Two Point Museum

Windows/Xbox Series S og X/Playstation 5. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.

ANMELDELSE: Sjarmerende og lystbetont strategispill der man får drifte sitt helt eget museum.

Britiske Two Point studios har laget flere spill. Deriblant et spill der man skal drifte et sykehus og en neste variant der man skal bygge et universitet. I tillegg er stilen og utformingen som hentet fra en animasjonsfilm laget av Pixar.

Stikkordene da er nydelig, sjarmerende, lystbetont og lekent. Og det siste tillegget fra utviklerne er intet unntak.

Two Point Museum

Format: Playstation 5/Xbox Series S og X/PC
Sjanger: Simulator
Utvikler: Two Point Studios
Utgiver: SEGA

I Two Point Museum skal man som spillets tittel tilsier, drifte et museum. Sjangeren her er strategi og lettbetont simulator. Man anlegger rom, pynt, utstillinger og mer – sett ovenfra. Altså er spillet som et akvarium der man pynter og danderer og ser alt utfolde seg fra avstand.

I spillet er man både arkitekten, interiørdesigner og den som drifter hele maskineriet.

Det betyr at man må tenke på planlegging og plassering av alt fra benker og snacksautomater til dinosaurskjelett og rom der de ansatte kan hvile og hente seg inn etter travle arbeidsdager. Ellers må man holde kål på økonomien.

Spillet har to modus: Den ene byr på en slags karrieresti der man overtar ulike museum og må piffe de opp og øke besøkstilfredshet. Den andre varianten byr på fri bygging i egen ro og tempo. Altså kan man gjøre det man vil uten å fullføre spesifikke mål underveis.

Museumene må anrettes med samme grunnmur. Billettsalg, hyring av ansatte, pynt og en rekke utstillinger.

Deretter strømmer besøkende til og legger igjen kroner både i billettluka og i donasjonsbokser. En utstilling er allikevel bare så god som innrammingen. Derfor må man legge til informasjonstavler, pynt og ulike gjenstander som øker hver utstillings attraktivitet.

For at barn skal trives må man også anlegge lekeområder og interaktive informasjonstavler.

Man må også hyre inn ansatte. Det kan være renholdere, sikkerhetsvakter, assistenter som styrer med gavebutikken og billettluka og så selve personalet som ivaretar utstillingene og drar ut på tokt for å finne nye skatter som kan vises frem. Disse kan også utdannes til å bli enda bedre innen sine felt.

Og her skiller spillet seg noe fra de andre i serien. Kanskje har man her hentet inspirasjon fra spill som Evil Genius 2.

Fordi på et vis skal man ta hånd om selve museumet og alt som foregår der. Men i andre rekke må man også sende ut ansatte på tokt for å finne nye gjenstander som kan vises frem. For eksempel dinosaurbein, fossiler og andre kjekke saker som kan pryde lokalene.

Men ansatte kan bli skadet eller forsinket på tokt, derfor må man også kombinere riktige ansatte og hjelpemidler før de sendes ut med oppdragets farer og muligheter.

Two Point Museum er vakkert, sjarmerende og lekent. Det er kjekt i seg selv å eksperimentere med plantegninger. Man kan bygge rom som toaletter, forskningsrom og hvilerom etter eget ønske. Her kan man velge mellom ulike typer vinduer, dører og interiør.

I fellesområdene kan man pynte med drikkeautomater og snacks. I tillegg så kan man plassere ut benker og annen type pynt.

Det er utrolig kjekt å se de besøkende vandre omkring når de kikker på utstillingene. Alt som kan sees må også planlegges. Riktig pynt og en donasjonsboks like i nærheten genererer mer inntekter og større anerkjennelse.

På det vis gjelder det å holde de besøkende fornøyde.

Grafikken er utrolig flott og leken på linje med en Pixar-film. Og det er rett og slett bare en herlig stemning som går gjennom hele spillet. Noe planlegging må til og litt prøving og feiling. Samtidig oppleves ikke spillet som veldig vanskelig. Dette er spillkos på sitt beste.

Det er ulike temaer for spillet som gjenspeiler seg i type utstillinger. På menyen finner man verdensrommet, vitenskap, overnaturlig, akvarium og forhistorisk. Ulike utstillinger har også krav til fuktighet, romtemperatur og så videre.

Om ikke det er nok så er det over 200 gjenstander å velge fra til utstillingene og 350 typer dekorasjoner enten det er tapet, blomster eller andre typer utsmykninger i museumet. Gjestene er også interessante med 18 ulike typer.

Og de benytter seg av lokalene enten de sitter ned for å ta en pause på en benk, besøker toalettene eller kjøper snacks og gaver i butikken. Her er alle detaljer på plass.

Two Point Museum bygger på et godt grunnlag som de andre spillene i serien er kjent for. Samtidig er det noe nytt, bedre grafikk, flotte animasjoner og en herlig vri på denne spillsjangeren. Enten man er helt fersk eller en gammel traver i dette spilluniverset – så er det noe for enhver.

Menysystemet fungerer også smertefritt og det er lekende lett å navigere seg rundt. Enten man bygger, følger ansatte eller setter i gang ulike prosesser, så er det solid spillmekanikk i bunn. Alt i alt er dette en suveren spillopplevelse for små og store museumsdirektører.

Alle foto: Two Point Studios

Egnethet

Two Point Museum har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 3 år. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

Man kan blant annet kjøpe tilleggspakker til spillet som gir nytt innhold, nye kart og nye oppdrag.

Spillet har en egen spillvaluta (Kudosh) som kun kan tjenes opp ved å spille spillet.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Spillet har en del menyer å navigere seg gjennom, og all tekst er på engelsk. Antageligvis vil spillet være vanskelig å mestre for denne aldersgruppen.

7-11 år: Med en enkel opplæring, lekent brukersnitt og økende vanskelighetsgrad, vil denne aldersgruppen kunne mestre dette spillet.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet. Ved å gå løs på valgfrie gjøremål og sikte etter å få flest mulig stjerner for hver universitet – altså toppskår – er det nok av utfordringer å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde ungdom og voksne som er interessert i simulatorsjangeren.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser