What the Bat?

Playstation 5/Windows/Meta Quest 1, 2 og 3. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette VR-spillet skal man utføre hverdagslige og helsprø gjøremål med balltre som hender. Ikke bare er spillet underholdende, men det er også svært variert og kreativt utformet.

VR-spill: What the Bat? er mildt sagt et ganske så genialt spill. Ikke la den tilsynelatende enkle grafikken lure deg. Her får man bryne seg på en rekke logiske hindringer som skal løses der både stemmingen og utfordringene er uhøytidelig og oppgavene morsomme å løse.

Stilen i spillet minner til dels om Job Simulator. Her reiser man mellom ulike øylandskap som alle har en rekke oppgaver som skal bryne seg på. Det finnes over 100 levler og totalt ni øylandskap.

What the Bat?

Format: PlayStation 5/Windows/Meta Quest 1, 2 og 3
Sjanger: Sport og hjernetrim
Utvikler: Triband
Utgiver: Triband

Aller først får man en liten opplæring. For å fullføre en level må man dytte overende eller finne et trofe på et eller annet vis. Hver level starter med en liten introduksjonsoppgave, og så får man en rekke oppgaver som øker i vanskelighetsgrad.

Det er ingen forklaring på hvordan oppgavene skal løses. I stedet må man bare gyve løs på de verktøyene man har for hånden. Samtidig er spillet nokså intuitivt og det går sjelden lenge før man finner ut av hva man skal gjøre.

De over 100 levlene varer i alt fra noen sekunder til minutter avhengig av oppgavene som skal løses.

Det er stor variasjon og kreativitet i hva man skal gjøre. Det kan være å slå en ball mot et trofe for å dytte det overende, eller å pusse tennene ved å trykke tannkrem som skal treffe det ene balltreet. Etterpå må man pusse tennene med balltreet.

Andre ganger skal man slå ned en bom for å beskytte katter på en overgang, spille på pinballmaskin, servere katter melk i en kopp eller beskytte sauer fra invasjon fra romvesener. Det er et utrolig omfang i type oppgaver og spillutviklerne har rett og slett sluppet løs alle gode idéer og samlet de i ett og samme spill.

Det er også imponerende hvor godt fysikken fungerer i spillet. Som eksempel vil ballens retning og høyde avhenge av hvor hardt man slår den. Det er også mulig å kaste en basketball mot en kurv hvor man må sikte ordentlig for å treffe.

Ellers er det en lek med vanntrykk, slagkraft, retning og mye mer. Dette er et spill som byr på latter og moro, men under panseret skjuler det seg en ganske så avansert spillmekanikk med andre ord.

What the Bat? er også av den rolige og behagelige typen med VR-spill som passer for omtrent alle. Man må ikke ha mye rom for å bevege seg i og kan like gjerne være stillestående. Konseptet er dessuten såpass intuitivt at man heller ikke trenger mye erfaring med denne type spill for å mestre oppgavene.

Det betyr ikke at What the Bat? alltid er lettvint. Av og til får man oppgaver som man må tenke litt omkring for å finne løsning. Det kan hende at man må være treffsikker nok når man skal beskytte blomster fra en invasjon av robotklippere, eller at man må tette igjen riktig hull på vannrør for at trofeet skal skylles opp av doen.

Heldigvis kan man omtrent øyeblikkelig forsøke på ny dersom man feiler. Og på den måten blir man ikke straffet og må starte helt forfra igjen.

Animasjonene og spillverdenen er også godt gjengitt i dette spillet her. Det er et lekent miljø som er dandert med detaljer enten det er et kjøkken, bad, en bondegård, hageflekk eller bymiljø. Til tross for den enkle, men flotte grafikken blir innlevelsen stor.

Bare for å ta et eksempel så kan man åpne skuffer og dunke på diverse gjenstander i spillmiljøet. Uten at det nødvendigvis har noe annet formålet enn å skape innlevelse.

Spillet byr også på gode doser med nostalgi og omtanke for kjente fenomen. Som når man må dunke på TV-en eller vende på antennene for å få signal, eller en salgsautomat som må dunkes på for at godteriet skal falle ut.

For ikke å nevne øktene i spillet hvor man spiller på pinball-maskin og en variant av Space Invaders. Eller når man bowler med bowlingkuler og flyr papirfly med joystick.

Det er mange artige oppgaver i bunn her ofte med humor iblandet. Som eksempel når måker forsøker å stjele bilder fra et galleri, eller når man skal dytte riktig figur ned i riktig hull i en putteleke.

Alt i alt så er What the Bat? et fenomenalt spill. Her er det stor variasjon i oppgavene som skal løses, og både spillmekanikk og type utfordringer som man skal nøste opp i – fungerer helt ypperlig.

Dette er VR-spill på sitt beste. Hverdagslige gjøremål blir kompliserte takket være balltre som har erstattet hender. Enten man skal parkere biler ved å dytte på en joystick eller man skal beskytte godteri fra måker ved å dytte opp kumlokk, så koser man seg her fra start til slutt.

Spillet er det motsatte av repetisjon. Utviklerne har rett og slett laget en hel haug med oppgaver og gjøremål som alle varierer i stor grad. Det betyr at man heller ikke kjeder seg i løpet av spillets omtrentlige fire timer med underholdning.

Her er alle ideer lagt ut på bordet og satt til verks i et spill som gleder stort.

Det er usikkert hvor stor gjenspillbarhet What the Bat? har. Kanskje er gjøremålene og oppgavene aller morsomst første gang man løser de. Konseptet er allikevel godt gjennomført i alle ledd og de timene man får med underholdning, er absolutt verdt tiden.

Ikke minst er dette et godt eksempel på hvor enkelt et VR-spill kan fremstå, samtidig som det er gjennomføringen i seg selv som teller og som skaper spillglede. Her er det hverdagslige gjøremål som allikevel fungerer helt ypperlig enten man kaster basketballer eller bowlingkuler mot målet sitt.

Til og med det å pusse tennene med et balltre blir latterlig gøy i What the Bat?.

Alle foto: Triband

Egnethet

What the Bat? har fått anbefalt aldersgrense angitt til tre år av PEGI.

Det er noen sekvenser der man kan slå på en hund, måker og andre gjenstander som blir slengt mot et menneske. Men ingen tar fysisk skade, og når noen blir slått forsvinner de fra skjermen ganske så raskt.

Spillet er derfor ikke spesielt voldelig.

Merk at mange VR-sett har en aldersgrense på 13 år for bruk. Gjelder blant annet PlayStation. Meta Quest har satt ned aldersanbefalingen til 10 år. Man kan også oppleve bevegelssyke med denne type spill. Men akkurat dette spillet har en rolig og behagelig tilnærming som vil ha mindre sjans for å skape bevegelsessyke.

Se våre sikkerhetstips om VR-spill før dere setter i gang. Du finner dem her (nederst i artikkelen som det lenkes til). Husk å ta pauser fra spillingen.

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Spillet er intuitivt og enkelt å sette seg inn i og byr også på en opplæring. Allikevel vil spillet være teknisk og finmotorisk komplisert for denne aldersgruppen. VR-sett har dessuten stort sett en aldersgrense fra 10 eller 13 år.

7-11 år: Spillet vil kunne mestres av barn i denne aldersgruppen. VR-sett har allikevel stort sett en aldersgrense fra 10 eller 13 år.

12-15 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen.

16+: Spillet vil også kunne by på glede og nostalgi for denne aldersgruppen.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser