Sniper: Ghost Warrior Contracts

PlayStation 4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 18 år av PEGI.

I spillet er man profesjonell snikmorder som skal overvinne fienden ved hjelp av taktikk og geværsiktet. Scenene inneholder tydelig blodsprut og gørr.

Sniper Ghost Warrior Contracts er en del av en serie med snikskytterspill til PS4, Xbox One og PC. Dette er det femte spillet i rekken som er sett fra førstepersonperspektiv.

Her påtar man seg oppdrag der spesifikke personer skal elimineres på ulik vis. I tillegg til at snikskytterriflen kan oppgraderes, har man også droner, håndkontrollerte kanoner, bomber og giftig gass. Stedet er Sibir i Russland, og man kan bevege seg fritt gjennom et delvis åpent landskap som består av snø, vann, fjell og militærbaser.

Langs veien har man lederskikkelser og soldater som skal overvinnes.

Sniper: Ghost Warrior Contracts

Format: PS4/Xbox One/Windwos
Sjanger: Action/førstepersonsskytespill
Utvikler: CI Games
Utvikler: CI Games

Sammenlignet med andre snikespill, der man beveger seg i skyggene og i dekning for fienden, er det her større fokus på avstand mellom deg og motstanderne dine. Og det er egenskapene dine til å være tålmodig, planlegge og evne til treffsikkerhet som gjelder.

Det er nemlig ikke bare å sikte og skyte. Vindstyrke og avstand til fienden må beregnes, samt bevegelsesmønsteret til målet. Så spillet har flere innstillinger og beregninger som må til når man tar hånd om snikskytterriflen.

Dette er også det som gjør at spillet er mer særegent og utfordrende enn en del andre skytespill. For eksempel må man måle avstand til målene og så stille inn kikkertsiktet deretter. Grafikk viser hvordan kulene faller etter hvert, og da må man ta høyde og sikte deretter.

Men det er allikevel utfordrende å treffe nøyaktig til tross for de visuelle hjelpemidlene. Her er det bare øving som gjelder. Man må også være var på ammunisjon, fordi beholdningen er ganske så begrenset i seg selv.

Handlingen utover det er så som så og sjeldent engasjerende. Men det er altså 25 kontraktfestede mål som skal elimineres ved hjelp av dine militære evner. Alt foregår på tvers av fem ganske så omfattende kart som gir delvis frihet til bevegelse og tilnærming.

Etter å ha eliminert målet, skal man så reise til et punkt for å bli hentet ut igjen. Og akkurat den reisen kan være like nervepirrende og farlig som veien til målet sitt. Dette krever at man sniker seg omkring, venter til patruljer passerer, ligger i skjul og snor seg gjennom fiendens linjer når det er åpenhet for det.

Fullførte kontrakter fører til en pengestrøm som kan brukes til å oppgradere drakt, evner og nye våpen. For eksempel kan man bruke en drone til å markere og vise posisjonen til fiender, eller en radiostyrt snikskytterrifle som kan angripe fiender på din kommando.

I tillegg til hovedoppdragene som tar mellom 10 og 15 timer å fullføre, er det også ekstra utfordringer som for eksempel målsettinger om å fullføre oppdrag uten å bli sett av fienden, unngå å laste inn ladepunkt i spillet og mer.

Det er også en del sniking i buskas og lignende. Man kan for eksempel eliminere fiender lydløst til fots. Da kan man velge å avhøre dem for å få vite posisjonen til andre soldater, samt viktige steder. Oppdragene i spillet varierer også utover ren eliminasjon. I blant må man hacke terminaler, hente ut verdifulle gjenstander og mer.

Ellers byr spillet på nokså god grafikk. Vinterlandskapet ser pent ut og det er variasjon med bygninger og natur. Men på nært hold er det jo litt enklere med tanke på interiør og manglende liv i trær og gress som ikke svaier når man beveger seg borti dem. Små detaljer, men det sier allikevel noe om helhetstenkingen.

Generelt vurdert er dette et spill med flere kvaliteter ved seg. Det krever tålmodighet å bevege seg i omgivelsene og man må bruke mye tid på å planlegge og studere angrepsvinklingen. Det er i hvert fall det som gir best utbytte i lengden. Klart, man kan løpe rett på med vill skuddføring, men da blir man ofte overmannet etter kort tid.

Egnethet:

Sniper Ghost Warrior Contracts har fått anbefalt aldersgrense fra 18 år av PEGI. Dette på grunn av sterk, grafisk skildret vold og ufint språk med banning.

Drap fra avstand vises i sakte film og med tydelig blodsprut og gørr. Forvent hoder som blir skutt av kroppen, lem som blir delt opp på grunn av skade fra skudd, og mer. Dette her er en voldsoppvisning på linje med Quentin Tarantino sine blodige filmer.

Og ja, det er tidvis urealistisk og overdrevet, men også veldig veldig blodig. Eventuelt kan man skru av funksjonen som viser at kameraet følger kulen fra gevær og inn i offeret.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersmerking fra PEGI.

18+: Spillet har en passelig tilnærming for de som er kjent med skytespill fra før av. Tre vanskelighetsgrader avgjør hvor årvåken fienden er og hvor motstandsdyktige disse er i kamp. Man får opplæring i hvordan spillmekanikken fungerer allerede ved start.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: