Twitch

Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 17+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge brukervilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)/Windows.

ANMELDELSE: Strømmetjeneste gir barn tilgang til favorittgamerne sine og populære dataspillklipp. Tjenesten har 13-årsgrense ifølge brukervilkår, og kan potensielt gi barn tilgang til chat og innhold med høy aldersgrense.

Twitch beskriver seg selv som: «verdens ledende strømmetjeneste for gamere og andre ting vi elsker». Tjenesten er eid av Amazon.com og er som en «TV-kanal» for gamere der hvem som helst kan publisere innhold.

Her kan altså barn og unge logge seg på og se personer som spiller alt fra FIFA og Fortnite til Call of Duty. De som lager innhold på tjenesten kan omtales som «påvirkere», eller «influencere» som det heter på engelsk. Altså er dette personer som får mange følgere og kan få stor påvirkningskraft på seerne sine.

Twitch

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/Windows
Kategori: Underholdning/streaming
Utvikler: Twitch Interactive, Inc.

Strømmetjenesten kan blant annet påvirke hvilke spill som blir populære blant barn og unge. Et eksempel på dette er spillet Among Us som er blitt populært her til lands etter å ha blitt vist i spillsendinger på nett. Riktignok på YouTube i denne NRK-artikkelen, men allikevel, viser dette hvordan populære gamere kan øke interessen rundt forskjellige typer spill.

Noen av de mest populære «påvirkerne» på Twitch har mange hundre tusen seere.Og Twitch har selv publisert noen tall for å vise hvor «store» de er blitt:

 • 1,5 millioner seere på et hvilket som helst tidspunkt
 • Over fire millioner som lager innhold på tjenesten
 • 17,5 millioner, daglige besøkende
 • 600 milliarder minutter av video avspilt i 2019

(Kilde: Twitch)

Å registrere seg for å bruke Twitch er gratis. Man kan enten laste ned tjenesten som app på mobiltelefon og nettbrett, eller så kan man besøke hjemmesiden og se via en datamaskin. Man må oppgi en alder over tretten år for å registrere seg, og i brukervilkårene krever eierne at man er over tretten år.

I appen er tjenesten delt inn i flere områder:

 1. Man har et vindu der man kan se nytt innhold som blir lagt ut fra personer man følger.
 2. Det er også en «discover»-side der man kan utforske nytt innhold som Twitch tror du kommer til å like, eller basert på populære kategorier. Her er det alt fra Minecraft til Call of Duty: Warzone.
 3. Man kan også bla igjennom en liste for å finne spesifikke spill.
 4. Man kan se på direktesendte e-sport-kamper.
 5. Det finnes også en innboks for å lese meldinger, og man kan ha en egen brukerside der man selv legger ut innhold.

Å se på direktesendt video minner om å se på et YouTube-klipp. Forskjellen er jo at det man ser på vises direkte her og nå.

Under videovinduet finnes det et chattevindu med offentlig chat der stort sett hvem som helst kan delta. Man kan også følge kanaler, og det er mulig å kontakte andre personer i chat, eller kanaleieren ved å sende personlige meldinger.

Twitch skiller også mellom offentlig chat, privat chat og «hviskemeldinger». En hviskemelding er en melding man skriver i den offentlige chaten, men som kun blir synlig for den man skriver til.

Sist, men ikke minst, er Twitch også et sted der man selv kan skape innhold. Med bare et tastetrykk kan man starte direktesendt video og alt man behøver er mobilens kamera og mikrofon for å komme igang.

For de som bruker en PC kan man laste ned programvare fra Twich for å komme igang. Med dette kan man ta opptak av spillingen sin, og hvis man i tillegg har et webkamera, kan man filme seg selv. Med en mikrofon kan man også legge til egen stemme.

En del andre opptaksprogrammer kobler seg også opp mot Twitch dersom man ønsker det, slik at man kan laste opp spillklipp via disse programmene. Spillkonsoller som PlayStation og Xbox har også denne muligheten ved at man laster ned Twitch-appen.

Twitch er altså en tjeneste som samler mye spillrelatert innhold (og andre tema) på ett og samme sted. Dette uavhengig av om man ønsker å se på eller selv skape innhold. I tillegg er dette en sosial møteplass der man kan chatte, følge hverandre, kontakte brukere privat og mer.

Tjenesten er enkel og intuitiv å bruke og det er alltid noe nytt å oppdage.

Samtidig konkurrer også tjenesten med for eksempel YouTube på gamingfronten. I og med at også Google sin videotjeneste er mye brukt til andre ting, er det nok også der mange barn og unge vil se på sine favorittvideoer fra dataspillverden.

Egnethet

Twitch har fått aldersanbefaling 17+  i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play (Android). I tillegg har eierne selv satt en grense for bruk på tretten år i vilkår.

«Foreldreveiledning» brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I Twitch endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at en del av innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

Foreldre bør være obs på at Twitch gir tilgang til mange spill uavhengig av aldersgrense. På menyen står mer barnevennlige titler som FIFA og Minecraft på menyen. I den andre enden har man skrekkspill og realistiske skytepill. Her kan det være elementer som barn kan reagere på, for eksempel skumle scener, blod og gørr, seksuelt innhold og mer.

I chat kan det også dukke opp banning og trakassering, som i kommentarfelt og chat ellers på nett. Barn kan også sende og motta private meldinger. Og ikke minst kan de som lager innhold ha en språkform som ikke egner seg for barn. Disse består av alt fra private aktører til betalte innholdsskapere.

Hver sending starter som regel med reklame og det kan være reklameavbrudd i løpet av sendingen. Denne reklamen kan være upassende ved å vise spill med høy aldersgrense, filmklipp, reklame for produkter og mer.

Man kan også bruke ekte penger for å kjøpe innhold i appen. For eksempel kan man kjøpe «bits» – uttrykksikoner – for ekte penger og gi som tips (pengegaver) til de man følger. Noen strømmere har også lenker til kjøp av produkter på eksterne nettsider, eller at de selv promoterer produkter ved å snakke om dem, eller viser noe frem.

Mange strømmere er nemlig sponset av alt fra utviklere av spill og gaming-utstyr til produsenter av klær og andre fysiske gjenstander. Så det kan oppstå en utfordring der en påvirker omtaler et produkt, og er betalt for det – uten at barna oppfatter at det er reklame. I tillegg får en del av strømmerne reklameinntekter fra reklame som blir vist før og i løpet av sendingen.

Det er også mulig for Twitch-brukere å lage en donasjonsmulighet slik at følgerne kan donere ekte penger til dem. Og noen bruker teknikker som at de takker eller sier navnet høyt til den som donerer pengegaver. Det kan gi barna en opplevelse av anerkjennelse, og derfor bør man som forelder snakke med barna om dette, og gjerne sette opp en passordmur for kjøp på enheten slik at barna ikke handler innhold uten tillatelse.

Oppsummert om pengebruk på Twitch:

 • Bits: Twitch sin egen valuta som man kan bruke for å «heie på» de man følger. Bits kjøpes for ekte penger i pakkevis. Noe av pengene går til Twitch, og en andel går til den som sender videospillinnhold.
 • Donasjoner: Bits byr på mikrotransaksjoner, men i tillegg kan de som lager videoinnhold motta penger direkte via donasjonsknapper på siden deres.
 • Abonnementer: Mot en månedlig kostnad kan seerne abonnere til favorittbrukerne sine for å få spesielle tilganger som privat chat og lojalitetsmerker.

Man kan også abonnerere på Twitch Prime – Amazon sin abonnementstjeneste.

Nyttige innstillinger:

Ellers bør man være obs på noen nyttige innstillinger i appen som kan gi barn bedre sikkerhet.

Inne på konto kan man velge om påloggingsstatusen skal være synlig eller ikke. I undermenyen «preferanser» kan man velge å skru av autospill av videoer. Dette sparer dyrebar mobildata, i tillegg så kan barna styre selv hvilke videoer de vil se uten at disse starter automatisk.

Inne på sikkerhet og personvern kan man skru på totrinnsverifisering slik at man får en kode sendt til e-post eller SMS for hver nye pålogging. Dette gjør det vanskeligere for uvedkommende å «kuppe» barnets konto.

Man kan også blokkere hviskemeldinger (private meldinger i chat) fra fremmede, og man kan justere reklamepreferanser.

Inne på profilvinduet kan man trykke på de tre punktene øverst i hjørne for å blokkere eller rapportere brukeren til Twitch.

Og når man selv skal publisere innhold er det mulig å skru av chat dersom man ønsker det.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten