Zoomerang – Video Editor & Maker

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. 13-årsgrense for å opprette konto. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen byr på kreative muligheter for videoproduksjon, men krever betaling for de "beste" videoeffektene, og grenser til å ligne på sosiale medier.

Zoomerang på 20 sekunder – noen kjappe tips

 • Denne appen er både et sosialt medium og et videoredigeringsprogram
 • Appen byr på hundrevis av effekter og videoverktøy som enten låses opp ved å se reklame eller ved å betale for et abonnement
 • Brukerne kan dele maler (templates) med hverandre hvor man enkelt følger interaktive veiledninger som de har laget. Så dersom en bruker har laget en stilig video, kan man lage en tilsvarende med seg selv i hovedrollen, ved å følge den interaktive malen steg for steg
 • Noen maler (templates) koster mynter (app-valuta) som man må betale ekte penger for, andre krever kjøp av abonnement
 • Dersom barna skal ha en profil, blir videoene de publiserer synlig for andre. Man kan gjøre kontoen privat inne i innstillingene for å begrense hvem som kan følge, se og kommentere på barnas innhold
 • Sett på kjøpesperre på enheten dersom du ikke vil at barna skal handle abonnement og app-valuta uten lov

Vår anmeldelse av Zoomerang

TikTokbølgen har tatt helt av, noe som gjør at også andre apper kaster seg på lasset med korte filmsnutter og kreativ videoproduksjon.

Zoomerang – Video Editor & Maker

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Foto og video
Utvikler: Zoomerang

Zoomerang er intet unntak. Dette er, kort fortalt, en app for å produsere kreative videofilmer. Her kan man legge til musikk, redigere og klippe video, og pynte med over hundre forskjellige effekter. Men man må enten betale for et abonnement eller se mye reklame for å få tilgang til det de beste effektene.

Utvikleren selv beskriver programmet som et slags mellomledd for å få til innhold som kan deles på Snapchat, TikTok og andre sosiale medier.

Det er også mulig å dele videoer på selve Zoomerang-plattformen dersom man oppretter en profil i appenI tillegg kan barn og unge hente inspirasjon fra det andre har laget.

Appen er gratis å laste ned. Man kan registrere seg ved å oppgi mobilnummer/e-post eller med kontoinformasjon fra Facebook, Google, Snapchat, Tiktok og Apple.

I brukervilkårene står det at for beboere i USA må man være tretten år for å bruke appen. I øvrige land står det at man må være av «legally minimum age».

Man må oppgi en alder på over 13 år for å i det hele tatt kunne registrere en konto. Man kan riktignok bruke appen uten å registrere seg, og får også lagret videoklipp lokalt på enheten.

Appen er fullfinansiert av reklame. Det betyr at man hyppig får reklameavbrudd når man bruker appen, og for å låse opp tilgang til en del effekter, må man enten se et gitt antall reklamevideoer, eller punge ut for et abonnement (319 kroner i året).

Med et abonnement slipper man reklame og man kan fjerne logoen til Zoomerang på videoene man produserer.

Med appen kan man også se oppskrifter som andre har laget for å lage kreative videoer, steg-for-steg. En slags interaktiv mal man kan følge. Flere av disse oppskriftene kan man bruke gratis, andre krever at man har et aktivt abonnement, og noen krever at man kjøper og betaler med mynter (app-valuta) som koster ekte penger.

Det er den som legger ut slike oppskrifter/maler som bestemmer om det skal koste noe for andre å ta malen i bruk. Motsatt, så kan unge som selv bruker appen, sette en prislapp på egenprodusert mal som andre må betale for. Det man eventuelt tjener kan overføres til en bankkonto. Riktignok er det noen krav man må oppfylle, men dette kan skape en fristelse for at barn og unge kan tenke at de kan tjene penger på å lage videoinnhold på Zoomerang.

Kriteriene for å kunne ta betalt er:

 • Man må ha minst 1000 mynter
 • 10 000 følgere eller mer
 • Kontoen må være verifisert ved at man laster opp pass, en selfie og skriver inn e-postadresse og mobilnummer

Ved å opprette en bruker får man en egen profilvegg. Denne ligner veldig på TikToks kontoside. Her kan man se hvor mange personer man følger, og hvor mange som følger en selv. Her kan man også laste opp videoer til andre i nettsamfunnet via «template»-funksjonen. Tanken her er at man kan dele opplæringsvideoer/maler med andre, og man kan se andres.

Sammenlignet med Tiktok, dreier innholdet seg her om kreativ videoproduksjon, og i mindre grad det massive universet av innhold som man finner på Tiktok og Youtube med alt fra nyheter, gaming, trening, influensere og mer. Det kan være noe av dette på Zoomerang også, men i mindre grad.

Når man åpner appen er det flere menyer å forholde seg til. Hovedsiden er opptaksmenyen. Her kan man starte kameraopptak, velge musikk og legge på et hav av effekter.

«Templates» er stedet der man kan se innhold som andre har lastet opp. Dette ligner på videovinduet til TikTok med kategorier som «featured» (populære videoer), «for you» (algoritmestyrt forslag til innhold basert på dine preferanser) og «following» (videoer fra personer du følger).

Man kan trykke seg inn på videoer og «like» innholdet, eller trykke seg videre på profilen til vedkommende for å kunne følge denne personen.

Videoinnhold som barna deler offentlig via templates-funksjonen, kan potensielt bli synlig for andre på denne siden. Det er også mulig å se og kommentere på andres videoer og man kan få kommentarer fra andre på eget innhold.

Når man deler en video kan man velge om andre kan få kommentere på den, laste ned videoen på sin enhet og hvem som kan se videoen (offentlig/venner/privat).

Det er liten tvil om at Zoomerang er et kraftig verktøy for videoproduksjon. Effektene og redigeringsmulighetene er enkle å bruke og svært tilgjengelige. Det er mye kreativt med alt fra klistremerker til perspektivendring, musikk, fargejustering og et helt hav av animasjoner og effekter.

På bare noen tastetrykk kan barn og unge kombinere musikk med kreative videogrep.

Samtidig preges appen av mye reklame og mas om å kjøpe abonnement. I tillegg til betaling med mynter (mikrotransaksjoner) Og til syvende og sist minner appen om å være et sosialt medium (med følgere, likes, kommentarfelt) fremfor bare å være et verktøy for videoproduksjon.

Det er også mulig å redigere (digitalt) på eget utseendet i appen. Her kan man bleke tenner, få tynnere kinn, kortere nese og så videre. Man ser endringene i ansiktet samtidig som man gjør dem ved hjelp av mobilens selfie-kamera. Det minner litt om å se på seg selv i speilet. Retusjering av eget utseendet kan være med på å forsterke misnøye med egen kropp.

Appen har også AI-teknologi der man kan skrive flere stikkord, så lager/henter appen bilder basert på det. For eksempel om man skriver «en tiger som flyr over en buss», så vil et tilsvarende bilde dukke opp i appen som man kan bruke. Uten abonnement får man kun noen slike bilder laget gratis, resterende må man ha abonnement for.

Alle foto: Zoomerang

Egnethet

Zoomerang har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android) basert på egnethet. Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen har i tillegg fått en grense på 13 år i brukervilkår dersom man er bosatt i USA. For resten av verden står det at brukeren må være av «legally minimum age». Vi antar at det menes 13-årsgrense her til lands ettersom vi har en norsk personvernlov som tilsier 13-årsgrense for bruk av sosiale medier.

I brukervilkårene står det: There is no age limitation for using the Zoomerang application, but you must be of legally minimum age (13 years in USA) to create an account on Zoomerang.

Norsk lov gir foreldre anledning til å gi samtykke til at deres barn under 13 år kan bruke apper som samler inn personopplysninger, slik som for eksempel Zoomerang gjør. Men appene kan på sin side også sette en absolutt nedre aldersgrense som foreldrene ikke kan gi samtykke til. Zoomerang har satt 13 år som absolutt aldersgrense.

Rent teknisk må man oppgi en alder høyere enn 13 år for å lage en brukerkonto. Men uten en brukerkonto kan man fortsatt se videoer som andre har laget, samt lage videoer som ikke blir synlige for andre.

Smarte innstillinger:

Dersom barna skal få lov til å bruke appen, anbefaler vi at man har en passordmur på kjøp av innhold på mobiltelefonen, dersom man ikke ønsker at barna skal kjøpe en abonnementsløsning eller app-valuta ved uhell.

I tillegg bør man være obs på at det dukker opp mye reklame i appen. Det finnes også innstillinger for å dele videoinnhold kun med venner, eller privat. Eventuelt kan videoinnhold bare lagres lokalt på mobiltelefonen og ikke publiseres på nett i det hele tatt.

Det er også mulig å rapportere innhold/brukere ved å trykke på de tre prikkene når man ser på videoinnhold.  I tillegg finnes det en egen side der man kan gjøre kontoen til barna tryggere.

Logg inn i appen. Velg innstillinger. Velg privacy and safety:

 • Her kan du gjøre barnets konto privat slik at kun godkjente følgere kan se innhold som barna legger ut
 • Man kan skjule kommentarer eller velge at kun venner eller ingen får kommentere på barnas videoer
 • Man kan også skjule videoene som barna har «likt» hos andre brukere
 • Det finnes også en foreldreinnstilling som kan låses med kode. Her kan man velge å skjule alle kommentarer i appen
 • Det er også mulig å rapportere innhold og blokkere brukere i appen

Lenke til appen: Android / iOS

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 26. januar 2021 og er blitt oppdatert senere)

Les også:

 

Bli medlem av Barnevakten