E-sport er blitt den nye barneidretten

Dataspill som konkurransebasert sport vokser. E-sportsklubber tilbyr faste treninger, fellesskap og en arena der alle barn kan oppleve mestring uavhengig av utgangspunkt.

E-sport dreier seg om å spille dataspill med mål om å konkurrere. Og både internasjonalt og nasjonalt er fenomenet i stor vekst med alt fra storslåtte turneringer til egne fag og studielinjer på videregående skoler.

– Noen mener at vanlig gaming og e-sport ikke kan sammenlignes. At det dreier seg om to vidt forskjellige ting. Men jeg vil egentlig sammenligne det med løkkefotball og organisert idrett. Driver man på med e-sport så melder man seg inn i en klubb, møter opp på treninger og bidrar aktivt i dataspillingen, forklarer Stefan Acton McDowell som er daglig leder i AIM Studios som bidrar på eventer og livesendinger innen e-sportmiljøet.

Stefan Acton McDowell, daglig leder i AIM Studios (Foto: privat)

 

McDowell trekker frem mye positivt når barn og unge begynner med e-sport på samme måte som med andre former for organiserte fritidsaktiviteter.

– Stereotypen er jo at barna sitter i en mørk hule og spiller dataspill med den ene hånden og eter cola og potetgull med den andre. Og selv om det selvfølgelig finnes slike tilfeller, så må man prestere for å komme på toppnivå. En toppidrettsutøver innen e-sport våkner opp til faste tider, trener, spiser sunt og jobber mye med kroppen. Dette må til for å kunne holde fokus over tid, mener McDowell.

80 000 e-sportutøvere i Norge

På landsbasis forteller McDowell at det finnes over 80 000 aktive innen e-sportmiljøet i Norge. Dette innebærer alt fra småklubber til større lag.

– Og det skjer mye positivt når barna spiller sammen. Akkurat som i fotball, håndball og annen lagidrett må man kommunisere som et lag. Selv om e-sport ikke er fysisk utmattende på nøyaktig samme måte, så trener man finmotorikk, strategi, fokus og språk. Mange spiller jo sammen med deltakere fra internasjonale land der man prater mye engelsk for eksempel. I tillegg så gir det jo barna et fellesskap å være en del av, sier McDowell.

Barna har også et jevnere utgangspunkt i dataspill sammenlignet med andre idretter hvor aspekter som kropp, størrelse, hurtighet og styrke spiller inn.

– Alle kan i praksis bli den neste VM-mesteren i Fortnite. I e-sport handler det ikke så mye om hvordan kroppen din er bygget, men heller om hvor dedikert du er. Ved å trene på fokus og reflekser kan hvem som helst, uansett utgangspunkt, oppleve mestring. På samme måte som den som står igjen og øver straffer på fotballtreninga etter alle andre har gått hjem, vil også den som legger ned timene i e-sport gjøre det godt, mener McDowell.

Flere seere enn «superbowl»

På verdensbasis er det over 500 millioner mennesker som ser på e-sport, ifølge noen tall. Det er blitt en massiv industri og anslått til å nå 179 milliarder dollar i gaming og e-sport i 2024.

– Det estimeres også at noen av de største lagene har flere tilhengere enn Liverpool. Super Bowl som er vurdert som det største TV-sendte sportsarrangementet i verden, forventes også å havne bak VM i e-sport med tanke på seertall, forteller McDowell.

I Norge skjer det også mye innen miljøet. Studielinjer på folkehøgskoler og videregående, flere spillhus som dukker opp, samt fotballag som starter egne FIFA-lag.

– Her til lands har vi typisk satset mye på breddeidrett. E-sport i Norge har startet i den andre enden med større fokus på elite. Så breddeidretten er noe av det vi ønsker å jobbe mer med fremover og håpet er at det skal bli like vanlig for barn og unge å begynne på et e-sportslag som på fotball eller håndball, sier McDowell.

Hvordan komme i gang med e-sport?

Til de som lurer på om e-sport er noe for barna, råder McDowell foreldre til å se etter lokale klubber og spillhus som finnes i nærmiljøet.

– Det dukker stadig opp flere spillhus i kommunal regi samt idrettslag som tilbyr egne satsinger på dette. Så det handler om å gjøre noen undersøkelser på hva som finnes av aktivitetstilbud i lokalområdet. Ellers vil jeg også oppfordre foreldre til å engasjere seg aktivt i spillingen på samme måte som man støtter opp om andre fritidsaktiviteter, mener McDowell.

Og for de som bekymrer seg for lommeboka så må man ikke tømme kontoen ved å kjøpe det nyeste og dyreste av utstyr for å komme i gang.

– Noen av spillhusene har allerede utstyr tilgjengelig til utlån. Ellers holder det lenge med en konsoll eller en datamaskin som er gjennomsnittlig utrustet. Det kommer også litt an på hvilke spill man vil spille så klart. Her finnes det noe for enhver, enten det er FIFA, Fortnite, Rocket League, Counter Strike og League of Legends hvor sistnevnte er det definitivt største spillet akkurat nå, avslutter McDowell.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.