There’s something in the barn

Norsk grøsser, 2023, passer for eldre ungdom

ANMELDELSE: Tross meget groteske scener er kulturkontrasten denne filmen viser mer interessant enn grøsserelementene.

Mens dette norsk-amerikanske samarbeidet er spennende fra et nasjonalromantisk perspektiv, er filmen langt ifra det beste innen sjangeren. Middelmådige skuespillerprestasjoner og mangelen på både gode budskap og reell gru, mer enn overveier det vakre norske vinterlandskapet. Det skal sies at å se amerikanere navigere norsk sosial kultur likevel byr på en viss underholdning.

Handling

En amerikansk familie har arvet en gård i Norge, og griper anledningen til å flytte til et av verdens lykkeligste land. De ankommer et snødekt land som beveger seg mot juletider. Etter et par kultursjokkopplevelser møter Lucas, familiens yngstemann, eieren av et nissemuseum. Her får han høre om hva en fjøsnisse er, og hvordan en bør gå frem for å gjøre dem til lags.

For å få de kalde nordmennene til å åpne seg velger vår amerikanske familie å arrangere en fest i låven. Det er bare ett problem. Det er nøyaktig to ting som gjør en fjøsnisse full av harme. Kunstig lys og bråk. Når julegråten etter hvert blir byttet ut med lutefisk, blir fjøsnissenes vrede utløst over de nykomne gårdsmenn.

There’s something in the barn

Regi: Magnus Martens
Sjanger: Grøsser
Skuespillere: Martin Starr, Amrita Acharia, Kiran Shah, Townes Bunner, Calle Hellevang-Larsen, Henriette Steenstrup, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 37min.
Produksjonsår: 2023

Vurdering

Kombinasjonen av norsk natur og filmteknikk fra Hollywood slår ikke feil. Her er både det norske vinterlandskapet og innendørsscenene fine å se på. Musikken er også hensiktsmessig komponert, og nordmenn vil kjenne igjen flere melodier fra norske julesanger. Filmens fortellertempo er ikke fullt så bra. Mens første halvdel av filmen føles som en tradisjonell familiefokusert julefilm, er andre halvdel en blodig thriller med grøsserelementer. I tillegg er det flere slåsskamper som tar for mye av spilletiden – spesielt når scenene mangler spennende koreografi.

Skuespillet er heller ikke det mest eksepsjonelle. Hovedkarakterene blir fremstilt temmelig middelmådig, mens de norske skuespillerne klarer å være morsomme, men i svært liten grad oppleves realistiske. Dialogen er ofte svært forutsigbar og ukreativ. Den generelle scenesammensetningen er likeså. Karakterene er temmelig kjedelige, og den eneste utviklingen de opplever er å bli bedre kjent med fjøsnissene, samt litt mer familiesamhold.

Av mål og mening er det lite å gripe fatt i ved denne filmen. Det er en svak, svært overfladisk moral om familiesamhold, samt kanskje noe om å respektere ukjent land. Ellers er det en del groteskheter, men lite egentlig skummelt, og en god dose kulturkontrast. Langt på vei er denne kulturkontrasten en større appell ved filmen enn skrekkelementene.

Egnethet

Mens filmen har fått aldersgrense 12 år i Norge, har den fått aldersgrensen R i USA, som betyr at en under 17 år må ha følge av en voksen. Filmen inneholder fyllekjøring, barn som drikker, mye blod, lik og groteske voldshandlinger. Spesielt én scene peker seg ut, der en dame blir revet i fillebiter under en snøscooter. Ingenting groteskt blir dvelt ved, men det er absolutt mange scener en kan oppleve som ubehagelige. Filmen kan nok bli litt voldsom for noen barn rundt aldersgrensen, og det kan være en idé å se traileren eller noen klipp fra filmen for å vurdere om filmen passer for egne barn.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen har flere scener med uhyggelig stemning og blodige voldskildringer. Da disse har et humoristisk utrykk og ikke framstår nærgående får filmen aldersgrense 12 år. 

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om There’s something in the barn:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Ymer Media AS / Vertigo Releasing