Squid Game tar helt av på Roblox

Inne på Roblox har det dukket opp hundrevis av spill basert på den blodige Netflix-serien Squid Game. Noen av spillene har flere millioner besøk.

I disse dager har Netflix-serien Squid Game skapt store bølger. Foreldre reagerer på de svært kraftige voldsinnslagene, og serien er merket 16 år på strømmeplattformen. Mange barn ser allikevel serien hos venner, eller via småklipp og utdrag som dukker opp i sosiale medier som på Tiktok og Youtube.

Det er vanskelig for foreldre å skjerme barna helt når det snakkes om spillet på alle kanalene barna er på, i tillegg til i skolegården.

Heller ikke Roblox er unnlatt tematikken. Spillplattformen Roblox er svært populær i barneskolen, og hvis man nå gjør et søk etter «Squid Game» inne på Roblox så dukker det opp en nærmest endeløs liste med spill som er inspirert av TV-serien. Her snakker vi om hundrevis av treff.

Noen av spillene har flere millioner besøk:

  • Roblox-spillet som heter Squid Game, har fått over 123 millioner besøk og er angitt som «favorittspill» av over en halv million Roblox-spillere. Dette på mindre enn tre uker.
  • Squid Game X har fått over 46 millioner besøk på mindre enn tre uker.
  • Squid Challenge (red light, green light) har fått over 28 millioner besøk.

Over halvparten av alle barn mellom 9-10 år, spiller Roblox (Medietilsynet, 2020). Å spille Squid Game på Roblox kan være med på å friste barn til å se den opprinnelige tv-serien på Netflix eller videoklipp på Youtube. Også i Minecraft har det dukket opp flere servere der barna kan logge seg på og spille Squid Game.

Les mer om foreldreinnstillinger på NetflixYoutube og Tiktok.

Drep eller bli drept

Det er stort kø for å komme inn i det første spillet som Barnevakten prøver, Squid Game. Populariteten er nok økt ikke bare på grunn av tv-serien, men også på grunn av gamingklipp på Youtube der barna ser influensere som spiller Squid Game på Roblox.

Youtuberen Pewdiepie har blant annet en video som er sett over 4 millioner ganger.

Vi starter spillet og første runde begynner med at alle spillerne stiller opp langs en linje. På andre siden står «jentedukken» som er kjent fra tv-serien og teller ned. Leken er «rødt lys», og på grønt kan man bevege seg over til motsatt side, på rødt må man stoppe. Men ved rødt lys hører man også lyden av geværskudd og noen av spillerne faller på bakken, tilsynelatende skutt.

Man leker barneleken rødt lys, men ser at deltakerne som gjør feil, blir skutt.

Etterpå er det på tide å «hvile» i en sovesal. Det tar ikke lang tid før lyset slukkes og det blir helt mørkt. Spillerne må så slåss mot hverandre med balltre for å overleve. Det er også en konkurranse hvor man skal dra i et tau hvor motstanderens lag blir kastet ned et stup med blodige ansikt som følge.

Vi prøvde også et neste spill, Squid Game X, målet er også her å overleve så lenge som mulig gjennom flere runder. Hvert feilgrep har som regel et dødelig utfall, og man transporteres inn i haller ikledd fangedrakt og vakter som holder gevær.

Lite realistisk, men voldelig tematikk

Roblox har fått anbefalt aldersgrense 7 år fra PEGI i Google Play og 12+ år fra App Store. Spillet har ikke en grafikk som er særlig realistisk. Det er tegneseriefigurer, enkle animasjoner og en nærmest LEGO-stil på spillene.

Samtidig kan tematikken virke urovekkende eller skummel for noen barn som er yngre. Voldelige spill har for øvrig eksistert lenge på plattformen, enten det er morderleker der man skal kjempe mot hverandre for å overleve eller spill der man skal rane banker eller drepe zombier.

Spill kan oppleves som skumle selv om det er urealistisk grafikk.

Spill som Hello Neighbour og Five Nights at Freddy`s er andre eksempler på at selv spill med enkel grafikk kan få spilleren til å skvette. Yngre barn kan altså få en ubehagelig opplevelse i spill selv om grafikken ikke er realistisk. Blant annet brukes andre virkemidler i spillene som skummel musikk eller mørke for å skape en ekkel stemning.

Bør man nekte barna å spille Roblox?

Squid Game-fenomenet lever altså i beste velgående på Roblox. Det betyr ikke at den eneste løsningen er å kutte ledningen og nekte barna å spille spillet. Det er du som forelder som er ansvarlig for ditt barn og som må vurdere medieinnholdet opp mot barnets alder og modenhet, og lande hvilken grenser du vil sette.

Man kan også bruke foreldreinnstillinger for å luke ut Squid Game-spill.

«Account Restrictions» finner man inne på innstillinger (settings > security > account restrictions).

Dette er en type foreldrekontroll som kun gir barnet tilgang til spill som Roblox har valgt ut i en slags spilleliste. De spillene vi prøvde ut, ble i hvert fall låst da vi valgte å bruke denne innstillingene.

Ulempen er at denne innstillingen også stenger for chat. Så hvis barnet skal prate med venner, må de da ty til å ringe hverandre, eller bruke andre chatteprogrammer. Få flere gode tips til Roblox-innstillinger her.

Tekniske løsninger hindrer samtidig ikke barna fra å spille slike spill når de er på besøk hos venner og så videre. Derfor er det viktig å også samtale med barna om hva de gjør på skjermene sine, ikke minst ta praten med andre foreldre, bruke foreldremøter og lignende – slik at foreldregruppen kanskje kan finne løsninger sammen.

Alle foto: Roblox

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.