Foto: Shutterstock / Barnevakten

Hvilken aldersmerking bør du velge?

NEDLASTNING AV APPER OG SPILL: Skal du be barnet følge vilkårsalderen, butikkalderen eller PEGI-alderen?

Samme app eller spill kan ha ulik aldersgrense i Googles butikk, Apples butikk og i vilkårene. Hvilken bør du prioritere?

Vi spurte Medietilsynet som mener at du først bør sjekke vilkårsalderen og deretter PEGI-alderen. Tilsynet sier PEGI er en europeisk merkeordning og at den dermed ligger nær norsk kultur.

Tilsynet mener du bør sjekke PEGI også hvis du handler i Apples butikk som har sin egen aldersmerking. Men hvis Apples butikk har en app som PEGI ikke har gitt noen alder, da kan du bruke Apples alder, ifølge tilsynet.

Les vårt intervju med Medietilsynet om aldersgrenser

Barnevakten mener at det så langt ikke er bevis for at PEGIs aldersmerking generelt er noe bedre eller verre enn Apples aldersmerking.

Mange apper har vilkårsalder på 13 år, yngre barn må ha samtykke fra foreldrene. Men samtykke inne i appen er som regel teknisk umulig. Derfor er det mange foreldre som lar barna opprette konto med feil fødselsdato.

Barnevakten mener at man ikke bør oppgi foreldrenes alder i appens konto, men heller finne en alder som er så nær barnets virkelige alder som mulig, for appens algoritmer vil ofte velge å vise innslag som passer barnets alder. Hvis man oppgir foreldrenes alder i appen, vil barnet oftere se innslag som er beregnet for voksne.

Les mer om aldersgrenser her og her.