Kunstig intelligens tolker bildene dine – tenk deg om før du deler

Du kan bli overrasket over hva kunstig intelligens kan lese ut av et bilde som du deler på nettet eller laster opp i din private sky.

denne nettsiden kan du teste hvor mye informasjon som kunstig intelligens kan trekke ut av et bilde som du deler på nettet.

Slik informasjon kan brukes til dette:

  • Lettere for deg å finne tilbake til bestemte bilder i alle bildene dine.
  • Lettere for appen å lage en dypere personprofil av deg.
  • Lettere for appen å fjerne innlegg som bryter med retningslinjene.

Du må lese alt av liten skrift i vilkårene for å finne ut om appen eller skylagringen slipper løs kunstig intelligens på bildene dine og om bildetolkning brukes til å lage personprofil.

KI kan også gjøre feilslutninger

Mannen bak nettsiden der du kan teste bilder, Vishnu Mohandas, forsøkte selv å teste med et bilde av seg og kona. Den kunstige intelligensen fant ut mye, til og med hva slags klokkemodell som kona hadde rundt håndleddet. Men så gjorde den kunstige intelligensen en merkelig konklusjon, den påsto at akkurat denne klokken er knyttet til ekstremisme.

Mohandas justerte så ledeteksten til KI-en slik at den ikke skulle varsle om noe negativt. En ny test fulgte og nå fortalte KI-en at klokkeslettet på armbåndsuret stemte overens med metadataene i bildet. Så nøye kan KI være.

Barnevakten testet et bilde

Barnevakten har testet noen bilder, kunstig intelligens kan finne ut hvilken samfunnsklasse du tilhører, hvor i verden hudfargen din har sine røtter, hvilken sinnsstemning du er i og hvilken aktivitet du holder på med i bildet.

Vi tok et bilde fra en av våre artikler og kjørte det gjennom denne testsiden. Vi lot KI oversette til norsk etterpå. Her er hva KI-en fant ut:

«Bildet viser en ung jente som sitter på en oransje sofa i det som ser ut til å være en stue. I forgrunnen dominerer jenta og sofaen, mens bakgrunnen inkluderer en bokhylle med bøker og dekorative gjenstander, samt et delvis synlig vindu som antyder naturlig lys. Rommet er dekorert med turkise og oransje puter og noen dekorative planter. Fargepaletten er varm og innbydende, noe som bidrar til en koselig atmosfære.

Jenta, som ser ut til å være av kaukasisk opprinnelse og rundt 10-12 år gammel, virker opptatt av smarttelefonen sin, som har et lys rosa deksel. Hun ser glad og avslappet ut, noe som antyder en komfortabel livsstil og økonomisk stabilitet. Hun har på seg en lys blå genser og blå jeans. Bildet ser ut til å vise et øyeblikk av avslapning, enten på dagtid eller tidlig kveld. Uttrykket hennes antyder at hun enten ser på et bilde, leser en tekstmelding eller ser på en video. Bildet virker spontant og er sannsynligvis ikke tatt med et profesjonelt kamera, men heller fanget under et hverdagslig øyeblikk.

Jentas holdning er noe tilbakelent, noe som indikerer komfort og avslapning. Bildets oppløsning og lysforhold er gode og klare. Et nærmere blikk på bakgrunnen avslører flere detaljer, som noen potteplanter og en bokhylle. Det er små flekker av dyrehår på den turkise puten. Den overordnede stemningen er fredelig og avslappet, og bildet fanger et enkelt og hverdagslig øyeblikk i en hjemmekoselig setting

Uten at noen hund var med på bildet, oppdaget altså KI-en at jenta eier en hund, eller i hvert fall at en hund har vært på besøk.

Bildet som vi testet, inneholder få metadata. Men med metadata ville KI-en ha funnet ut hvor i verden bildet ble tatt og hva slags kamera som ble brukt og så videre. Og da kunne KI-en ha tolket videre: Hvilket språk snakkes det i det området i verden? Er området et konfliktområde? Og så videre.

La barna teste

En øvelse som du kan gjøre med barna, er nettopp å laste opp noen bilder til denne testsiden for å gjøre barna bevisst på hva som kan fanges opp når man deler et bilde av sin egen familie. Hvis du ikke vil laste opp dine egne bilder, kan du teste med noen bilder som du finner på nettet. Eller bare prøv et av de fire bildene som allerede ligger inne i testen.

Testsiden kan også benyttes for å finne ut mer om et bilde som du tilfeldigvis ser på nettet. Du ser for eksempel bilde av en gammel bil og lurer på hva slags modell det er. Da kan du laste opp bildet til denne testsiden og se hva KI-en finner ut.

Husk at denne testsiden er programmert til å ikke gi negative konklusjoner. En KI-tjeneste uten filter vil rapportere mer, det er slik moderasjon virker i sosiale medier.

Bildene dine kan være behandlet av KI allerede før de slipper ut av telefonen din. På mange telefoner kan du søke blant dine egne bilder som du har tatt med telefonen, og da finner telefonen frem bilder som kan passe. Barnevakten søkte etter «konferanse» på en telefon, og da fant telefonen frem til bilder som vi hadde tatt da vi besøkte ulike foredrag, uten at ordet konferanse fantes noe sted i filene. Vi lastet opp et av bildene opp i testsiden og da kom gatearessen frem, for gateadressen lå i metadatene. KI-en fanget også opp at noen i publikum snikbrukte sin egen telefon mens foredraget pågikk. I et annet bilde leste KI-en butikkskilt og andre bokstaver som fantes i bildet.

Les mer om tjenesten på nettstedet Wire.

(Bildet som vi testet først, og som vises som en del av bildet øverst i denne artikkelen: Shutterstock / Andrii Iemelianenko.)

Mer om bildedeling

Barnevaktens startside om bildedeling

Regler for deling av bilder

Film- og bilderedigering på telefoner

EU vil bekjempe overgrepsbilder

Hvorfor selger tenåringer nakenbilder?

Apple sjekker om folk har overgrepsbilder

Foreldrekontroll som varsler om barnet mottar seksuelle bilder

Appen Google Lens