Zoomerang – Ai Video Maker

Denne appen er merket "foreldreveiledning" fra PEGI og 4+ år fra App Store. 13-årsgrense for å opprette konto. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen byr på kreative muligheter for videoproduksjon, men krever betaling for visse funksjoner, og grenser til å ligne på sosiale medier. I tillegg satses det ekstra på AI-teknologi som man må betale for å kunne bruke.

Zoomerang på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Denne appen er både et sosialt medium og et videoredigeringsprogram
  • Appen byr på hundrevis av effekter og videoverktøy. En del funksjoner krever abonnement for å få tilgang. Noen effekter og verktøy er samtidig gratis å bruke
  • Brukerne kan dele maler (templates) med hverandre hvor man enkelt følger interaktive veiledninger som andre har laget. Så dersom en bruker har laget en stilig video, kan man lage en tilsvarende med seg selv i hovedrollen, ved å følge den interaktive malen steg for steg
  • Noen maler (templates) koster mynter (app-valuta) som man må betale ekte penger for, andre krever kjøp av abonnement
  • Det finnes også egne AI-verktøy for å gjøre video om til animasjon, eller for å lage videoer og bilder basert på tekst som man skriver inn. AI-effektene krever kjøp av abonnement
  • Dersom barna skal ha en profil, kan videoene de publiserer bli synlige for andre. Man kan gjøre kontoen privat inne i innstillingene for å begrense hvem som kan følge, se og kommentere på barnas innhold
  • Sett på kjøpesperre på enheten dersom du ikke vil at barna skal handle abonnement og app-valuta uten lov

Vår anmeldelse av Zoomerang

TikTokbølgen har tatt helt av, noe som gjør at også andre apper kaster seg på lasset med korte filmsnutter og kreativ videoproduksjon.

Zoomerang er intet unntak. Dette er, kort fortalt, en app for å produsere kreative videofilmer. Her kan man legge til musikk, redigere og klippe video, og pynte med hundrevis av effekter. Men man må ha et aktivt og betalt abonnement for å få tilgang til alle funksjoner i appen.

Zoomerang – Ai Video Maker

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Foto og video
Utvikler: Zoomerang

Utvikleren selv har beskrevet programmet som et slags mellomledd for å få til innhold som kan deles på Snapchat, TikTok og andre sosiale medier.

Det er også mulig å dele videoer på selve Zoomerang-plattformen dersom man oppretter en profil i appenI tillegg kan barn og unge hente inspirasjon fra det andre har laget.

Ellers har appen innlemmet en del AI-verktøy for å blant annet gjøre ekte video om til animasjon. Andre AI-effekter endrer på klærne man har på seg, gjør tekst som man skriver om til bilder og video. I tillegg til å kunne fjerne bakgrunn, fylle ut manglende detaljer i et bilde og mer.

Appen er gratis å laste ned. Man kan registrere seg ved å oppgi mobilnummer/e-post eller med kontoinformasjon fra Facebook, Google, Snapchat, Tiktok og Apple.

I brukervilkårene står det at for beboere i USA må man være tretten år for å ha konto. I øvrige land står det at man må være av «legally minimum age».

Man må oppgi en alder på over 13 år for å i det hele tatt kunne registrere en konto. Man kan riktignok bruke appen uten å registrere seg, og får da også lagret videoklipp lokalt på enheten.

Appen inneholder reklame. Det betyr at man ser reklame i video-feeden og i andre deler av appen. Eventuelt kan man punge ut for et abonnement (405 eller 3 250 kroner i året, avhengig av om man velger «basic» eller «advanced» abonnement).

Med et abonnement slipper man reklame og man kan fjerne logoen til Zoomerang på videoene man produserer. I tillegg til at man får tilgang til alle funksjoner og verktøy i appen.

Med appen kan man også se oppskrifter som andre har laget for å lage kreative videoer, steg-for-steg. En slags interaktiv mal man kan følge. Flere av disse oppskriftene kan man bruke gratis, andre krever at man har et aktivt abonnement, og noen krever at man kjøper og betaler med mynter (app-valuta) som koster ekte penger.

Det er den som legger ut slike oppskrifter/maler som bestemmer om det skal koste noe for andre å ta malen i bruk. Motsatt, så kan unge som selv bruker appen, sette en prislapp på egenprodusert mal som andre må betale for. Det man eventuelt tjener kan overføres til en bankkonto. Riktignok er det noen krav man må oppfylle, men dette kan skape en fristelse for at barn og unge kan tenke at de kan tjene penger på å lage videoinnhold på Zoomerang.

Kriteriene for å kunne ta betalt er:

  • Man må ha minst 1000 mynter
  • 10 000 følgere eller mer
  • Kontoen må være verifisert ved at man laster opp pass, en selfie og skriver inn e-postadresse og mobilnummer

Ved å opprette en bruker får man en egen profilvegg. Denne ligner veldig på TikToks kontoside. Her kan man se hvor mange personer man følger, og hvor mange som følger en selv. Her kan man også laste opp videoer til andre i nettsamfunnet via «template»-funksjonen. Tanken her er at man kan dele opplæringsvideoer/maler med andre, og man kan se andres.

Sammenlignet med Tiktok, dreier innholdet seg her om kreativ videoproduksjon, og i mindre grad det massive universet av innhold som man finner på Tiktok og Youtube med alt fra nyheter, gaming, trening, influensere og mer. Det kan være noe av dette på Zoomerang også, men i mindre grad.

Når man åpner appen er det flere menyer å forholde seg til. Hovedsiden er opptaksmenyen. Her kan man starte kameraopptak, velge musikk og legge på et hav av effekter.

«Home» er stedet der man kan se innhold som andre har lastet opp. Dette ligner på videovinduet til TikTok med kategorier som «featured» (populære videoer), «for you» (algoritmestyrt forslag til innhold basert på dine preferanser) og «following» (videoer fra personer du følger).

Man kan trykke seg inn på videoer og «like» innholdet, eller trykke seg videre på profilen til vedkommende for å kunne følge denne personen.

Videoinnhold som barna deler offentlig via templates-funksjonen, kan potensielt bli synlig for andre på denne siden. Det er også mulig å se og kommentere på andres videoer og man kan få kommentarer fra andre på eget innhold.

Når man deler en video kan man velge om andre kan få kommentere på den, laste ned videoen på sin enhet og hvem som kan se videoen (offentlig/venner/privat). Man kan også sette en prislapp på malen slik at andre må betale for å bruke den.

Det er liten tvil om at Zoomerang er et kraftig verktøy for videoproduksjon. Effektene og redigeringsmulighetene er enkle å bruke og svært tilgjengelige. Det er mye kreativt med alt fra klistremerker til perspektivendring, musikk, fargejustering og et helt hav av animasjoner og effekter.

På bare noen tastetrykk kan barn og unge kombinere musikk med kreative videogrep.

Samtidig preges appen av reklame i gratisversjonen og mas om å kjøpe abonnement. I tillegg til betaling med mynter (mikrotransaksjoner) Og til syvende og sist minner appen om å være et sosialt medium (med følgere, likes, kommentarfelt) fremfor bare å være et verktøy for videoproduksjon.

Det er også mulig å redigere (digitalt) på eget utseendet i appen. Her kan man bleke tenner, få tynnere kinn, kortere nese og så videre. Man ser endringene i ansiktet samtidig som man gjør dem ved hjelp av mobilens selfie-kamera. Det minner litt om å se på seg selv i speilet. Retusjering av eget utseendet kan være med på å forsterke misnøye med egen kropp.

Appen har også en utpreget satsing på AI-teknologi der man kan skrive flere stikkord, så lager/henter appen bilder basert på det. For eksempel om man skriver «en tiger som flyr over en buss», så vil et tilsvarende bilde dukke opp i appen som man kan bruke. Uten abonnement får man kun noen slike bilder laget gratis, resterende må man ha abonnement for.

Alle foto: Zoomerang

Egnethet

Zoomerang har fått aldersanbefaling 4+ år i App Store (iOS) og er merket med «foreldreveiledning» i Google Play (Android) basert på egnethet.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I Zoomerang endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Foreldre anbefales derfor å veilede barna dersom de skal bruke appen.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

Appen har i tillegg fått en grense på 13 år for å opprette konto i brukervilkår dersom man er bosatt i USA. For resten av verden står det at brukeren må være av «legally minimum age». Vi antar at det menes 13-årsgrense her til lands ettersom vi har en norsk personvernlov som tilsier 13-årsgrense for bruk av sosiale medier.

I brukervilkårene står det: There is no age limitation for using the Zoomerang application, but you must be of legally minimum age (13 years in USA) to create an account on Zoomerang.

Norsk lov gir foreldre anledning til å gi samtykke til at deres barn under 13 år kan bruke apper som samler inn personopplysninger, slik som for eksempel Zoomerang gjør. Men appene kan på sin side også sette en absolutt nedre aldersgrense som foreldrene ikke kan gi samtykke til. Zoomerang har satt 13 år som absolutt aldersgrense for å opprette konto.

Rent teknisk må man oppgi en alder høyere enn 13 år for å lage en brukerkonto. Men uten en brukerkonto kan man fortsatt se videoer som andre har laget, samt lage videoer som ikke blir synlige for andre.

Smarte innstillinger:

Dersom barna skal få lov til å bruke appen, anbefaler vi at man har en passordmur på kjøp av innhold på mobiltelefonen, dersom man ikke ønsker at barna skal kjøpe en abonnementsløsning eller app-valuta ved uhell.

I tillegg bør man være obs på at det dukker opp mye reklame i appen. Det finnes også innstillinger for å dele videoinnhold kun med venner, eller privat. Eventuelt kan videoinnhold bare lagres lokalt på mobiltelefonen og ikke publiseres på nett i det hele tatt.

Det er også mulig å rapportere innhold/brukere ved å trykke på de tre prikkene når man ser på videoinnhold.  I tillegg finnes det en egen side der man kan gjøre kontoen til barna tryggere.

Logg inn i appen. Velg innstillinger. Velg privacy and safety:

  • Her kan du gjøre barnets konto privat slik at kun godkjente følgere kan se innhold som barna legger ut
  • Man kan skjule kommentarer eller velge at kun venner eller ingen får kommentere på barnas videoer
  • Man kan også skjule videoene som barna har «likt» hos andre brukere
  • Det finnes også en foreldreinnstilling som kan låses med kode. Her kan man velge å skjule alle kommentarer i appen
  • Det er også mulig å rapportere innhold og blokkere brukere i appen

Lenke til appen: Android / iOS

Ute etter et sosiale medier-fritt alternativ for videoproduksjon som barna kan like? Sjekk ut Apple Clips.

Testet på iOS

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 26. januar 2021 og er blitt oppdatert senere)

Les også:

 

Bli medlem av Barnevakten