Call of Duty: Warzone

PS4/Xbox One/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

ANMELDELSE: Den populære serien Call of Duty byr på et frittstående, gratis battle royale-spill med realistisk preg. Merk at spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra 18 år.

Call of Duty: Warzone er en frittstående del av det siste Call of Duty-spillet som kan lastes ned gratis og uavhengig av om man eier hovedspillet fra før. Spillet finnes til Xbox One, PC og PlayStation og er i sjangeren førstepersonsskytespill.

Opptil 150 personer blir sluppet ut på en gigantisk øy med byer, fabrikker, flyplasser, elver, veier, skog og andre typer byggverk. Man må så samle inn våpen og ressurser som er fordelt på ulike steder på kartet og kjempe mot andre til siste lag står igjen (opptil tre personer på hvert lag).

Som med andre battle royale-spill krymper stadig spillkartet på grunn av en giftig gass, noe som fører til hyppige konfrontasjoner.

Call of Duty: Warzone

Format: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Action/førstepersonsskytespill
Utvikler: Infinity Ward
Utgiver: Activision

Warzone har allikevel en unik vri som skiller seg fra andre spill i sjangeren. Blant annet kan man påta seg kontrakter/oppdrag i spillet om å eliminere bestemte personer, og man kan lete etter penger til å kjøpe oppgraderinger, våpen og unikt militært utstyr til hjelp i kamp.

Når medspillere dør i kamp blir de sendt til en fangeleir (Gulag) der de møter en annen spiller i en duell til døden. Den som vinner kampen, får komme tilbake til spillet igjen. I tillegg er det mulig å kjøpe falne lagkamerater inn i spillet igjen dersom man skaffer seg nok kontanter.

Warzone har også en annen del som heter «Plunder» der målet er å samle mest mulig penger for å vinne spillet.

Call of Duty sikter inn på et marked med andre battle royale-spill som Fortnite, Apex Legends og Player Unknown’s Battlegrounds. Dette er ikke første gang COD lager en battle royale-variant, men det er første gang de lanserer moduset som gratis for alle.

Warzone byr på solid grafikk, en massiv øy med detaljer i omgivelsene og en taktisk fremgangsmåte ut på slagmarken. Man spiller på lag, kan kommunisere og samarbeide, redde hverandre når man er skadet, peke ut mål og fiender, gi hverandre dekning, dele utstyr og mye mer. Spillet er bygget på lagarbeid, noe som varierer avhengig av hvem man spiller med naturligvis.

Det er mulig å spille med venner, eller så kan man settes sammen med tilfeldige personer på nett. Spillet har også stemmechat.

Warzone har en åpenbar fordel med å være basert på en allerede kjent spillserie. Spillet har en realistisk tilnærming med tanke på våpenbruk og spillfigurenes bevegelse i landskapet.

Dette er absolutt med på å gi en større innlevelse. Også takket være god grafikk, spillmekanikk med god flyt og lydkvalitet av høyt nivå.

Om man ønsker seg et spill som fremmer det å samarbeide som et lag og kjempe i virkelighetstro krig, så er dette et spill som får til mye av dette.

Det er også ferdigheter å lære seg som gir fordeler i kamp. Som å stabilisere våpen, endre på skuddtype, ligge/krype i dekning, bytte på våpen og lignende.

Allikevel er spillet langt fra umulig å mestre for de som er nye til konseptet. Så Call of Duty får til balansen mellom en reell læringskurve samtidig som terskelen er passe lav for nye spillere.

Å kunne kjøre ulike kjøretøy er også et velkomment innslag. Flere kan sitte sammen i et helikopter, en lastebil eller så kan man farte rundt på en ATV. Å gå gjennom bygninger fra rom til rom kan også være en intens opplevelse ettersom neste fiende alltid kan være rett rundt neste hjørne, eller i dekning med en snikskytterrifle.

Egnethet:

Call of Duty: Modern Warfare har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI angitt til 18 år. Dette på grunn av sterke voldsskildringer og ufint språk.

Spillet har en gjennomgående realistisk fremstilling med krigsscenarier som kan oppleves som virkelighetstro.

Man kjemper med pistoler, gevær, snikskytterrifler, granater, miner og andre krigsvåpen. I og med at spillet er sett fra førstepersonsperspektiv, er innlevelsen og intensiteten stor.

Spillet inneholder også noe blod og soldater viser smerte når de blir skutt ned. Det finnes også et modus (Gulag) der spillfigurene slår hverandre med knyttenever.

Det er ellers noe ufint språk i spillet. Og man kan bruke ekte penger for å kjøpe kosmetisk innhold og et såkalt «battle pass» som gir raskere progresjon og unike, kosmetiske goder. Disse gir ikke fordeler i kamp.

Merk at det er mulig å rapportere spillere som oppfører seg ufint. Det finnes også vennelister og man kan sende/motta/nekte venneforespørsler i spillet. Det finnes også spillchat (lyd). Men det er mulig å dempe lyden til spillere som man møter på nett. Man kan også justere for om lag skal fylles opp automatisk med tilfeldige spillere på nett, eller at man kun skal spille alene/med venner.

Vanskelighetsgrad:

0-17 år: Under aldersmerking, frarådes mindreårige.

18+: Warzone er passe intuitivt å komme igang med.  Man får en opplæring i starten som lærer bort det grunnleggende. Med mulighet for å spille på nett med og mot andre finnes det ingen øvre grense for muligheten for utfordring. Spillet er intutivt og enkelt å plukke opp for de som er kjent med skytespillsjangeren, men krever tid og tålmodighet for å bli skikkelig god. Her må man trene opp reaksjonstid og presisjon når man sikter, kommunikasjonsferdigheter med lagkamerater og evne til å forstå spilluniverset, våpen og taktiske fordeler på spillkartene.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Om barn som spiller spill for voksne: