Fremmede stater forsøker å påvirke norske innbyggere via falske nyheter. Også barn og unge blir påvirket av propaganda gjennom KI, dataspill og sosiale medier. Regjeringen har lagt planer for å motvirke desinformasjon.
Medietilsynet har intervjuet ti tenåringer om deres nyhetsvaner og faktasjekking. Undersøkelsen viser at 13-15-åringer har sosiale medier som en sentral nyhetskilde. Etablerte pressemedier brukes mest til faktasjekk.
Norske tenåringer får nyheter om Gaza mest fra Tiktok og Instagram, avslører en ny Unicef-rapport. 78 prosent av ungdommene oppgir at de er bekymret for det som skjer i Gaza ofte, eller hele tiden.
800 journalister jobbet med nyheter for Microsofts eget nettsted MSN. Nå er det knapt noen journalister igjen, for nyhetene hentes inn av kunstig intelligens. Det betyr at det er mindre faktasjekk og kildekritikk. Hvor ser barnet ditt nyheter?
Kunstig intelligens kan lage all verdens bilder. Noen ganger brukes bildene på en uetisk måte i reklame eller for å spre falske nyheter. Vi gir deg noen tips om hvordan du kan avsløre at et bilde er laget av kunstig intelligens.
Publisert
Bli medlem nå
Fra bare 299 kroner for et helt år! Da får du fri tilgang til alle webinarer, magasin to ganger i året, ukentlig nyhetsbrev, og mer.