Ny foreldrekontroll fra Apple – varsler dersom barna mottar seksuelle bilder

Apple tester ut en ny funksjon som advarer foreldre hvis barna får eller sender seksuelle bilder i meldinger-appen.

Rundt 7 prosent av 11-12-åringer og 32 prosent av norske ungdommer har fått seksuelle meldinger, ifølge den europeiske undersøkelsen EU Kids Online: 2018. Det tas stadig nye grep på forskjellige plattformer for å begrense denne type innhold for barn og unge.

Noe Apple tester ut nå i USA, er en funksjon for å varsle foreldre og barn om seksuelle bilder i meldinger-appen. Dersom det dukker opp et seksuelt bilde, vil kunstig intelligens kunne gjenkjenne dette (gjelder kun bilder, ikke video).

Bildet blir tåkelagt og barna får et varsel der de advares mot å åpne bildet. Foreldre kan i tillegg slå på en funksjon (valgfritt) der de får et varsel hvis barna allikevel velger å åpne slike bilder.

Blir en del av «familiedeling»

Apple har lenge hatt et familieoppsett der foreldre kan opprette underkontoer for barna og administrere disse. Via «skjermtid» kan foreldre sette grenser for blant annet barnets nettsøk, tidsbruk, kjøp og aldersgrenser.

Dersom barnas Iphone og Ipad er lagt inn i slike familiegrupper, vil den nye meldinger-funksjonen bli tilgjengelig. Foreløpig er det kun USA som får teste ut det nye verktøyet, men vi kan antageligvis forvente at den slippes til resten av verden om en stund.

Bildegjenkjenneren vil kun fungere i selve meldinger-appen slik vi forstår det. Barn og unge kan fortsatt sende og motta seksuelle bilder i andre sosiale medier, spill og plattformer.

Skal Apple overvåke barna?

Ifølge Apple vil ikke den nye funksjonen føre til at teknologigiganten får innsyn i barnas kommunikasjon i meldinger-appen. Utvekslingen skal fortsatt være privat, og uten at Apple ser innholdet som barna deler. Dette fordi filteret kun jobber på enheten, slik at bildene som deles i meldinger-appen ikke sendes til en ekstern server for gjennomsøk.

En annen bekymring er at foreldre får enda flere overvåkingsmuligheter. Som tilsvar fra Apple legges det vekt på at foreldre kan velge å slå av eller på varsler når barna åpner seksuelle bilder. Det er altså valgfritt.

I tillegg vil barna alltid få beskjed i forkant om at foreldrene vil bli varslet dersom de åpner eller sender seksuelle bilder. Apple mener derfor at barna selv vil kunne stoppe prosessen før foreldrene får beskjed.

Daglig leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik (bildet under), gleder seg over at Apple som en av se største teknologiaktørene har fokus på barns trygghet på nett og utvikling av mer barnevennlig teknologi.

– Dette er godt nytt, men tiden vil vise om denne funksjonen er et godt forebyggende grep for å forebygge uønsket bildedeling av seksuelt innhold på nett. Barnevakten jobber for at teknologiaktører, foreldre og myndigheter må samarbeide slik at bevisstgjøring av barn og tilgang på medieinnhold til barn må samkjøres på en bedre måte enn i dag. I første øyekast ser det ut til at Apple her kommer med et bidrag som kan være et steg i riktig retning. Vi er spent på å se hvordan funksjonen vil fungere i praksis, sier Vik.

Hovedbilde øverst: Shutterstock / Barnevakten

Grafikk: Barnevakten

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.