenkt.

Årets COD inneholder også mer våpenhåndtering enn før. Blant annet kan man skreddersy og oppgradere våpen. Det er ikke noe zombie-modus her der man kjemper mot horder av zombier for å overleve så lenge som mulig, en tradisjon som pleier å være en del av spillserien ellers.

På nett har man tradisjonelle kamper som foregår på mindre kart. Noe som fører til hyppige konfrontasjoner og superrask responstid for å vinne. Det er også større kart der seks mot seks kjemper, og et eget modus som foregår i nattemørket. Disse modusene er med:

  • Quick play (en blanding av ulike spillmodus)
  • Ground war: større kriger med innslag av kjøretøy og punkter på kartet som skal holdes
  • Gunfight: hyppige konfrontasjoner på små brett
  • Cyberattack: hent et våpen (EMP) og plasser det ved fiendens datasenter
  • Free-for-all: alle mot alle
  • Realism: skjuler infografikk på skjermen

Spillet inneholder også et samarbeidsmodus med fire spillere der man skal bekjempe terrorisme. Moduset heter «special ops». Her kan man hive seg inn i tanks, helikoptre og andre typer kjøretøy. Man kan enten gå løs på fienden med kraftige angrep, eller forsøke å slå til med mer stille metoder. Her fortsetter altså handlingen der enspilleroppdraget slutter.

Call of Duty: Modern Warfare er absolutt et spill som er veldesignet med tanke på grafikk, spillmekanikk, realisme  og innlevelse.

Fra «kameraarbeid» til stemmeskuespillere, lyd og handling, innlemmes man i et actionfylt krigsspill laget av erfarne utviklere.

De som er interessert i konkurransebaserte kamper på nett, vil også finne utallige timer med engasjerende modus. Her kan man spille på lag med venner i varierte former, og spillet har et veltenkt våpenutvalg med mulighet for å oppgradere og endre egen beholdning.

Men, som utviklerne også advarer om første gang man starter spillet, man bør forholde seg til aldersvurderingene. Dette er definititvt et spill som sikter mot voksne, ikke barn.

Til opplysning: Activision har gitt oss et anmeldereksemplar av spillet.

Egnethet:

Call of Duty: Modern Warfare har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 18 år. Dette på grunn av sterke voldsskildringer og ufint språk.

Spillet har en gjennomgående realistisk fremstilling med krigsscenarier som minner om virkelighetens hendelser.

Her er det sterke scener med terrorangrep. London blir angrepet av selvmordsbombere og terrorister som plaffer ned sivile og politi om hverandre.

Man går også gatelangs i okkuperte byer i Midtøsten og ser sivile bli hengt, overfalt og torturert. Ellers er det blod, mennesker som blir brent levende og hyppige skytesekvenser som er svært realistisk.

Man kan også spille på nett og chatte med andre, og det er mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersmerking, frarådes mindreårige.

18+: Spillet vil kunne by på underholdning for voksne som liker denne sjangeren. Med mulighet for å spille på nett med og mot andre finnes det ingen øvre grense for muligheten for utfordring. Spillet er intutivt og enkelt å plukke opp for de som er kjent med skytespillsjangeren, men krever tid og tålmodighet for å bli skikkelig god. Her må man trene opp reaksjonstid og presisjon når man sikter, kommunikasjonsferdigheter med lagkamerater og evne til å forstå spilluniverset, våpen og taktiske fordeler på spillkartene. Det er også mulig å velge flere vanskelighetsgrader i enspiller.

Spilltrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: