The Outer Worlds

PS4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: Utforsk fremmede planeter, en helt annen kultur og ta valg som påvirker skjebnen til menneskene du møter i et førstepersons Sci-Fi-RPG-spill fra Obsidian.

The Outer Worlds er et rollespill i førstepersonsperspektiv som er utgitt til PC, PlayStation og Xbox One.

Her skal man utforske fremmede planeter og påta seg oppdrag og gjøremål fra de mange beboerne som er å finne her. Spillet er utviklet av de samme som laget Fallout: New Vegas, og spillet har derfor trekk som minner nettopp om dette spillet.

Handlingen foregår i en alternativ tidslinje med kolonisering av fremmede planeter og markedsstyrte interesser der store bedrifter regjerer.

The Outer Worlds

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/førstepersonsskytespill
Utvikler: Obsidian Entertainment
Utgiver: Private Division

Her starter også hovedpersonens historie. Som passasjer på et kolonistskip våkner man opp etter 70 år i dvale, reddet av en vitenskapsmann som påstår at du er det eneste håpet om å redde de andre medpassasjerene. Ikke nok med det, planeten man lander på er truet av en konspirasjon som kan føre til ødeleggelsen av Halcyon-kolonien. Det er her man blir innblandet i de ulike fraksjonene som kjemper om makten.

Spillet baserer seg på at man må ta mange skjebnesvangre valg som kan gi spillets endelige historie ulike utfall. Allerede i starten av spillet, kan man for eksempel velge å hjelpe en vitenskapsmann for en god sak om å redde medpassasjerene, eller angi ham til myndighetene for å få belønning.

Valgene man tar gjennom spillet, påvirker beboerne og personene man møter i spillet på ulik vis. Man må også pleie eller ødelegge forholdet til de ulike fraksjonene. I starten er alle forhold nøytrale, men kan endre seg til tillitbasert eller fiendtlig, basert på spillerens avgjørelser.

I spillet lager man sin egen avatar og kan angi parametre som kjønn, utseende, talenter og ferdigheter. Ikke lenge etter låser man opp et romskip med en stilig variant av kunstig intelligens til hjelp. Skipet fungerer som en base. Dette er et enspiller-spill som innebærer at man møter på andre, datastyrte personer i spillet og ikke ekte personer. Man kan blant annet rekruttere og få allierte som har unike evner til å hjelpe deg i kamp. I tillegg, er disse gode pratmakere og kan iblant by på personlige ønsker og oppdrag som de gir til deg.

Man kan ha opptil to kompanjonger med på reisefot til en og samme tid. Resten blir igjen på romskipet, og er klar til å bli med dersom man velger dem som reisefølge. De allierte kan også forlate deg dersom du tar valg i spillet som de ikke er enige med.

Spillet handler altså om å utforske et delvis åpent landskap. I tillegg, møter man personer i spillet som gir hovedoppdrag, og så kan man påta seg valgfrie sideoppdrag. Om man utvikler talenter innen diplomati, kan man av og til løse konflikter uten vold. I tillegg, kan man snike seg omkring eller forkle seg for å lure fiender.

Men det er også fokus på hyppige kampelementer . Da kan man kjempe med ulike våpen og skytevåpen. I tillegg har man unike evner til hjelp. Her er det alt fra laserpistoler til krympegevær, som nettopp som navnet tilsier, krymper fiendene dine. Man kan gå rett på fienden, eller så kan man snike seg omkring ved å skjule seg i gress osv.

Det er også en taktisk funksjon her som sakker ned tiden. På den måten får man tid til å «lese» informasjon om fienden, som for eksempel om hvor mye helse de har igjen. I tillegg, kan man sikte på enkelte kroppsdeler for å gjøre relevant skade. Denne må brukes med omhu, i og med at det tar tid for å fylle opp «tanken» til denne evnen slik at man kan bruke denne om igjen.

Man finner flere slike spill på markedet der man kan påvirke historien avhengig av valgene man tar underveis.

I The Outer Worlds, kan man velge å redde verden og få medpassasjerene trygt hjem igjen. Men man kan også velge å bli med på «motpartens» side, eller en slags vei midt imellom. Prosessen dit kan gå via tyveri, diplomati, at man legger igjen et hav av lik etter seg, eller andre valg man måtte ta.

Spillet blander sjangeren førstepersonsskytespill med rollespill-elementer. Man kan bruke geværer for alt det er verdt, eller ty til spesielle evner og lagkameratenes unike ferdigheter. Vanskelighetsgraden er litt for tilgivende til tider på ordinær vanskelighetsgrad. Men spillverden ellers er begivenhetsrik og full av personlighet.

For de som virkelig vil ha en solid utfordring, går det an å velge vanskelighetsgraden «supernova». Ellers finnes tre vanskelighetsgrader med story (de som kun vil oppleve handlingen, og ikke mye vansker utover det), normal og hard.

The Outer Worlds er et spill som absolutt er sjangeren verdig. Ved oppstart presenteres man for en skikkelig sci-fi-setting med musikk, romskip, stilig teknologi og et dilemma/utfordring som engasjerer. Dette er flotte filmsekvenser med gode stemmeskuespillere i bunn.

Ellers er det en vakker verden som venter på å bli utforsket. Snål, fremmed natur, fantasifulle skapninger, et samfunn og en kultur som bokstavelig talt er av en helt annen verden, og en historie der man må ta valg, og du vet samtidig at disse påvirker spillverdenen på godt og vondt.

Det gjør at innlevelsen blir enda større. Man kan være en skurk som plaffer med våpen seg for å komme videre til målet sitt. Men man kan også være en kjernekar som foretrekker dialog fremfor patroner. Hele verden endrer seg deretter, og alle karakterer i spillet kan potensielt bli drept på din vei. Men det er altså konsekvenser av handlingene, også i spillets slutt.

Egnethet:

The Outer Worlds har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 18 år. Dette på grunn av voldsskildringer og ufint språk.

Spilleren kan skyte av lemmer, sprenge og drepe karakterer de møter i spillet. Dette er nærgående voldsskildringer med blod, gørr og kroppsdeler som fyker både her og der. Det er også mulig å ta mer diplomatiske valg for å få fremgang i spillet.

Av ufint språk er det sterke gloser på engelsk. Spillet inneholder også nytelse av rusmidler som alkohol.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersmerking, frarådes mindreårige.

18+: Spillet er enkelt å mestre for de som er vant med skytespillsjangeren. Samtidig, er det også andre aspekter, som å gi ordre til allierte, sekvenser der man må unngå dødelige metoder og noe menynavigasjon. Spillet har flere vanskelighetsgrader å velge fra for de som ønsker større eller mindre grad av utfordring.

Spilltrailer:

 

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: