Foto: Shutterstock. Gutt med hodetelefoner og spillkonsoll er engasjert i et spill.

Spørsmålene foreldre har om nettvett

Barn og unge kaster seg på stadig nye trender i apper og spill, foreldrene får derfor ferske tips når de spør Barnevakten om råd.

Medielandskapet er i stadig endring. Barnevaktens foredrag må hele tiden oppdateres med nye problemstillinger og løsninger, apper og spill. Nettvett er ferskvare. Samtidig er det en del fakta  og råd som har lang holdbarhet. Selv om det kommer stadig nye apper og spill, er det for eksempel aldri smart å møte en nettvenn for første gang uten å ha klarert dette hjemme og ha med noen man stoler på.

Barnevakten møter årlig over 50.000 barn, foreldre og lærere, og får førstehånds kjennskap om hva barn og unge er opptatt av og hvordan det er å være foreldre til aktive mediebarn.

Hva spør foreldre om?

Listen under viser en del typiske temaer som opptar foreldre:

  • Aldersgrenser og egnethet i apper, spill. Når skal foreldre si ja, og hva skal de si ja til?
  • Ulike filtre og tekniske innstillinger
  • Skjermtid.
  • Sikkerhet.
  • Grensesetting.
  • Dilemmaer rundt sosialt press om å ha de rette spillene og appene.
  • Fortnite og Snapchat.
  • Kontakt med fremmede via nett.
  • Mobbing på nett og i spill.
  • Læringsbrett i skolen.

Grensesetting og regler

Mange foreldre spør om grensesetting. Det blir ofte nyttige erfaringsutvekslinger og gode samtaler om skjermtid på temakveldene, og Barnevakten snakker alltid varmt om det å vise interesse og ha god dialog med barn og unge om livet på nett. Foreldre har hovedansvaret for at barna har balanse i hverdagen, og det er viktig med nyansert kunnskap for å kunne å sette rammer som er til å leve med både for barn og voksne. Hvis i tillegg foreldrene i klassen eller venneflokken kan komme til enighet om noen felles rammer, så blir mediehverdagen litt enklere.

Det er ikke alt som er spilleavhengighet

– Vi får en del henvendelser på telefon og mail fra foreldre som er veldig bekymret for et barn eller en ungdom som spiller mye. Noen ganger er det en berettiget bekymring, og vi opplyser om de hjelpetilbudene som finnes for at foreldre og ungdom skal få mer konkrete råd og oppfølging. Mens andre ganger er det helt tydelig at det er foreldre som er engstelige uten grunn, forklarer faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen fra Barnevakten.

– Barnevakten får daglige henvendelser fra foreldre og andre som har spørsmål relatert til barn og unges mediebruk, sier faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Foreldre trenger noen å prate med og lufte tanker og bekymringer med, og vi oppleves som et lavterskel-tilbud fordi de kjenner oss fra skolebesøk eller gjennom medlemskap. Det er viktig med riktige fakta for å kunne sette gode rammer. Bare det å skjønne forskjellen på en storspiller og en problemspiller, kan være avgjørende for en bekymret mamma eller pappa.

Forvirrende aldersgrenser

Mange foreldre spør om aldersgrenser på apper og sosiale medier, de ønsker kunnskap om hva appene handler om og hvem de passer for.

Utvikleren av appen har satt en aldersgrense som man kan finne i vilkårene, mens tilbyderne har sine egne merkeordninger som er tydelig å finne når man skal laste ned appen i nettbutikkene. Det kan være ganske stor sprik i hvordan appene merkes, og med flere barn i huset hvor noen har IOS og andre har Android, blir det diskusjon og forvirring.

– Foreldre lurer på hvilken aldersgrense som gjelder, hvem innholdet passer for, hva vi mener om det, og de spør om eventuelle gode tips om innstillinger. Det er jammen meg komplisert å forholde seg til alt dette. Vi kjenner til det meste av det barn og unge er opptatt av, og kan ofte svare med en gang. Mens andre ganger trenger vi tid til å undersøke og teste før vi kan formidle fakta og råd, forteller faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen.

Dette må du vite om aldersgrenser

Førsteklassinger med fri tilgang til alt på internett

Barnevakten får også en del henvendelser knyttet til læringsbrett i grunnskolen. I flere og flere  kommuner får elevene læringsbrett, for eksempel Ipad, fra første klasse. En del foreldre kontakter Barnevakten fordi nettbrettene ikke har noen form for regulering eller filter, og fordi barna får brettene i skoleregi mens det er foreldrene som må følge opp alt det innebærer når elevene får brettene med seg hjem.

Flere provoserte foreldre mener at Utdanningsdirektoratet, kommunene eller skolene bør sikre læringsbrettene før de blir delt ut til elevene. Foreldre spør om hvilke rettigheter de har og hva de kan gjøre. Dette er dilemmaer og problemstillinger som Barnevakten følger opp på ulike måter.

Hvordan sette opp Ipad for barn

Hvordan sette opp nettbrett (Android) for barn

Foreldre spør om Fortnite og Snapchat

– I det siste har foreldrehenvendelsene handlet mye om Fortnite og Snapchat i barneskolen, og dilemmaene rundt det at noen får tilgang og andre føler seg sosialt utenfor. En del foreldre etterspør mer respekt for aldersgrenser. Mange ønsker at foreldrene i klassen skal snakke mer sammen og kanskje klare å bli enige om noen felles retningslinjer både for spill og sosiale medier. Det er også noen henvendelser som handler om innholdet, flere foreldre er frustrerte over all skytingen i Fortnite og at dreping er en del av underholdningsverdien i mange spill. En del foreldre er også frustrerte over at det ikke går an å finne en chatteapp for barn med lavere aldersgrense, og som er fri for reklame og “utforsker”, influensere og så videre.

Press for å gi etter for aldersgrenser

Nettmobbing og Tellonym

Nettmobbing er også et tema som diskuteres, og som oftest er dette henvendelser som kommer per telefon fra foreldre eller lærere/helsesøster som har behov for å lufte konkrete saker de står oppi. I det siste har flere henvendelser handlet om appen Tellonym, hvor brukerne kan være helt anonyme i sin kommunikasjon.

Ubehagelige nettkontakter

– Fra tid til annen får vi også  henvendelser fra foreldre eller  voksne som jobber med barn og som har bekymringer rundt kontakter barn eller ungdom har opprettet via nett. Det kan være direkte kontakt med «nettvenner» fra spill og ulike fora på nett, og i mange tilfeller er det usikkerheten rundt hva som foregår og hvem denne personen egentlig er, som uroer foreldre. I noen tilfeller er det åpenbare bekymringsverdige forhold, og vi ber foreldre om å kontakte politiet for videre rådgivning og hjelp.

Overforbruk i spill

Med jevne mellomrom kommer det også fortvilte henvendelser fra foreldre eller besteforeldre som har fått overraskende store summer trukket fra kontoen sin. Pengebruk i spill er et viktig tema, og ikke alle har like god kunnskap om og kontroll på hva som kan gå ut via spill.

I mange av tilfellene er det også barn i barneskolealder som selv ikke har skjønt at de har brukt ekte penger. Foreldre er fortvilet og provosert over spillindustrien, og de trenger informasjon og råd om hva de kan gjøre for kanskje å få pengene tilbake. Barnevakten viser dem da til Forbrukerrådet som kan gi konkret hjelp i slike situasjoner.

Derfor vil barna bruker penger i Fortnite

Slik hundrer du barna å tømme bankkortet i spill.

Frister det å bruke ekte penger i Roblox?

De mest populære artiklene

Trafikken på nettsidene til Barnevakten sier en del om hva foreldre er opptatt av når det gjelder nettvett. Det har vært over to millioner sidevisninger de siste 12 månedene. Artikkelen om Momo er det svært mange som har lest og delt. Også kronikken som sier at foreldre kan si nei til Snapchat, er blant de mest populære sidene.

Statistikken fra nettsidene viser at også et stort behov for anmeldelser av filmer, apper og spill – på norsk. Andre temaer som kommer høyt opp, er Fortnite, Roblox, Musically (som nå heter Tik Tok) og Tellonym.

Men hva sier barna?

Barna er veldig engasjerte når Barnevakten besøker skolene, og de er nesten ustoppelige på temaene. De er opptatt av sosiale medier, hacking, bloggere og youtubere, fremmede på nett, spilling, aldersgrenser, pengebruk i spill, nettmobbing, nakenbilder og masse mer. Barnevakten snakker selvfølgelig også masse om alt det kjekke, morsomme og nyttige, samtidig som vi utfordrer dem på smarte valg og gode grenser.

Bli medlem av Barnevakten