Zoomerang – Music Video Editor

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen byr på kreative muligheter for videoproduksjon, men krever betaling for de "beste" videoeffektene, og grenser til å ligne på sosiale medier.

TikTokbølgen har tatt helt av, noe som gjør at også andre apper kaster seg på lasset med korte filmsnutter og kreativ videoproduksjon.

Zoomerang – Music Video Editor

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Foto og video
Utvikler: Zoomerang

Zoomerang er intet unntak. Dette er, kort fortalt, en app for å produsere flotte, kreative videofilmer. Her kan man legge til musikk, redigere og klippe video, og pynte med over hundre forskjellige effekter.

Utvikleren selv beskriver programmet som et slags mellomledd for å få til flott innhold som kan deles på Snapchat, TikTok og andre sosiale medier.

Appen er altså gratis å laste ned. Man kan registrere seg ved å oppgi mobilnummer/e-post eller med kontoinformasjon fra Facebook, Google og Apple.

I brukervilkårene står det at for beboere i USA må man være tretten år for å bruke appen. Utover det er det ikke satt noen grense her til lands og i Europa.

Men man må allikevel oppgi en alder på over tolv år for å i det hele tatt kunne registrere en konto. Man kan riktignok bruke appen uten å registrere seg, og får også lagret videoklipp lokalt på enheten.

Appen er altså gratis å laste ned, men i aller høyeste grad fullfinansiert av reklame. Det betyr at man hyppig får reklameavbrudd når man bruker appen, og for å låse opp tilgang til en del effekter, må man enten se et gitt antall reklamevideoer, eller punge ut for et abonnement (345 kroner i året).

Med et abonnement slipper man reklame og man kan fjerne logoen til Zoomerang som ligger oppå videoene man produserer.

Ved å opprette en bruker får man dessuten en egen profilvegg. Denne ligner veldig på TikToks kontoside. Her kan man se hvor mange personer man følger, og hvor mange som følger en selv. Her kan man også laste opp videoer til andre i nettsamfunnet via «tutorials»-funksjonen. Tanken her er at man kan dele opplæringsvideoer med andre, og se andres.

Men i praksis er innholdet her nokså likt som det man finner på TikTok.

Når man åpner appen er det flere menyer å forholde seg til. Hovedsiden er opptaksmenyen. Her kan man starte kameraopptak, velge musikk og legge på et hav av effekter.

«Tutorials» er stedet der man kan se innhold som andre har lastet opp. Dette ligner på videovinduet til TikTok med kategorier som «featured» (populære videoer), «for you» (algoritmestyrt forslag til innhold basert på dine preferanser) og «following» (videoer fra personer du følger).

Man kan trykke seg inn på videoer og «like» innholdet, eller trykke seg videre på profilen til vedkommende for å kunne følge denne personen.

Videoinnhold som barna deler offentlig via tutorials-funksjonen, kan potensielt bli synlig for andre på denne siden.

Det er liten tvil om at Zoomerang er et kraftig verktøy for videoproduksjon. Effektene og redigeringsmulighetene er enkle å bruke og svært tilgjengelige.

Det er mye kreativt med alt fra klistremerker til perspektivendring, musikk og et helt hav av animasjoner og effekter.

På bare noen tastetrykk kan barn og unge kombinere musikk med kreative videogrep – og lage innhold som kan se superlekkert ut!

Samtidig preges appen av mye reklame og mas om å kjøpe abonnement. Og til syvende og sist minner appen også om å være et sosialt medium (med følgere, likes) fremfor kun et verktøy for videoproduksjon.

Egnethet

Zoomerang har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen har i tillegg fått en grense på 13 år i brukervilkår, dersom man er bosatt i USA. For Norge og Europa, er ikke denne aldersgrensen gjeldende.

Rent teknisk må man allikevel oppgi en alder høyere enn 12 år for å i det hele tatt få laget en brukerkonto. Men man må ikke ha en brukerkonto for å komme i gang med appen.

Ellers grenser appen til å være et sosialt medium ved at man kan følge andre og like videoer, i tillegg til å selv kunne dele innhold i nettsamfunnet. Her til lands er det da 13 årsgrense for bruk av sosiale medier (krav om samtykke fra foresatte dersom yngre barn skal bruke sosiale medier).

Men i og med at appen er i grenseland mellom å være et rent videoverktøy og sosiale medier – er det vanskelig å fastslå at denne regelen er gjeldende.

Dersom barna skal få lov til å bruke appen, anbefaler vi at man har en passordmur på kjøp av innhold på mobiltelefonen, dersom man ikke ønsker at barna skal kjøpe en abonnementsløsning ved uhell.

I tillegg bør man være obs på at det dukker opp mye reklame i appen. Det finnes også innstillinger for å dele videoinnhold kun med venner, eller privat. Eventuelt kan videoinnhold bare lagres lokalt på mobiltelefonen og ikke publiseres på nett i det hele tatt.

Det er også mulig å rapportere innhold/brukere ved å trykke på de tre prikkene når man ser på videoinnhold. Appen har ingen funksjon for «privat konto». Det betyr at venneforespørsler godtas automatisk – andre kan følge deg uten å spørre om lov først.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten