Roller Champions

Switch/PC/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI (mild vold, kjøp, kommunikasjon).

ANMELDELSE: Med en blanding av mange sportsgrener er Roller Champions et fartsfylt spill som blander samarbeid og konkurranse på en nytenkende måte.

Tiden for rulleskøyter er tilbake, nå i dataspillformat! Roller Champions er et konkurransebasert nettspill som minner så vidt om bilfotballspillet Rocket League. Man har altså to lag som konkurrerer mot hverandre om å få flest mulig mål – på rulleskøyter.

Spillet er gratis, men med kjøpemuligheter. Grovt skissert kan man si at Roller Champions er en blanding av sportsgrenene basketball, amerikansk fotball og rulleskøyte-løp.

Roller Champions

Format: Switch/PC/Xbox One og Series S og X/Playstation 4 og 5
Sjanger: Sport
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Ubisoft

Hele seansen foregår på en oval bane. To lag med tre spillere på hvert lag konkurrerer mot hverandre. Poenget med spillet er å skåre mål ved å kaste en ball gjennom en ring. Men før man kan skåre mål må man rulleskøyte rundt på banen og farte gjennom fire porter.

Høres det komplisert ut? For å forenkle så må man altså rulleskøyte en stund på banen før man kan kaste ballen gjennom målet. Får motstanderen tak i ballen, må man starte forfra.

I tillegg kan man fysisk takle motstanderen, og motsatt, når man har ballen kan man finte unna andre spillere. Spillet blir desto mer komplisert ettersom motstanderne kan rulleskøyte mot eller angripe bakfra.

I tillegg kan man bruke flere triks for å holde seg i gang på banen. Underlaget er nemlig ikke helt rett, men full av kurver og bakker. Ved å gli ned en bakke samtidig som man dukker, øker man hastighet når veien flater ut igjen.

Det går også an å hoppe, og man kan sentre ballen til medspillere. På den måten blir det vekselvirkning, samarbeid, taktikk og presisjon som skiller en vinnersjanse fra et sikkert tap.

Ved å kjøre flere runder på banen etter at målet er åpnet enn minstekravet, øker man også antallet poeng som man kan få per målskåring, samtidig som det øker sjansen for at motstanderne kupper ballen fra en. Så her må man tenke seg godt om, midt i kampens hete.

I starten av spillet får man laget sin egen spillfigur. Man kan ikke velge kjønn, men det går an å bytte hudfarge, ansikt og kroppsfasong. Etter hvert pøses det på med valgfrie antrekk som kan kjøpes for ekte penger, eller vinnes ettersom man spiller spillet.

Man starter så med en opplæring som lærer bort det grunnleggende. Her lærer man å bevege kamera, bremse, kaste ball og hoppe/finte.

Det finnes flere spillmodus. I «quick match» settes man ihop med spillere som har omtrent det samme ferdighetsnivået som en selv. I tillegg har man mer seriøse modus der man blir rangert i en slags liga, og det finnes modus der man kan velge egne regler selv.

Man kan også opprette kontaktlister med venner og invitere de inn slik at man kan spille på lag.

Roller Champions er kjapt, responsivt og litt annerledes fra en del andre spill på markedet. Utviklerne har lånt ideer fra flere sportsgrener hvor man kaster ballen gjennom en ring (basketball) takler spillere (amerikansk fotball) og fullfører løp før man kan skåre (bilspill).

Man må samarbeide med laget sitt og sentre ballen ofte. Medspillerne må være klar i posisjon, og det går til og med an å takle motspillere som ikke engang har ballen for å bane vei.

I utgangspunktet er spillet enkelt å forstå, samtidig som det tar tid og øvelse for å bli skikkelig god. Som et alternativ til andre sportsspill som foregår på nett, enten det er Knockout City, FIFA eller Rocket League – lander Roller Champions ned som et kjekt og fargerikt alternativ.

Alle foto: Ubisoft

Egnethet

Roller Champions har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI og er merket med mild vold, kjøpemuligheter og kommunikasjon.

Blant annet er det mulig å chatte (stemmechat med mikrofon) med andre spillere. Men man kan også slå av chat i spillets innstillinger.

Spillet inneholder mild vold mot andre spillfigurer. Det er mulig å takle motspillere, uten at synlig skade blir vist. Spillerne faller på bakken og reiser seg opp igjen.

Det er også mulig å kjøpe innhold for ekte penger. Blant annet sesongkort som gir flere fordeler/premier når man spiller spillet enn om man ikke har slike sesongkort. I tillegg kan man kjøpe innhold med engangsskjøp, og såkalte lootbokser, der man ikke vet hva man får på forhånd. Dette er en type kjøp som er svært omdiskutert og blant annet av Forbrukerrådet påpekt som svært uheldig. Bakgrunnen er at man kan ende opp med å betale mye penger uten å få det man er ute etter. Litt på samme måte som å spille Lotto – bare man kjøper nok kuponger, «vinner» man. Som i realiteten er en misoppfatning.

Vanskelighetsgrad:

7 – 11 år: Kjapt å komme inn i, men vanskelig å mestre. Roller Champions byr på en opplæring i starten og viser oversikt over hvilke knapper man skal trykke på. Reglene er også enkle å forstå, men man blir stadig avbrutt av motstanderne i håp om å skåre mål.

12 – 15 år: Ved å spille på nett vil unge finne motstandere som har varierende ferdighetsnivå. Spillet hevder i noen av modusene – å sette sammen spillere som har noenlunde likt ferdighetsnivå.

16+ år: Dette spillet vil også kunne underholde ungdom og voksne med en kjapp og responsiv spillestil.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser