VSCO: Photo & Video Editor

Denne appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: App for å redigere og dele bilder uten likes, følgertall og kommentarfelt. En del funksjoner koster penger og krever kjøp av abonnement.

Appen VSCO: Photo & Video Editor er en plattform for å redigere bilder og video, samt for å dele innhold med andre i brukersamfunnet. I motsetning til sosiale medier-apper som Instagram, Tiktok og Snapchat, er det ingen del av denne appen som inneholder nyheter, kjendisstoff og reklame.

Og selv om man kan se innhold fra venner og personer som man følger, så er det heller ingen likes og kommentarfelt på bildene. Ei heller kan man se antallet følgere en gitt person har.

VSCO: Photo & Video Editor

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Foto og bildedeling
Utvikler: Visual Supply Company

Samtidig er det fullt mulig å følge andre brukere og man kan sende og motta private meldinger. Det finnes også et eget søkefelt der man kan lete etter bestemt innhold og andre brukere. Appen har derfor visse sosiale funksjoner slik som andre apper har.

I bruk oppleves allikevel VSCO som en renere og mer forenklet app å bruke.

Det er stort fokus på bildedeling uten noe mas. Kun bilde og brukernavn på «nyhetsveggen» der man kan se innhold fra brukere fra hele verden. Her varierer det man ser fra kunstneriske uttrykk, arkitektur, naturbilder, og til mer hverdagslige øyeblikk.

Ved å bruke søkemulighetene vil man kunne avdekke mer innhold. Inkludert tematikk som viser delvis nakenhet, bar overkropp, kunstnerisk nakenpositur, noen bilder av alkohol eller rusmidler og mer.

Her er det bare søketreffene som setter begrensninger, men det er ikke slik at vi avdekket grovt innhold. Det kan hende at det finnes tilfeller av dette i appen, som på andre plattformer. Men i et begrenset testrom avdekket vi ikke noe av denne type innhold.

Appen forbyr også innhold som blant annet dreier seg om vold, dyreplageri, våpenbruk, mobbing, hat, ulovlig bruk av rusmidler, porno og så videre. Det betyr ikke at appen er fri for dette. Alle plattformer som tilbyr brukergenerert innhold, kan potensielt inneholde ugreit innhold.

En stor del av appen dreier seg om muligheten for å redigere bilder og video. Her finnes det en god del ferdiglagde filtre, i tillegg til at man på detaljnivå kan justere på utsnitt av et bilde, kontrast, lys, skarphet, legge på tekst og mer.

Det finnes et hav av ulike filtre å velge fra, i tillegg til egne oppskrifter som man kan følge når man redigerer bilder og video.

Samtidig er mange av disse funksjonene låst bak et abonnement som koster penger. Det er overhodet ikke mulig å redigere video uten abonnement, og skal man skaffe seg dette må man betale for tiden 350 kroner i året eller 90 kroner i måneden.

Noen grunnleggende redigeringsmuligheter har man riktignok tilgang til uten å måtte betale for det.

Selv om man betaler for en tjeneste, jobber utviklerne allikevel sammen med tredjeparter for å tilby brukeren reklame og for å videresende data til andre parter. I selve appen er det allikevel et langt mindre reklametrykk enn i sosiale medier-apper for eksempel.

VSCO: Photo & Video Editor er et interessant konsept i en tid hvor mye innhold deles med venner og andre på sosiale medier-plattformer som inneholder kraftige algoritmer, foreslått innhold og tydelig merking av likes, følgertall og visninger.

Til kontrast fremstår appen VSCO som et mye roligere alternativ. Her er i det minste algoritmene (i hvilken grad de brukes i appen) langt mindre masete, og det er forfriskende å fokusere på delt innhold uten å kunne sette dette i sammenheng med antallet andre som anerkjenner bildet på et eller annet vis.

Litt mindre høytidelig enn deling på Instagram med andre ord.

Verktøyene man kan bruke for å redigere bilder er muligens mer avanserte og proffe enn i andre apper. Samtidig har både Apple innebygde verktøy i mobiltelefonen for å redigere bilder og video, og Google har gratisappen Snapseed. Så det finnes gratis alternativer som også er gode.

Kanskje er det først og fremst det forenklede oppsettet i VSCO som er mest interessant i denne sammenheng, og ikke redigeringsmulighetene som må betales for dersom man skal ha tilgang til absolutt alle funksjoner i appen. Det er i hvert fall langt enklere å logge av appen med jevne mellomrom når algoritmene ikke peser like hardt på for at du skal sitte der lengst mulig.

Alle foto: skjermbilder fra appen

Egnethet

VSCO er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I appen endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn. Foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

App Store (Apple) begrunner aldersmerkingen 12+ år med at innholdet  i appen kan inneholde mild vold, temaer som retter seg mot voksne, alkohol og rusmidler.

I tillegg er det krav om å være tretten år for å bruke appen ifølge brukervilkår. Man får heller ikke opprettet konto uten å oppgi tretten år, og dersom noen har kontoer i appen der brukeren er yngre, oppfordres man til å kontakte utviklerne, sannsynligvis for at kontoen skal bli slettet.

Fra brukervilkårene: «Because our services are intended for serious creators that are not children, we require everyone to be at least 13 years old before they can create an account with us.»

Det er fullt mulig å følge hvem som helst uten at dette må bli godkjent først (ingen muligheter for lukket/privat profil). Da kan man også se innholdet til alle på plattformen. Og det er mulig å sende og motta meldinger uten at dette må godkjennes først. På utviklerens egen nettside står det at det finnes innstillinger for å begrense hvem som kan sende private meldinger, men i appens faktiske innstillinger, finnes ingen slik mulighet.

Det er samtidig mulig å rapportere og blokkere brukere, og det dukker opp et varsel første gang noen sender en privat melding. Man kan også rapportere innhold til utvikleren.

Det er også usikkert hvem som faktisk eier bildene så snart appen får tilgang til disse. I brukervilkårene står det at brukeren eier bildene. Samtidig står det noe tekst som kan tolkes dithen at app-utvikleren kan redigere, viderebruke og gjøre hva de vil med bildene som er lastet opp. Dette er uklare formuleringer i tung vilkårstekst.

Appen ber også om en rekke tillatelser ved førstegangsinstallasjon.

Kanskje bør man ikke gi appen tilgang til kontaktliste, lokasjon og så videre på mobiltelefonen. På iPhone kan man også velge å gi appen kun tilgang til valgte bilder, og ikke hele albumet på enheten.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Lenke til appen: iOS / Android

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser