Foto: Shutterstock / Andrew Angelov. Bildet viser ei jente med et nettbrett.

Barnevennlige sosiale apper

Hvilke funksjoner og begrensinger må en sosial app ha for å være barnevennlig?

Her er noen poenger som kan gjøre en sosial app mer barnevennlig:

  • Være utformet slik at den er lett å bruke for barn og appellerer til barn.
  • Gode foreldreinnstillinger.
  • Lav risiko for at fremmede tar kontakt.
  • Lite eller ingen reklame.
  • Lite eller ikke noe mas om kjøp.
  • Enten ingen redaksjonell spalte eller eventuelt en redaksjonell spalte tilpasset barn.
  • Gøyale funksjoner som man ikke har på SMS.
  • Godt personvern.
  • Kun små kommunikasjonsgrupper, ingen stor flate der barnets innslag spres. Lav risiko for at voksne innslag vises.
  • Filter som fjerner banning i chat.

Med slike krav begrenses utvalget av sosiale apper svært og man ender opp med en slags «avansert SMS-app» der man kan kommunisere med familie og venner og ikke resten av verden.

Samtidig er det forskjell på en niåring, en tolvåring og en femtenåring. Barn har rett til å skaffe seg informasjon om verden, samtidig har barn rett til beskyttelse mot skadelig innhold. De har også økende rett til privatliv. En app med stor beskyttelse for de yngste, kan kalles barnevennlig. Men den samme appen er ikke nødvendigvis «barnevennlig» for de eldre barna, for de bør få mer tilgang til å orientere seg i verden. Foreldrene må bruke skjønn.

Hva er skadelig innhold?

Man kan diskutere hva som er skadelig for barn, det kan være basert på forskning eller egne holdninger. I skolesammenheng har Utdanningsdirektoratet laget en veileder mot skadelig innhold, den gir en forklaring på hva direktoratet mener er skadelig for barn. Veilederen tar utgangspunkt i bildeprogramloven. Barnevakten har nedenfor forkortet Utdanningsdirektoratets tekst til en liste med stikkord om hva som er skadelig for barn:

  • sterkt følelsesmessig opprivende
  • sterkt kognitivt forstyrrende for mindreåriges velbefinnende
  • nærgående skildringer av kjønnslig aktivitet
  • grov vold
  • annen svært forstyrrende eller skremmende tematikk
  • diskusjoner og illustrasjoner om selvskading
  • innhold eller måter for å bli veldig tynn
  • erfaringer med narkotika
  • metoder for å begå selvmord

Listen tar kun opp enveiskommunikasjon, altså at barna ser innslag. Det er selvsagt også skadelig eller risikabelt hvis barnet innleder en samtale med en overgriper eller hvis noen i chat snakker ned foreldrene og skaper splid eller overbeviser om rasistiske ideer eller konspirasjonsteorier.

NB! Det er viktig å huske at det stort sett går bra i barnas digitale liv. Men på den ene siden har de altså rett på beskyttelse og på den andre siden har de økende rett til å orientere seg i verden, så foreldrene må finne den rette balansen.

Finnes det barnevennlige sosiale apper?

Nedenfor ser vi på noen apper som er ganske barnevennlige for de yngre barna. Men ingen av dem er perfekte, du oppnår ikke 100 prosent trygghet og 100 prosent moro:

Kinzoo

I appen Kinzoo  blir kontaktflaten administrert av foreldrene. Det er ingen publiseringsvegg, kommunikasjonen foregår en-til-en eller i små grupper. Man kan videoringe hverandre og sende bilder og beskjeder. Appen har også en del morsomme gifer.

Appen er uten generell reklame, men tilbyr brukerne å kjøpe klistremerker som kan deles i chat, og noen kanaler (paths) som man kan abonnere på. Kanalene er et ekstra vindu der man kan chatte med en datamaskin som formidler fakta og historier.

Utfordringen ved velge en slik app som Kinzo er at de andre barna i klassen antagelig ikke bruker akkurat den appen, for Tiktok og Snapchat er mer populære. Dermed får ikke ditt barn den samme digitale kontakten som resten av klassen har.

Men du kan forsøke å gjøre avtale med foreldrene til barnets nærmeste venner, og spørre dem om barna kan bruke en barnevennlig app for kommunikasjon frem til barna har blitt noe eldre. Å gjøre avtale med alle foreldrene i klassen er vanskelig, for man har som regel ganske så forskjellig syn.

Les vår anmeldelse av appen Kinzoo.

Signal

Signal er en app som ikke er utformet spesielt til barn, men den har såpass få funksjoner at den til en viss grad kan kalles barnevennlig, det er for eksempel ingen redaksjonell spalte i appen. Det er heller ingen publiseringsvegg, kommunikasjonen foregår en-til-en eller i små grupper. Meldingene blir også kryptert og personvernet settes høyt, samtalene blir ikke logget for markedsføring.

Signal utvikles ved hjelp av dugnad og gaver, samt penger fra Amazon.

Les vår anmeldelse av appen Signal.

Band for Kids

Band er en kommunikasjonsplattform for grupper. Her har man en app for voksne som kan lage grupper, administrere disse og invitere inn medlemmer (for eksempel barna og deres venner). Og så finnes det en egen app, Band for Kids der barna kan logge inn på sin enhet.

Med lav aldersgrense i app-butikken, brukervilkår som tillater barn under 13 år å få tilgang, samt foreldrestyrte grupper – kan dette virke som et forlokkende alternativ for unge nettbrukere.

Appen fungerer dessuten på tvers av Google og Apple-enheter. Og her er det alle muligheter for videochat, bildedeling og skrivemuligheter. Den store forskjellen fra Band og andre apper er muligheten foreldre har for å styre grupper som barna kan bli med inn i, samt muligheten for å sette opp en rekke foreldreinnstillinger.

Les vår anmeldelse av appen Band for Kids.

Les også:

(Foto, hovedbilde: Shutterstock / Andrew Angelov.)