Zoomerang – Music Video Editor

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen byr på kreative muligheter for videoproduksjon, men krever betaling for de "beste" videoeffektene, og grenser til å ligne på sosiale medier.

Zoomerang på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Denne appen er dels sosialt medium og dels videoredigeringsprogram
  • Appen byr på hundrevis av effekter og videoverktøy som enten låses opp ved å se reklame eller ved å betale for et abonnement
  • Dersom barna skal ha en profil blir videoene de legger ut synlige for andre. Man kan gjøre kontoen privat inne i innstillingene
  • Sett på kjøpesperre dersom du ikke vil at barna skal handle abonnement uten lov

Vår anmeldelse av Zoomerang

TikTokbølgen har tatt helt av, noe som gjør at også andre apper kaster seg på lasset med korte filmsnutter og kreativ videoproduksjon.

Zoomerang – Music Video Editor

Format: Android (Google)/iOS (Apple)
Kategori: Foto og video
Utvikler: Zoomerang

Zoomerang er intet unntak. Dette er, kort fortalt, en app for å produsere kreative videofilmer. Her kan man legge til musikk, redigere og klippe video, og pynte med over hundre forskjellige effekter. Men man må enten betale eller se mye reklame for å få tilgang til det de beste effektene.

Utvikleren selv beskriver programmet som et slags mellomledd for å få til innhold som kan deles på Snapchat, TikTok og andre sosiale medier.

Det er også mulig å dele videoer på denne plattformen dersom man oppretter en profil på Zoomerang.

Appen er altså gratis å laste ned. Man kan registrere seg ved å oppgi mobilnummer/e-post eller med kontoinformasjon fra Facebook, Google og Apple.

I brukervilkårene står det at for beboere i USA må man være tretten år for å bruke appen. I øvrige land står det at man må være av «legally minimum age».

Man må oppgi en alder på over tolv år (tretten år i ny versjon) for å i det hele tatt kunne registrere en konto. Man kan riktignok bruke appen uten å registrere seg, og får også lagret videoklipp lokalt på enheten.

Appen er altså gratis å laste ned, men i aller høyeste grad fullfinansiert av reklame. Det betyr at man hyppig får reklameavbrudd når man bruker appen, og for å låse opp tilgang til en del effekter, må man enten se et gitt antall reklamevideoer, eller punge ut for et abonnement (345 kroner i året).

Med et abonnement slipper man reklame og man kan fjerne logoen til Zoomerang som merker videoene man produserer.

Ved å opprette en bruker får man dessuten en egen profilvegg. Denne ligner veldig på TikToks kontoside. Her kan man se hvor mange personer man følger, og hvor mange som følger en selv. Her kan man også laste opp videoer til andre i nettsamfunnet via «tutorials»-funksjonen. Tanken her er at man kan dele opplæringsvideoer med andre, og se andres.

Men i praksis er innholdet her lignende det man finner på TikTok.

Når man åpner appen er det flere menyer å forholde seg til. Hovedsiden er opptaksmenyen. Her kan man starte kameraopptak, velge musikk og legge på et hav av effekter.

«Tutorials» er stedet der man kan se innhold som andre har lastet opp. Dette ligner på videovinduet til TikTok med kategorier som «featured» (populære videoer), «for you» (algoritmestyrt forslag til innhold basert på dine preferanser) og «following» (videoer fra personer du følger).

Man kan trykke seg inn på videoer og «like» innholdet, eller trykke seg videre på profilen til vedkommende for å kunne følge denne personen.

Videoinnhold som barna deler offentlig via tutorials-funksjonen, kan potensielt bli synlig for andre på denne siden.

Det er også mulig å se og kommentere på andres videoer og man kan få kommentarer fra andre på eget innhold.

Det er liten tvil om at Zoomerang er et kraftig verktøy for videoproduksjon. Effektene og redigeringsmulighetene er enkle å bruke og svært tilgjengelige.

Det er mye kreativt med alt fra klistremerker til perspektivendring, musikk og et helt hav av animasjoner og effekter.

På bare noen tastetrykk kan barn og unge kombinere musikk med kreative videogrep.

Samtidig preges appen av mye reklame og mas om å kjøpe abonnement. Og til syvende og sist minner appen om å være et sosialt medium (med følgere, likes, kommentarfelt) fremfor kun et verktøy for videoproduksjon.

Det er også mulig å redigere (digitalt) på eget utseendet i appen. Her kan man bleke tenner, få tynnere kinn, kortere nese og så videre. Man ser endringene i ansiktet samtidig som man gjør dem ved hjelp av mobilens selfie-kamera. Det minner litt om å se på seg selv i speilet. Retusjering av eget utseendet kan være med på å forsterke misnøye med egen kropp.

Alle foto: Zoomerang

Egnethet

Zoomerang har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play (Android) basert på egnethet. Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen har i tillegg fått en grense på 13 år i brukervilkår dersom man er bosatt i USA. For resten av verden står det at brukeren må være av «legally minimum age». Vi antar at det menes 13-årsgrense her til lands ettersom vi har en norsk personvernlov som tilsier 13-årsgrense for bruk av sosiale medier.

Norsk lov gir foreldre anledning til å gi samtykke til at deres barn under 13 år kan bruke apper som samler inn personopplysninger, slik som for eksempel Zoomerang gjør. Men appene kan på sin side også sette en absolutt nedre aldersgrense som foreldrene ikke kan gi samtykke til. Zoomerang har satt 13 år som absolutt aldersgrense.

Rent teknisk må man oppgi en alder høyere enn 13 år for å lage en brukerkonto. Men uten en brukerkonto kan man fortsatt se videoer som andre har laget, samt lage videoer som ikke blir synlige for andre.

Smarte innstillinger:

Dersom barna skal få lov til å bruke appen, anbefaler vi at man har en passordmur på kjøp av innhold på mobiltelefonen, dersom man ikke ønsker at barna skal kjøpe en abonnementsløsning ved uhell.

I tillegg bør man være obs på at det dukker opp mye reklame i appen. Det finnes også innstillinger for å dele videoinnhold kun med venner, eller privat. Eventuelt kan videoinnhold bare lagres lokalt på mobiltelefonen og ikke publiseres på nett i det hele tatt.

Det er også mulig å rapportere innhold/brukere ved å trykke på de tre prikkene når man ser på videoinnhold.  I tillegg finnes det en egen side der man kan gjøre kontoen til barna tryggere.

Logg inn i appen. Velg innstillinger. Velg privacy and safety:

  • Her kan du gjøre barnets konto privat slik at kun godkjente følgere kan se innhold som barna legger ut
  • Man kan skjule kommentarer eller velge at kun venner eller ingen får kommentere på barnas videoer
  • Man kan også skjule antall «likes» som barna får slik at andre ikke kan se dette
  • Det finnes også en foreldreinnstilling som kan låses med kode. Her kan man velge å skjule alle kommentarer i appen
  • Det er også mulig å rapportere innhold og blokkere brukere i appen

Lenke til appen: Android / iOS

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 26. januar 2021 og er blitt oppdatert senere)

Les også:

 

Bli medlem av Barnevakten