FIFA 20

PlayStation 4/Xbox One/Nintendo Switch/Windows. Barnevakten anbefaler spillet fra syv år.

ANMELDELSE: Årets FIFA er lansert igjen og byr på finpuss av grafikk og spillmekanikk, samt et helt eget, spennende modus med gatefotball.

Det finnes to populære fotballspill på markedet, PES og FIFA, der sistnevnte er det største. Hvert år kommer det et nytt FIFA-spill der tallet står for det kommende året. Altså, selv om året nå er 2019, så heter FIFA-utgivelsen denne gangen FIFA 20.

For å ha de ferskeste lagoppdateringene og for å delta i nyeste utgave av FIFA Ultimate Team (konkurranse-delen av FIFA), må man kjøpe siste utgave.

Ellers er det stort sett små endringer fra spill til spill. Noe finpuss på mekanikk som er lite merkbart, og kanskje minimale forbedringer i grafikk. Men det er sjeldent slik at man tenker «Wow! Årets FIFA er banebrytende!».

FIFA 20

Format: PlayStation 4/Xbox One/Nintendo Switch/Windows
Sjanger: Sport/fotball
Utvikler: Electronic Arts
Utgiver: Electronic Arts

Noen endringer har allikevel bemerket seg opp gjennom årene. I FIFA 17 fikk vi et splitter nytt historiemodus med The Journey der vi møtte et ungt fotballtalent på vei opp i rankene. Man fikk også mulighet til å spille med damelandslag året før det.

Utgivelsen av FIFA 18 og 19 hadde ikke noen banebrytende endringer.

Men i FIFA 20, går utviklerne tilbake til røttene og inkluderer gatefotball. Noe som ikke er helt nytt i og med at EA sports også lagde FIFA Street tilbake i 2012. Men nå har man altså en blanding av tradisjonell fotball og gatefotball i samme pakke. Dette kalles i denne sammenheng for «EA SPORTS VOLTA».

Her møtes to lag med tre eller fire spillere, med eller uten målvakt. Tempoet og antall målskåringer er langt høyere enn i tradisjonelle fotballkamper. Så det er mer «action» å ta av her.

Her kan man også i historiemoduset lage sin egen spillfigur og velge klær, hårfrisyre og utseende. Deretter kan man spille gatefotball på ulike steder i verden som fotballbur i London og hustak i Tokyo. Historiemoduset «The Journey» er derfor denne gang byttet ut med gatefotball. Målet er å vandre veien fra amatør til stjerne, rekruttere spillere og kjempe mot rivaler for å vinne mesterskap.

Her er det rå triksing på banen, stilig veggspill og et hurtig tempo. Historien i spillet er forutsigbart og tamt, men selve spillestilen er fengende. Det er også nettmodus og vennskapelige kamper som fortsetter gatefotballen etter at historien er fullført.

FIFA 20 har ellers oppgradert ballfysikken. Blant annet beveger ballen seg mer naturlig, og ser ikke like programmert ut som tidligere. Fotballspillere som har gode løpeferdigheter har også nå bedre fordeler på banen, og blir ikke nedkjempet av forsvarspillerne i samme grad som før.

Ultimate Team, et av de mest populære modusene i FIFA, er også oppgradert. Nye helter er lagt til i fotballgalleriet, man kan også bruke ekstra ferdighetskort for å forbedre egne spillere, og det finnes unikt innhold som man kan skaffe seg enten ved å spille mye eller ved å betale ekte penger.

Ellers er det andre modus som turneringer og vennskapskamper. Det er fullt mulig å spille flere på samme skjerm, eller så kan man spille med og mot andre på nett.

FIFA er et rikt og flott fotballspill. Ikoniske helter er gjengitt i spillet og alt fra fotballdrakter til stadium og ansikt er gjengitt i datagrafikk. Spillet byr på avanserte muligheter til å skreddersy spillestil, enten det er styring av innbyttere eller valg av formasjoner og taktikk.

Det er mulig å gå inn i rollen som fotballspillere, eller så kan man stå på trenesiden og håndtere alt fra spillerkontrakter til pressekonferanser.

Alt i alt er det mye dybde i spillet. Å skåre mål foran et fullsatt stadium er fantastisk når publikumet jubler i ekstase. Og FIFA vil definitivt gi mye god fotballglede til de som brenner for sporten.

Egnethet

FIFA 20 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Det er mye menynavigering og knappekombinasjoner som må læres.

Men utenom det er det ikke noe innhold i spillet som tilsier at yngre barn ikke kan spille FIFA.

Foreldre bør være oppmerksom på mulighetene til å handle i spillet for ekte penger. I «Ultimate team» skal man bygge opp et fotballag for å konkurrere mot andre på nett. Man kan man kjøpe pakker med fotballspillere, og dette er delt inn i bronsepakker, sølvpakker og gullpakker. Man kan kjøpe disse kortpakkene for virtuelle penger (mynter) som man tjener opp ved å få fremgang i spillet, eller så kan man bruke ekte penger og kjøpe «FIFA points». Det er ikke mulig å vite hvilke fotballspillere man får når man kjøper kortpakker, så utfallet er hemmelig.

De virkelig berømte fotballheltene er svært sjeldne og dukker opp tilfeldig i kortpakker. Så man kan i praksis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe kortpakker, uten at Messi eller Ronaldo dukker opp av den grunn.

Det kan bli fristende å bruke ekte penger i «Ultimate team», da dette gir fordeler i spillet, samt rask tilgang til heltene i sporten. Man kan spille og få fremgang og belønninger uten å bruke ekte penger, men dette er svært tidkrevende. Ekte penger fungerer dermed som en snarvei. Og alt det man oppnår i denne utgaven av FIFA, går i null når man kjøper neste utgave av spillet. Så det blir en stadig rundans for å få tak i drømmelaget sitt. En liten mellomløsning er at man kan overføre FIFA-points mellom spill frem til desember. Les mer om dette her.

FIFA 20 har for øvrig mye innhold for de som vil spille «ordinære» modus på nett, eller sammen med venner. Dette er en god måte for barn og unge til å bli kjent med sporten, fotballregler, taktikk, spiller- og lag navn, og andre aspekter av fotballverden, både på og utenfor banen. I karrieremodus kan man lære mer om hva som må til for å skape et godt lag.

Spillet inneholder også mye regning med tolking av tabeller, økonomihåndtering, spiller- og lagstatistikk, tidtaking og mer.

For å spille på nett, må man på noen spillkonsolller ha et online-abonnement som må kjøpes utenom. Har man som forelder opprettet en barnekonto på sin PlayStation, er det per nå ikke mulig å spille på nett i FIFA med denne kontoen.

Andre spillkonsoller kan ha lignende begrensninger, men det har vi ikke testet. Det er dessuten en trettenårsgrense i vilkår for å opprette en EA-konto som gjelder for å spille på nett i FIFA. Dilemmaet da er at barn under tretten år må «lyve på alderen» når de oppretter en EA-konto, og på PlayStation, må de spille på en forelders konto, noe som fører til at man ikke kan bruke gode innstillinger for foreldrekontroll.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å kontrollere fotballspillere og navigere i menyer.

7-11 år: Barnevakten anbefaler spillet for denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderen slik at utfordringen tilpasser seg barnets nivå. Spillet har også en opplæringssekvens og ulike treningsmodus som finjusterer ferdighetene i forsvar, midtbane og angrep. Og man kan skru på hjelpemidler som pasninghjelp, skuddhjelp og mer.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke vanskelighetsgrad på motstanderen, og på internett vil man stadig kunne møte spillere med ulik ferdighetsnivå.

16+: Spillet vil kunne by på fotballglede for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les mer om bruk av ekte penger i FIFA