Foto: Skjermdump av trailer

Squid Game på Netflix er en blodig serie som barn ikke bør se

ANMELDELSE MED RÅD TIL FORELDRE: En voldelig tv-serie fra Sør-Korea er blitt svært populær i mange land. Flere spår at den kan bli den mest sette serien på Netflix noen gang.

«Squid Game» er den mest populære tv-serien på Netflix i Norge for tiden, foran Kastanjemanden, Maid, Sex Education og The Guilty, ifølge Flix Patrol. Serien er også den mest sette Netflix-serien i USA og flere andre land.

Historien går ut på at personer som er neddynget i gjeld, og som har voldelige pengeinnkrevere etter seg, blir med på en lek der de kan vinne en utrolig stor sum penger. Det de ikke vet, er at leken går ut på at de blir skutt dersom de taper.

Hovedbildet øverst viser en scene der deltakerne er dopet ned og blir fraktet inn til en hangar der de våkner og må oppholde seg frem til lekene starter.

I første episode blir 200 personer skutt, innesperret på en arena, helt forsvarsløse. Og filmskaperne viser hvordan blodet spruter ut av rygg, bryst og hodeskalle når en etter en person dør.

I en del voldige dataspill er figurene ikke helt menneskelige og det kan skape en viss avstand til blod og gørr. Men Squid Game er en TV-serie som handler om mennesker og man blir kjent med flere av karakterene før de blir skutt.

Det er også andre grusomme og blodige voldsinnslag der personer dreper ved å hogge løs med kniv.

Foto: Montasje av skjermdump og logoer fra Netflix

Barnevakten har sett de to første episodene. Serien er fra Sør-Korea (2021), i starten kan skuespillet virke fremmed, det er nesten litt stumfilmaktig der ansiktsuttrykk og kroppsstillinger er overdrevne. Når en skuespiller skal vise at han er overrasket, viser han en grimase som ligner Munchs Skrik-maleri. Innledningsvis kan dette gi en ørliten avstand til volden, men etter hvert blir skuespillet mer slik vi er vant med i Vesten. Massakren på arenaen er overhodet ikke noe barn bør se.

De døde legges i kister som brennes i ovner som kan gi assosiasjoner til nazistenes konsentrasjonsleire under 2. verdenskrig. Noen halvdøde forsøker å komme ut av kistene, men lokkene blir spikret igjen. «Squid Game» har lange innslag av vanlige dialogscener som ikke byr på vold, trusler og blodbad. Dialogscenene utgjør mye av serien, men så kommer voldscener som slett ikke er over på noen sekunder.

Ser man bort fra volden, engasjerer serien på samme måte som når man ser realityserier der en gruppe personer konkurrerer om å vinne en premie. Seerne lurer på hvem som vinner til slutt, og man kan fra episode  til episode følge hvem som hjelper hverandre, eller lurer hverandre, mot målet. Vil antihelten Seong Gi-hun bli stående igjen som siste person?

Serien kan i problematikk minne om Hunger Games.

Netflix oppgir anbefalt aldersgrense: 16 år

På Netflix har serien anbefalt aldersgrense 16 år. Organisasjonen Common Sense Media i USA ligner på Barnevakten i Norge. I USA aksepterer man gjerne mer film-vold enn i Europa som på sin side aksepterer mer nakenhet. Organisasjonen anbefaler aldergrense 16 år og omtaler Squid Game slik: «K-thriller has extreme violence, sex, some moral lessons.»

Organisasjonen lar foreldre legge igjen sine egne anmeldelser samt stemme på hva som er passende aldersgrense. I skrivende stund har 21 amerikanske foreldre lagt igjen kommentarer og de har landet på 16 år som passende aldersgrense. (Oppdatering 7. oktober: Nå har gjennomsnittet av foreldrenes anbefaling økt til 17+.)

Common Sence Media lar også barn legge igjen kommentarer og stemme på passende aldersgrense. Det er ikke uvanlig at barn stemmer på en lavere aldersgrense enn hva foreldrene gjør. Etter at 83 barn har lagt igjen sin stemme, ligger gjennomsnittet på aldersgrense 14 år.

Et av barna skriver: «Please don’t watch unless you are 14+. I started watching this because it was really popular and my friends were talking about it. The first three episodes were OK but the 1st and 3rd had people getting shot, which I just about tolerated as a 13 year old. However the fourth episode was much worse, it not only had people dying, but it showed someone having their eyeball taken out, a man being kicked to death, and a very graphic fight scene. I stopped watching at that point, and had no idea that the violence would get that bad.»

I Korea har serien har fått aldersgrense 19 år (kilde). Aldersgrensene i Korea går fra null til atten år, men man har i tillegg en klasse som kalles «Restricted screening» med aldersgrense 19 år, dette gjelder særdeles fæle filmer. Teksten som følger aldergrensesystemet sier: «considered a highly bad influence to universal human dignity». Det ser også ut til at hvis en film eller tv-serie har fått denne høye aldersgrensen, er det ikke lov å vise den på dagtid i Korea.

Youtube flommer over av Squid Game-klipp

Det er enkelt å si til sitt barn at det skal holde seg unna Squid Game på Netflix. Verre er det å holde barnet unna alle klippene og innslagene fra serien som vises i sosiale medier som Tiktok og Youtube. Skuespillerne har også fått millioner av følgere i sosiale medier.

I tillegg er det mange som filmer seg selv og vennene når de leker de samme lekene som i TV-serien, uten dødelig utfall selvsagt. Noen lager parodier eller bare snakker om TV-serien. Lekene som utspiller seg i serien, har også dukket opp i Roblox, men da som enkle figurer som ikke ser ut som levende mennesker. Det er i det hele tatt vanskelig å unngå å høre om denne serien.

Noen råd i forbindelse med Squid Game

Et vanlig råd er at foreldre ikke bør nevne konkret det de ikke vil at barna skal se, for da kanskje introduserer de noe som barnet ikke kjente til fra før, og så trigges nysgjerrigheten til barnet. Ofte er det bedre å be barna selv fortelle hva de ser på nettet for tiden eller hva de hører mye snakk om. Hvis barnet da nevner Squid Game, bør man ta en prat rundt hva de eventuelt selv har sett og hva de tenker om det. Om barna bare har hørt om serien eller sett klipp fra den i sosiale medier, bør man være tydelig på at denne serien ikke passer for barn og opplyse om aldersgrensen serien har fått.

Hvordan man snakker om serien og hvilken grenser man setter, bør tilpasses barnets alder og modenhet.

Her er tips til hvordan gjøre Youtube tryggere for barna dine.

Her finner du oppskrift på foreldreinnstillinger på Tiktok, «family pairing».

Vær også obs på challenges der barn og unge vil herme etter lekene i Squid Game.

Barn kan til en viss grad styre hva appene viser dem av innslag. Les artikkelen Selvforsvar mot algoritmene. I en del apper kan man velge «ikke vis flere innslag av denne sorten».

Du kan også opprette foreldrekontroll på Netflix.

Se også vår oversikt over gode familiefilmer på Netflix.


Slik beskytter du barnet mot Squid Game-serien


Tips og råd om nettvett hver uke, pluss tilgang til webinarer: Bli medlem av Barnevakten (25 kroner per måned ved årsabonnement).