Knockout City

Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra syv år.

ANMELDELSE: Kanonball-spill byr på hektiske kamper, lagarbeid, kjapp reaksjonsevne og mye moro!

Det er ikke like enkelt å være original på spillmarkedet i dag. På den ene siden skal man blidgjøre massene slik at spillutviklerne faktisk tjener penger. Samtidig må man lage noe unikt som i det hele tatt selger.

Knockout City hiver seg ut i godt selskap med spill som Rocket League, Roblox og Fortnite for eksempel. Samtidig som spillet er helt fritt for vold med tanke på bruk av skytevåpen.

Knockout City

Format: Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Sport
Utvikler: Velan Studios
Utgiver: EA

Ja, her er det faktisk kanonball som står på menyen selv om sporten i dette tilfellet skiller seg en hel del fra konkurransen som foregår i skolens gymsal.

Grunnprinsippet er allikevel det samme: To lager kjemper mot hverandre og man skal plukke opp baller for så å kaste de på motstanderens lagmedlemmer.

Motsatt må man også unngå å bli kastet på. Så her gjelder det å dukke unna fiendtlig skyts eller trykke nøyaktig til riktig tid for å ta imot ballen før den treffer deg.

Det høres kanskje enkelt ut, men i Knockout City er konkurransenivået høyt. Man kjemper ikke i en gymsal, men på tvers av forskjellige kart som har tunneler, platå, trafikk, heis og all slags kriker og kroker.

I tillegg går det an å transportere seg rundt via rør, trampoliner, vindsus og annet av midler som kan gi spillerne fordeler i kamp.

Det finnes også forskjellige typer kanonballer. Noen fengsler motspillerne til en ball, andre eksploderer ved treff og så er det trippelballer som gir spilleren flere kast om gangen.

Til hjelp må spillerne spurte, rulle, dukke unna, hoppe og løpe for å forsvare seg mot kanonballer. Lagarbeid er også et moment og man kan for eksempel sende pasninger eller gjøre seg selv om til en ball slik at andre kan kaste deg.

Ved å holde inne kasteknappen blir kastet hardere og man sikter inn på motstanderen. Det går også an å kaste skruballer, eller så kan man lobbe kastet. Her er det mange muligheter som samlet gir et økt utvalg av angrepsmåter.

Alt dette skjer riktignok i et heidundrandes tempo. Dette er ikke et spill der man har all verdens tid til å vandre omkring og sikte hvert kast. Man må tenke mens man er på farten.

Grafikken og stilen minner litt om Fortnite når man ser at spillfigurene har glidere som de flyr med. Så klart er jo dette spillet noe eget, men det er noe kjent med tegnespillgrafikken også.

Det er også en slags 50-talls Grease-stil med heftige hårsveiser, kule jakker, musikk og en artig radiostemme som verter hele konseptet.

Spillutviklerne har turt å være noe kreative i formidlingsstilen og det fungerer nok mye bedre enn om det skulle vært fremtidsrettet eller seriøst og alvorlig med proffe kanonballdrakter og lag.

Med det kan man altså designe sin egen spillfigur og bytte ut alt fra glidere til solbriller. Her kommer også salgsporten inn ved at man kan kjøpe kosmetiske goder for ekte penger.

Samtidig, er det fullt mulig å spille spillet uten å trekke opp en eneste krone fra lommeboka (bortsett fra innkjøpsprisen). Dette er også noe PEGI påpeker i deres vurdering av spillet.

Med relativt lav aldersgrense er det flott å få enda et nettbasert spill med konkurranse og lagarbeid på menyen. Dette slik at barn kan få flere alternativer å bryne seg på, fritt for blod, vold og skytespillsekvenser.

Knockout City har en kul stil og en konkurranseform som er interessant. Her er gymsalens kanonball erstattet med fargerik grafikk, varierte spillkart og unike kanonballer med forskjellige egenskaper.

For å virkelig bli god må man øve mye og mestre de forskjellige måtene å kaste på og å dukke unna motspillerens kast.

Det å treffe nøyaktig for å ta imot motspillerens ball før den treffer deg er en kunst i seg selv. Eller det å vite når man skal lobbe eller skru ballen for å nå forbi en hindring.

I tillegg er spillet desto bedre når man spiller og fungerer godt som et lag. Her kan man utmanøvrere motspillernes lagmedlemmer, sentre ballen til hverandre og kommunisere taktikk og planer.

Konseptet er enkelt nok slik at alle kan hoppe rett inn i spillet og forstå noe av greia. Og med nok øving er man garantert å bli enda mer treffsikker på banen.

Egnethet

Knockout City har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI og er merket med vold og kjøpemuligheter.

PEGI skriver (vår oversettelse fra engelsk):

«Dette spillet har fått PEGI 7 år på grunn av mild vold i en barnevennlig kontekst».

PEGI fortsetter – «Spillet inneholder mild og lite realistisk vold. Mennesker blir truffet av kanonballer og blinker rødt før de faller bakover. Når personer i spillet blir truffet, faller de i bakken i sakte film. Spillfigurene kan også bli truffet av kjøretøy. Da faller de bakover, men tar ikke synlig skade».

Spillet inneholder også venneforespørsler og stemmechat. Man kan skru av begge disse mulighetene i innstillingene, eller velge at barna kun skal få chatte med laget sitt eller venner.

Det er også mulig å rapportere eller blokkere brukere i spillet.

Merk også at spillet inneholder kjøpemuligheter av kosmetiske goder. Dette kan kjøpes ved å betale ekte penger, eller så kan man spille mye for å tjene opp spillvaluta og andre fordeler.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet har et enkelt konsept som samtidig er utfordrende å mestre. Man får en opplæring i starten som lærer bort alt det grunnleggende. Men for å bli skikkelig god må man øve mye, øke responstiden og lære spillkartenes kriker og kroker. Det er også flere knappekombinasjoner som legger opp til spesielle triks og ferdigheter.

12-15 år: Spillet vil også kunne være utfordrende for ungdom. Man vil alltid møte på andre spillere som er dyktigere og med det mer utfordrende å overvinne. Særlig møter man på høyere konkurransenivå i liga-modus (league play).

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten