Her kan spillinteresserte barn oppleve vennskap og mening

Som alle andre idrettsklubber er Alver e-sport blitt et samlingspunkt for barn og foreldre i nærmiljøet. Selv om det er dataspill og ikke fotball som står på menyen, er det stor dugnadsvilje hos både foreldre og frivillige.

I alle år har tradisjonelle aktiviteter som fotball og håndball samlet barn og foreldre til faste treninger og turneringer. Men samfunnet er i endring, og nå dukker det stadig opp flere e-sportsklubber. Kort fortalt dreier e-sport seg om konkurranse og gaming i en organisert form.

Styreleder Samir Valdersnes i Alver e-sport som holder til litt nord for Bergen, synes det er fint at spillinteresserte barn og unge får et fysisk sted å møtes.

Styreleder Samir Valdersnes i Alver e-sport. Foto: Morten Klementsen

– Dette er jo noe jeg selv savnet da jeg vokste opp. Det er mange som sitter for seg selv foran skjermen og som har et ønske om å treffe andre fysisk og danne nettverk. Det er givende for oss å se gleden og samholdet som barn og unge opplever når de får et fellesrom og fysisk møtested, sier Valdersnes.

Og på samme måte som foreldre stiller opp med å steke vafler og selge toalettpapir i håndballen, driftes også denne e-sportklubben av god gammeldags dugnadsånd.

– Vi er jo en frivillig organisasjon med omtrent seks som disponerer tiden sin. Mye av den frivillige innsatsen står også ungdommene selv for. I tillegg bidrar foreldre med alt fra å sette opp datamaskiner til å rydde og vaske. Foreldre stiller også opp og passer på at alle har det bra under spillingen sin, forteller Valdersnes.

Bildet viser barn og frivillige ved Alver e-sport. Varafylkesordfører i Vestland fylke også til stede.
Fra venstre: Helge Bjordal, Alexander Haugland, Mogens Brakstad, Sara Hamre Sekkingstad (ordfører Alver kommune), Natalia Golis (varafylkesordfører vestland fylke) og Samir Valdersnes.

Motiverer med trening og sunn livsstil

Det er kanskje fort gjort å se for seg at gaming krever mindre av livsstilsendringer sammenlignet med andre typer idrettsaktiviteter. Denne myten avliver Valdersnes øyeblikkelig.

– E-sport krever mer enn gamingen som foregår på barnerommet. Derfor har vi også fokus på fysisk aktivitet, søvn og kosthold. Mange profesjonelle e-sportutøvere trener knallhardt. Det må til for å holde reaksjonen og tankearbeidet i gang. Noen barn kontrer med å si at de ikke har mål om å bli proffe. Det er helt greit, men hvis gamingen fortsatt er en lidenskap så må man tenke at en sunn livstil er forebyggende blant annet på livsstilssykdommer og plager, sier Valdersnes.

Da kan barna holde på med det de liker enda lengre uten å få vondt i rygg, nakke og skuldre, mener styrelederen.

– Vi har hatt god suksess med å organisere fysisk trening en gang i uken. Barna koser seg når de er med på dette fordi de allerede er sammen med noen med felles interesse. I tillegg kan det ha en bieffekt ved at barna som er med på treningene våre, muligens blir interessert og fortsetter ved å melde seg på lignende aktiviteter utenfor klubben, mener Valdersnes.

En e-sportsklubb med plass til alle

Alver e-sport har en tydelig profil på hjemmesiden som signaliserer at det er rom for alle uavhengig av evne eller bakgrunn. Her står det blant annet at «den enkelte skal oppleve mestring og anerkjennelse for egne prestasjoner, uavhengig av nivå».

– Vi ønsker å representere en breddeidrett hvor gaming og e-sport ikke bare er for de som ønsker å bli gode. På lik linje med fotball skal dette være et sted hvor alle barn kan møte opp og ha det gøy sammen uavhengig av bakgrunn og evner. Målet er å skape inkludering og det er positivt for det psykososiale miljøet, sier Valdersnes.

I stua eller på barnerommet erfarer mange foreldre at tonen kan bli nokså tøff i gamingen. Kjeft, banneord og utskjelling er ikke ukjent for mange, men innen e-sport stilles helt andre krav til oppførsel og god sportsånd.

– Dersom barna spiller med tilfeldige på nett kan det absolutt være en del ufin språkbruk i chat og på kommunikasjonskanaler som Discord. I klubben vår derimot tolerer vi ikke denne type oppførsel. Som med andre typer idrett fokuserer vi på verdien av å bygge hverandre opp. Man får ikke lov til å snakke andre ned eller kommentere på utseendet eller ferdigheter. Som konsekvens kan man få advarsler eller i ytterste tilfeller bli utestengt fra klubben, påpeker Valdersnes.

Å være en «god lagkamerat» er derfor en verdi som settes høyt i klubben. Det innebærer at barna skal ta en støttende rolle der de heier, bygger andre opp og gir konstruktiv kritikk, avslutter Valdersnes.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.