Foto: Barnevakten / Shutterstock

Startside: Regler for deling av private bilder og filmer

Du må få samtykke før du deler bilder og film av andre. Men det finnes unntak.

Ulovlig å dele: Du kan ikke publisere fritt bilder av andre selv om det er du som er fotografen, det er fordi personbilder regnes som personopplysning, se personopplysningsloven. Det gjelder også i lukkede sosiale grupper. En gruppe med 20-30 medlemmer er nok til at du ikke kan dele bilder fritt. Ved nakenbilder kan det være straffbart til og med å vise frem bilder på din egen skjerm.

Hemmelig adresse: Husk også at enkelte voksne og barn lever på hemmelig adresse for å unngå voldsperson. Deler du bilder uten samtykke, kan det føre til at personer på nytt må etablere seg på hemmelig adresse.

Nakenbilder: Man kan få to års fengselsstraff ved  å dele nakenbilder eller andre krenkende bilder, uten samtykke. Og barn kan få sine telefoner inndratt av politiet.

Lær barna dine reglene: Halvparten av norske niåringer bruker sosiale medier. Enten barnet ditt er ni år eller femten år, så repeter gjerne reglene for deling av bilder.

Du må få samtykke før du deler bilder

Spør om lov: Før du kan dele et bilde eller en film i sosiale medier, må du få samtykke av dem som er fotografert. Dette gjelder også livetreaming. Det betyr at du må spørre dem om lov, og det må skje før bildet eller filmen publiseres. Sier de nei, kan du ikke dele. De behøver ikke gi deg noen grunn til å si nei.

Må være avgitt frivillig: Når du ber om samtykke, må det ikke oppfattes som gruppepress, men det må være enkelt å kunne si nei.

Ikke passivt samtykke: Du kan ikke be om passivt samtykke, du kan ikke skrive: «Hvis du ikke svarer, oppfatter jeg det som et ja.» Å stille opp på et bilde, for eksempel å smile og vinke til deg når du tar bilder med telefonen, er ikke det samme som så si ja til at bildene kan publiseres.

Må spørre foreldrene: Er det snakk om barn, må du spørre foreldrene om samtykke. Barn har også stigende rett til ha egne meninger.

Si hva bildet skal brukes til: Når du ber om samtykke, må du fortelle hva bildet skal brukes til og hvor, slik at personene vet hva de sier ok til.

Behøver ikke være skriftlig: Muntlig samtykke er ok. Men i noen situasjoner kan det være lurt å få skriftlig samtykke, for eksempel via e-post, på den måten kan ikke folk påstå at du har gått ulovlig frem. Det gjelder for eksempel hvis du tar bilder på klasseturer eller trening.

Rett til å trekke samtykket: Personer som har gitt deg samtykke til at du deler bildet offentlig, kan når som helst trekke samtykket, uten å måtte oppgi noen grunn. Da må du fjerne bildet.

Les om regler for gyldig samtykke (Datatilsynet), eller se loven.

Unntakene ved bildedeling

En del andre land har mer liberale regler enn Norge og der spres det bilder ganske fritt. I Norge må du altså få samtykke, men det finnes noen unntak:

Er ikke hovedmotiv: Du behøver ikke få samtykke hvis «personen er mindre viktig enn hovedinnholdet i bildet», det gjelder for eksempel en turist som passerer i bakgrunnen når du tar portrettbilde av en venn. Hvis du har tatt bilde av for eksempel tre personer som snakker sammen, er alle tre hovedmotiv, dermed må du be om samtykke fra alle tre.

Folkemengde: Du kan dele bilder av 17. mai-toget eller av publikum som er på konsert, du behøver ikke be om samtykke. Men forutsetningen er at situasjonen er harmløs og ikke krenkende.

Nyhetsbilde: Gjelder bildet «forhold eller hendelser som har allmenn interesse», kan du dele uten samtykke, det gjelder for eksempel nyhetsbilder. Det er ikke av allmenn interesse at din tante snublet med bløtekaken i konfirmasjonen, så det bildet kan du ikke dele uten samtykke. Forenklet sagt kan du tenke slik: «Ville en avis hatt interesse av å bruke bildet mitt?»

Her er lovteksten.

Du må ikke være plagsom

Ikke være innpåsliten: Du kan ikke fotografere på en slik måte at du har skremmende eller plagsom opptreden. Paragraf 266.

Ikke gjennom vinduet til naboen: Du kan ikke bryte privatlivets fred, du kan ikke filme inn gjennom vinduet til naboen. Men du kan som regel fotografere selve huset. Paragraf 267.

Å lagre bilder er som regel lov

Du tok bilde av tante som ramlet med bløtkaken. Det er lov å ha slike bilder lagret, det er først når du ønsker å publisere bildet, at du må tenke på samtykke og andre regler.

Det er likevel noen bilder som er ulovlig å ha lagret:

Nakenbilder: Det er ulovlig å lagre nakenbilder av personer under 18 år, det gjelder også bilder som du mottar. Slike bilder må slettes straks, med mindre du skal vise det frem for politiet som bevis. Les mer om nakenbilder.

Hva hvis du ikke eier bildet?

Du har ikke lov å dele bilder som andre eier, du må spørre om tillatelse. Kanskje fotografen sier nei, kanskje fotografen sier at du må betale, det er opp til fotografen og ikke deg. Her syndes det svært mye, mange tror det er fritt fram å kopiere andres filmer, bilder og artikler. Samtidig har det blitt vanlig at fotografene og skribentene sender høye fakturaer når noen stjeler det de har laget.

Hvordan få slettet bilder?

Start på laveste konfliktnivå hvis du vil få fjernet et bilde som noen har delt uten ditt samtykke. Det betyr at du starter med den personen som har delt bildet og så ber den om å slette. Hvis personen ikke vil eller ikke svarer, kan du gå til neste steg. Her er stegene:

  1. Kontakt personen som har delt informasjonen.
  2. Kontakt de som eier nettstedet eller appen.
  3. Kontakt noen som kan hjelpe. Slettmeg.no gir råd og hjelp.
  4. Kontakt Datatilsynet.
  5. Kontakt Konfliktrådet.
  6. Kontakt politiet. Mener du at opplysningene som er publisert er så alvorlige at de må fjernes raskt, bør du kontakte politiet. Ta skjermbilder og dokumenter over hvem som har delt, og hvor og når det er delt.

Les mer her:

Vis respekt for barnet

  • Spør barnet om det er greit å dele bildet, og respekter svaret, ikke legg inn press av typen «Men det gjør da ingenting å dele dette bildet?»
  • Barn i uheldige situasjoner kan være morsomme å dele med familien, men det er kanskje ikke nødvendig å dele med hele verden?
  • Bruk gjerne lav oppløsning når du deler bilder av barn. Ikke skriv fullt navn. Unngå nakenhet. Pass på at lokasjonsdata ikke følger med i filen eller i publiseringen. Vær varsom med sykdomshistorie.
  • Foreldre deler i gjennomsnitt over 1100 bilder av barnet sitt før det fyller 12 år, ifølge Unicef. Tenk gjennom hva som er det beste for barnet før du deler bilder. Deler du bilder for barnets skyld? Eller for at du selv skal oppnå noe?

Tv-selskaper

  • Vær forsiktig når du deler bilder med tv-selskaper. Det kan hende redaksjonen viser frem akkurat ditt bilde i tv-programmet, noe du synes er stas, men samtidig betyr det at det er vanskelig å få fjernet bildet senere hvis du angrer. Det er lettere for redaksjonen, rent praktisk, å fjerne bilder som ligger «løst» på en nettside enn bilder som er blitt en del av en tv-produksjon. Vær derfor også forsiktig med å tagge bildet ditt med en tagg som tv-selskapet bruker, for plutselig er bildet blitt en del av tv-produksjonen (selv om du ikke har gitt samtykke til det).

Lær barnet hvilke bilder som er ok å dele

Svært mange barn deltar i sosiale medier fra ung alder. De deltar også i de digitale skoleløsningene hvor det er mulig å dele bilder. Snakk med barnet om hva slags bilder som er greit å dele og hvilke som bør oppfattes som for private. Gi konkrete eksempler slik at det er lettere for barnet å forstå. Er det for eksempel greit at barnet tar bilde av deg i trusa når du pusser tenner? Hva med bilder av bankkortet, meldingene som dere sender hverandre eller de gamle familiealbumene? Hva med bilde av lillesøster som hyler i protest? Bilder av storebror som sover? Bilde av pappa som har parkert feil? Bilder av nabobarna som er på besøk?

Les også:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.