FIFA 22

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Stadia/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Årets FIFA byr på en skikkelig fotballfest og store møter med sportsikoner. Spillet byr samtidig bare på noen justeringer fra fjorårets spill i serien.

Like sikkert som at det er høstferie hvert år, avdukes også et nytt FIFA. Fotballspillet får kun små justeringer fra år til år, men for å få de nyeste lagene, spillerstallene og tekniske oppdateringene – må man punge ut for et nytt spill i serien.

De store endringene uteblir, men FIFA fortsetter å være et av de beste fotballspillene på markedet og kan by på mye sportsglede og konkurranse for både store og små.

FIFA 22

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Stadia/Windows
Sjanger: Sport
Utvikler Electronic Arts
Utgiver: Electronic Arts

Med på lag har FIFA skaffet seg lisenser fra 17 000 spillere, mer enn 700 lag, over 90 stadioner og mer enn 30 ligaer fra hele verden. Det er ganske så imponerende og man vil finne flotte fotballhelter både fra dame- og herrelandslag.

Ellers har spillutviklerne bakt inn ny teknologi som heter intet mindre enn «hypermotion». I praksis innebærer dette mer realistiske spillerbevegelser på fotballbanen. 22 proffe fotballspillere har stilt opp med unike drakter som sporer bevegelse og overfører dette til animasjoner på spillskjermen.

I tillegg brukes maskinlæring for å skape stadig nye animasjoner mens man spiller. Den kunstige intelligensen til spillerne er også oppgradert, noe som skal gi forbedringer både på forsvars- og angrepssiden.

Alt i alt kan man forvente bedre hodedueller, ballkontroll, spilleranimasjoner og intelligens på datamaskiner. Samtidig har FIFA alltid vært gode på dette. Ja, i de siste årene har spilleranimasjonene blitt så gode at man nesten ikke klarer å skimte om det er en ekte fotballkamp eller et dataspill. Satt litt på spissen så klart.

Målvakten har også fått bedre forutsetninger for å hindre målskårere. I tillegg er ballfysikken oppgradert og reagerer på fart, luftmotstand og friksjon. Alt dette er med på å gi mer naturlige bevegelser på banen. Men igjen, FIFA har alltid vært god på dette, også i tidligere spill i serien.

I karrieremodus kan man nå navngi og lage sin egen klubb. Man kan så hoppe inn i en hvilken som helst liga og kjempe om førsteplass på tabellen. Det går også an å skreddersy egne drakter, emblemer og hjemmestadion.

Ellers kan man som før også hoppe inn i et karrieremodus som en enkeltspiller, eller styre et lag. Her gjelder det å ta hånd om alt fra taktikk til spillerkjøp, styrets målsettinger og annet av godsaker som skjer mellom kampene.

Volta-fotball fortsetter å være en del av FIFA med større fokus på dribling, gatefotball og færre spiller på hvert lag.

Spillerne har fått flere ferdigheter til hjelp og et nytt belønningssystem. I tillegg kan man spille kanonball og fotball-tennis – riktig nok med føtter og fotball. Og så er det en god dose med andre minispill enten det gjelder å kapre landområder eller å samle så mange fotballer som mulig.

Det er liten tvil om at EA prøver seg på litt andre konkurranse og partymodus for å pepre opplevelsen litt ekstra.

FIFA Ultimate Team fortsetter i samme tempo som før.

Her skal man altså bygge sitt eget fotballag fra bunnen av og konkurrere mot andre på nett. Ved å tømme lommeboka kan man kjøpe pakker med fotballspillerkort for ekte penger. Jo mer penger man bruker, jo bedre stilt blir man i møte med motstanderne sine.

Man kan riktignok bygge opp laget sitt ved å spille mye. Har man gode ferdigheter i fotballspillet, vil det være til hjelp. Mange liker denne delen av FIFA som byr på konkurranse og sosial samhandling med venner og andre på nett.

Her er det flere muligheter for å designe sin egen stadion, nye elite-konkurransemodus, og FUT-helter – ikoniske fotballspillere gjennom historien som i praksis også kan bli enda en inntektskilde for EA games ettersom man kan kjøpe disse for ekte penger.

FIFA 22 er et flott fotballspill. Mer enn å være en splitter ny utgave, kan man heller se på FIFA-spillene som årlige lanseringer med små oppdateringer og justeringer.

Her får man tilgang til lag og fotballhelter fra hele verden, både kvinner og menn. I det ene øyeblikket konkurrerer man mot en venn på samme skjerm. Etter det spiller man kanskje alene i karrieremodus og tar hånd om alt fra formasjoner til taktikk, spillerkjøp og mer.

Så er det ut på banen og treffe en nydelig pasning, bygge opp et angrep og så nyte jubelen fra tilskuerne når ballen treffer nettet. FIFA 22 leverer mye fotballglede og en autentisk opplevelse hele veien.

Introduksjonen er fantastisk allerede fra start. Her lager man sin egen avatar og får løpe og drible gjennom gatene i Paris. Så tar man de første stegene inn i hjemmestadion til PSG. Her møter man selveste Thierry Henry, Kylian Mbappé og David Beckham.

Det er stort å gå inn som nybegynner og inn på stadion blant de store. Her er det «gull og glitter» for alle pengene. Samtidig sier det kanskje noe om hvor overdådig sporten er blitt?

Presentasjonen til FIFA er også svært god. Hele oppløpet til kampene med musikk, lagene som går inn på banen, ballgutter- og jenter, gjengivelse av ekte fotballhelter. Med mulighet for å delta på kjente turneringer enten det er VM eller europeiske og nasjonale turneringer – er det et uendelig timetall med fotballmoro.

Ikke minst vil barn og unge alltid ha noe å strekke seg etter. Man må ikke bare håndtere spilleren med forsvar og angrep der og da. Man må også gi ordre på farten til medspillere, legge opp taktikker og bygge egne lag.

FIFA har aldri vært så komplekst og sammensatt noen gang tidligere. Her er det mye å ta i for de som virkelig vil fordype seg i sporten.

Egnethet

FIFA 22 har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

Foreldre bør være oppmerksom på mulighetene til å handle i spillet for ekte penger. I «Ultimate team» skal man bygge opp et fotballag for å konkurrere mot andre på nett. Man kan man kjøpe pakker med fotballspillere, og dette er delt inn i bronsepakker, sølvpakker og gullpakker. Man kan kjøpe disse kortpakkene for virtuelle penger (mynter) som man tjener opp ved å få fremgang i spillet, eller så kan man bruke ekte penger og kjøpe «FIFA points». Det er ikke mulig å vite nøyaktig hvilke fotballspillere man får når man kjøper kortpakker, så utfallet er vanskelig å forutse. Selv om det er angitt en sannsynlighetsberegning for ulike kategorier med fotballspillere.

I spillbutikken Steam står denne benevnelsen: «This game includes optional in-game purchases of virtual currency that can be used to acquire virtual in-game items, including a random selection of virtual in-game items».

De virkelig berømte fotballheltene er svært sjeldne og dukker opp tilfeldig i kortpakker. Så man kan i praksis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe kortpakker, uten at Messi dukker opp av den grunn.

Det kan bli fristende å bruke ekte penger i «Ultimate team», da dette gir fordeler i spillet, samt rask tilgang til heltene i sporten. Man kan spille og få fremgang og belønninger uten å bruke ekte penger, men dette er svært tidkrevende. Ekte penger fungerer dermed som en snarvei. Og alt det man oppnår i denne utgaven av FIFA, går i null når man kjøper neste utgave av spillet. Så det blir en stadig rundans for å få tak i drømmelaget sitt.

FIFA 22 har for øvrig mye innhold for de som vil spille «ordinære» modus på nett, eller sammen med venner. Dette er en god måte for barn og unge til å bli kjent med sporten, fotballregler, taktikk, spiller- og lag navn, og andre aspekter av fotballverden, både på og utenfor banen. I karrieremodus kan man lære mer om hva som må til for å skape et godt lag.

Spillet inneholder også mye regning med tolking av tabeller, økonomihåndtering, spiller- og lagstatistikk, tidtaking og mer.

For å spille på nett, må man på noen spillkonsolller ha et online-abonnement som må kjøpes utenom.

Det er dessuten en trettenårsgrense i vilkår for å opprette en EA-konto som gjelder for å spille på nett i FIFA. Dilemmaet da er at barn under tretten år må «lyve på alderen» når de oppretter en EA-konto, og på PlayStation, må de spille på en forelders konto, noe som fører til at man ikke kan bruke gode innstillinger for foreldrekontroll.

FIFA inneholder også mye reklame på stadion og lignende med plakater fra ekte merker.

Man kan også chatte i spillet med stemme og tekst.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å kontrollere fotballspillere og navigere i menyer.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderen slik at utfordringen tilpasser seg barnets nivå. Spillet har også en opplæringssekvens og ulike treningsmodus som finjusterer ferdighetene i forsvar, midtbane og angrep. Og man kan skru på hjelpemidler som pasninghjelp, skuddhjelp og mer.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke vanskelighetsgrad på motstanderen, og på internett vil man stadig kunne møte spillere med ulik ferdighetsnivå.

16+: Spillet vil kunne by på fotballglede for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les mer om bruk av ekte penger i FIFA