Lærerike apper og spill som «hjemmeskole» under koronatiden

Fyll på med positiv skjermbruk og la barna lære samtidig som de har det gøy! Se våre forslag for ulike aldre.

Det er ikke til å legge under en sten. Situasjonen i landet er unik. Stengte skoler og råd om å unngå smitte gjør at mange barn sitter på hver sin kant. Skjermbruk og tid blir et helt nytt diskusjonstema i hjemmet.

Og så lenge skolesituasjonen er som den er, kan foreldre gjerne ty til kule og lærerike apper og spill for å gi barn positiv skjermbruk.

Barnevakten har derfor laget en aldri så liten liste med forslag:

Lær å lese med Poio

Poio er en leken og motiverende app som lærer barn å lese. Man blir presentert for en historie om trollet Poio som ikke kan lese. Frustrert og desperat fanger han de søte skapningene «leslingene» for å få hjelp. Som spiller tar man direkte kontroll over leslinger, og man må mate dem med bokstaver for å holde dem i live. Ulike leslinger har preferanser for ulike typer av bokstaver. Med artige fantasifigurer, stilige lyder og god spillgrafikk, fenger Poio fra start.

Finnes til: iOS (Apple)/Android (Google)
Pris: 199 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Fire år

Les anmeldelsen av Poio her.

Andre gode forslag for å lære å lese: Lek ABC, Albert ÅbergBogga Alfabet

Lesing for viderekomne

 

Pickatale er en norskutviklet leseapp. Her kan de få tilgang til hundrevis av barnebøker på både norsk og engelsk rett på et nettbrett/mobiltelefon. Barna kan velge selv om de skal lese , eller om de vil ha en fortellerstemme som følger teksten. Les om alt fra FIFA og Roblox til Taylor Swift og diverse fakta- og spenningsbøker. Det finnes også fine bøker for de aller minste.

Finnes til: iOS (Apple)/Android (Google)
Pris: To ukers gratis prøvetid. Deretter: NOK 89/måned eller et årsabonnement på NOK 589/år. Dette er uten bindingstid. 
Barnevakten anbefaler appen for alle aldre

Les anmeldelse av appen her.

Andre gode forslag: Lån bøker til mobil fra biblioteket med appen ebokbib.

Utforsk tekst og bilder

Denne gamle traveren er fortsatt en av de beste og mest intuitive appene for å lage egne bøker. Book Creator er en allsidig app der barn kan lage sine egne presentasjoner, fortellinger og tegneserier. Mulighetene er utallige og kun fantasien setter grenser. Barn kan lage spennende fortellinger ved å kombinere bilder, tekst og lyd. Eller lage presentasjoner i ulike fag og koble lyd og bilder knipset med iPadens kamera. I tillegg, kan man legge inn lenker til eksterne videoer og nettsider.

Appen er også så enkel i bruk at selv de yngste, og gjerne barn i barnehagealder, kan mestre dette med litt veiledning og hjelp fra voksne.

Finnes til: iOS (Apple)/chrome (Google)
Pris: 55 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Fire år

Les anmeldelse av appen her.

Andre gode forslag: Lag tegneserier med Comic Life 3.

Problemløsing og logikk for de aller minste

Thinkrolls er en serie med apper som byr på problemløsing og logisk tenking for de aller minste. Med et enkelt konsept er allikevel de logiske hindringene utfordrende og legger opp til at barn må tenke strategisk og se årsak og konsekvens i sammenheng. Målet er å finne nøkler som låser opp en av de mange portene man støter på. Det kan hende at man må dra et tannhjul ned for å låse opp en heis eller en bevegelig bro. I prosessen må man også være forsiktig og ikke stenge seg selv inne og være obs på hvilken gjenstand som skal beveges i hvilken rekkefølge.

Spillet går allikevel ikke på tid og det er ingen umiddelbare farer bortsett fra at man kan sitte fast et eller annet sted. Gjør barna feil, er det bare å trykke på «om igjen». Barna får derfor en ro og en tilgivende atmosfære som ikke straffer og synliggjør feil.

Finnes til: iOS (Apple)/Android (Google)
Pris: Varierer fra app. Thinkrolls Space koster rundt 44 kroner til iOS.
Barnevakten anbefaler fra: Fem år, men kan gjerne prøves også av yngre barn.

Les anmeldelse av appen her.

Andre gode forslag: A good snowman is hard to build, Pettson’s Inventions 3 (Gubben og katten) og lag egne oppfinnelser med Inventioneers, eller mer avansert problemløsning i spillet Lumino, My Brother Rabbit og Bring you home.

Lek med tegning og design

Med 3D Sketch Studio kan barna tegne 3D-modeller av alt mulig. Appen kan sammenlignes litt med «kreativt modus» i Minecraft ved at man bygger ved hjelp av klosser. Men mer enn å være et spill er dette først og fremst et rent tegneprogram. Lag et romskip, en fargerik teddybjørn, en eng med blomster, et eventyrslott, et jetfly eller et bysentrum med skyskraper, veier og kontorbygninger eller noe annet spennende.

Barna lærer også å bruke geometriske figurer i et tredimensjonalt rom.

Finnes til: iOS (Apple)
Pris: 44 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Seks år

Les anmeldelse av appen her.

Andre gode forslag: Design 3D-figurer og skriv de ut fra en printer med Foldify, legg ut perler med Hama Universe , fargelegg med Tonia Colorbook, eller bygg og lek for de minste med Toca Builders, tegn og fargelegg i 3D med Pango Paper Colour, lag fysiske leker som fungerer med spill med LABO-serien.

Regning, regning og mer regning

Er det noe det finnes mye av til nettbrett og mobiltelefoner, så er det apper som lar barna bryne seg på regneferdigheter. Disse kan være fargerike og morsomme, samtidig som de gir god rom for læring. Her er en aldri så liten liste med forslag:

  • Drill på matteoppgaver innenfor de fire regneartene med Fiete Math Climber
  • Last ned en «mattehjelper» som passer i lomma. Denne appen tar bilder av regnestykker og viser løsning steg for steg
  • Stå bak disken i en virtuell butikk og inviter venner og familie til å handle varene dine. Toca Store passer fint som virtuell lekebutikk for flere barn (og voksne) samtidig
  • Jobb med geometri med DragonBox Elements (for øvrig anbefales de andre regneappene fra DragonBox)
  • Lær brøk, regning og klokka med Matemagisk
  • Lær tall med Bogga tall og magi

Tren hjernen med Nintendo Switch

Send hjernen på «treningssenter» og la barna bryne seg på alt fra regnestykker til søk etter ordkombinasjoner med Dr Kawashima’s Brain Training til Nintendo Switch. Konseptet er enkelt: Løs problemer, regnestykker, fingerkalkulasjoner, hukommelseoppgaver, ordsøk og mer, når du selv ønsker, eller etter daglige påminnelser. Noen oppgaver gjøres på egenhånd eller så kan man sanke inn en venn ved at man benytter seg av hver sin Joy-Con-kontroller. Eventuelt kan man konkurrere mot andre sine resultater på nett.

Finnes til: Nintendo Switch x
Pris: 320 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Tolv år

Les anmeldelsen av spillet her

Vær fysisk aktiv med Ring Fit Adventure

 

Nintendo har fått det til! Med det siste tilbehøret til Switch-konsollen, kan barna både spille og trene samtidig. Et perfekt redskap til innedager og for barn som trenger motivasjon for å komme i bevegelse.

Finnes til: Nintendo Switch x
Pris: 798 kroner
Barnevakten anbefaler fra: syv år

Les anmeldelsen av spillet her

Bygg byer og samfunn med Cities Skylines og Civilization

Cities: Skylines er en bysimulator der man må ta hånd om alle aspekter av det å bygge og utvikle en by. Dette gjelder planlegging av tilførsel av elektrisitet, vann og avløp, forurensning, transport, helsevesen, trafikk, vei og utbygging av hus og industri. Dette er et givende sandkassespill der kun fantasien setter grenser. Hver by vil bli ulik den neste, og hele veien må man reflektere over nåværende og fremtidige valg, ettersom dårlige beslutninger kan bety kostbare endringer i fremtiden. Men mest av alt er det gøy å se sitt eget byggverk yre av liv og utvikling, og dette gir mestring og glede.

Finnes til: Nintendo Switch/Xbox One/PlayStation/Windows
Pris: Fra 49 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Tolv år

Les anmeldelsen av spillet her

Andre gode forslag: Bygg ut og led imperier med Civilization VI, lag et avansert transportsystem med tog, fly, buss og båt med Transport Fever 2, ta vare på dyrene i en dyrepark med Planet Zoo eller bygg en fornøyelsespark med Planet Coaster, drift et sykehus med Two Point Hospital, bygg en gård med Stardew Valley.

Hopp inn i det «ekte» livet med simulatorspill

Endelig kan man ha det «gøy på landet» i spillformat. Glem bylivet fjas og mas og flytt til gården for å bygge opp levedyktige og fruktbare avlinger. Hva med et nydelig dekke med solsikke eller hveteåkre som svaier i vinden. Sukkerrør, soyabønner, poteter, havre og bomull er andre ressurser som kan stå på menyen. Til dette trenger man ordentlig kjøretøy enten det er skurtreskere eller gjødslere. Med realisme og virkelighetstro maskiner og bedre grafikk i spillserien enn noen gang, er dette en artig måte å utforske bondelivet på.

Finnes til: Nintendo Switch/Xbox One/PlayStation/Windows
Pris: Fra 169 kroner
Barnevakten anbefaler fra: Seks år

Les anmeldelsen av spillet her

Andre gode forslag: Kjør lastebil og transporter last med Euro Truck Simulator 2, kjør tog med Train Sim World, eller kjør bus med Bus Simulator.

Andre forslag helt til slutt:


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.