Ansiktsskanning for foreldrealder er ulovlig i USA

Forbrukermyndighetene i USA sa nei til en søknad om å benytte ansiktsskanning for å sikre foreldresamtykke når barn under 13 år benytter apper som samler inn personopplysninger. Avslaget gjelder inntil videre.

Både i EU og i USA er det ulovlig for bedrifter å hente personopplysninger fra barn, med mindre foreldrene samtykker.

Men hvordan kan et appselskap vite om det er foreldrene til barnet som gir et slikt samtykke? Vel, hva med å kreve at mamma eller pappa må sende inn et bilde av dem selv med mobilen? Ok, men hva hvis det er barnet selv som sender inn en selfie for å lure seg inn i appen? En løsning er å ha et system som kan skanne ansiktet og anslå alderen på personen.

Tre virksomheter har gått sammen om en slik løsning:

Våren 2023 søkte de om å benytte en app som kan skanne ansikter for å anslå alderen. FTC, altså forbrukermyndighetene i USA, mottok søknaden og sendte spørsmålet ut på høring. 350 kommentarer kom inn og nå i mars 2024 avslo FTC søknaden, inntil videre. Det kan hende at aldersappen kan bli godkjent senere.

Aldersskanning er ikke det samme som ansiktsgjenkjenning

De tre selskapene forklarte i sin søknad at systemet ikke er det samme som ansiktsgjenkjenning. For systemet henter ut kun en del pixler (biter) fra ansiktsbildet for å avgjøre alderen, disse pixlene analyseres kun for å anslå alderen, deretter slettes bildet. De tre mente at dette er lovlig innenfor gjeldende regelverk.

Figuren under er hentet fra søknaden:

Utenfor USA har Yoti og Superawesome levert nesten fem millioner aldersskanninger på denne måten for ulike apper.

Slik virker Yoti alderskontroll
  1. Det starter med at et barn gjerne vil opprette konto i en app som samler inn personopplysninger.
  2. Appen spør om alderen til barnet.
  3. Dersom barnet opplyser en alder under 13 år, ber systemet om at barnet gir fra seg e-postadressen til en av foreldrene.
  4. Appen kontakter forelderen og ber forelderen ta en selfie med deres system.
  5. Systemet sjekker at personen i selfien er levende og ikke bare en plakat som holdes opp. Bildet som tas, må også ha en viss oppløsning.
  6. Systemet anslår alderen på foreldren og sier at barnet kan slippe inn i appen fordi nå har en av foreldrene gitt samtykke.

Dersom alderen til personen på selfien anslås til å være mellom 18 år  og 25 år, eller feiler på noe vis, må foreldrene benytte en annen metode for å bevise sin alder, for eksempel kredittkort.

Selskapene sier at systemet er svært treffsikkert når det gjelder å avgjøre om en person er en voksen eller ikke. Man kan ikke garantere at det faktisk er foreldrene som tar en selfie, men det er i alle fall en voksen person og ikke et barn.

Hver tredje som benytter systemet avsløres som barn. Typisk er alderen da 13-16 år og man antar at barnet som ønsker konto i appen, har bedt en av sine eldre søsken om å ta selfien.

Systemet er personvernvennlig da ingen kredittkortnummer eller persondata fra pass eller førerkort blir hentet inn, skriver de tre selskapene i sin søknad.

Søknaden sier for øvrig at forbrukermyndighetene i 2015 godkjente et system som sjekker at bildet på førerkort er samme person som tar selfie. Og da er det faktisk ansiktsgjenkjenning og ikke bare skanning for alder.

Så langt Barnevakten forstår, vil systemet ikke avsløre at et barn lyver på alderen til å begynne med. Dersom et barn på ti år oppgir tretten år som sin alder, vil systemet si ok til opprettelse av konto og ikke kreve at foreldrene blandes inn.

Hva blir ID-løsningen om noen år?

Norske barn kan få europeisk ID om noen år. Det kan hende at den ID-en vil bli et krav ved opprettelse av konto i en del apper. Det betyr i tilfelle at ikke bare tenåringer, men også alle voksne, må oppgi ID for å kunne benytte apper som krever sikker alder av brukerne.

Les også