Uenig i aldersmerking på dataspill? Du kan klage

PEGI setter aldersanbefalinger på dataspill i Europa. I den sammenheng tar de også imot klager fra forbrukere som er uenige i aldersmerkingen.

Omtrent alle spill til konsoll får en aldersmerking. For PC er det hakket mer komplisert ettersom det finnes visse spillbutikker som ikke angir noen aldersmerking på spillene.

Det er PEGI som setter aldersgrenser for dataspill i Europa, i tillegg til i Google Play (Android-mobiler og nettbrett). På coveret til et fysisk dataspill, eller i spillbutikken på nett, leser man en anbefalt alder i tillegg til ett eller flere innholdsikoner som viser hva slags elementer spillet inneholder:

  • Aldersmerkingen går fra 3, 7, 12, 16 til og med 18 år. I tillegg har spill som Roblox fått merkingen «foreldreveiledning» som ikke spesifiserer en alder, men anbefaler foreldre å veilede barna dersom de skal spille dette produktet.
  • Innholdsikonene som spill kan få er for ufin språkbruk, diskriminering, rusmidler, skrekk, gambling, sex, vold og kjøp i spill.

Alle som lager spill som skal gjennom PEGI-systemet fyller ut et skjema som lander en aldersmerking. Deretter gjennomgår PEGI spillet før det blir gjort tilgjengelig for forbrukerne. Les mer om denne prosessen på PEGIs sider.

Mulighet for å klage

Som forbruker kan man klage på aldersmerkingen som et spill har fått. Dette gjør man ved å fylle ut et skjema på PEGIs sider.

– Det kommer inn relativt få klager på aldersmerkingene. Både PEGI og de som distribuerer spill har blitt gode på å merke spillene. Samtidig er det tilfeller hvor spill har fått en aldersmerking av PEGI før lansering, og så blir dette endret i etterkant. I visse tilfeller dreier dette seg om at spillet har blitt endret på eller at utviklerne har laget tilleggsinnhold som fører til en høyere aldersmerking, forteller Beate Våje som er seniorrådgiver i Medietilsynet og styreleder i PEGI-rådet.

Foto: Medietilsynet (Beate Våje i Medietilsynet)

Hun påpeker at aldersmerkingen først og fremst er veiledende, og at foreldre må ta den endelige avgjørelsen om spillet passer for barna eller ei.

– PEGI-merkingen skal gjelde for nesten hele Europa med land som har ulike kulturer, meninger og kriterier for hva barn bør beskyttes mot. Derfor er PEGI opptatte av å informere om hva merkingen faktisk betyr, og så er det viktig at foreldre gjør egne vurderinger i forhold til sitt eget barn opp mot de enkelte spillene, presiserer Våje.

Klager går til et ekspertpanel

Både forbrukere og utviklere av dataspill kan klage på en aldersmerking som er blitt gitt av PEGI. Henvendelsen går da gjennom to ledd innad i organisasjonen før en endelig beslutning blir tatt, forteller Våje.

– PEGI brukes nå av over 38 land i Europa, og det jobbes for at flest mulig distributører skal signere PEGIs Code of Conduct, som vil føre til at spillene blir merket tydelig for å lette forbrukerens forståelse av spillenes innhold. De som lager spill forplikter seg også til å designe spill på en forsvarlig måte, og ikke minst i måten de markedsføres på. Ettersom Norge har valgt PEGI som sitt alderssystem for dataspill, er det PEGI-merking som gjelder selv om noen spill har en annen merking i andre spillbutikker som i App-store, på Steam og så videre, sier Våje.

Omgjøringer fra PEGI

Det finnes noen nylige, men ikke mange ferske eksempler på spill som har fått endret en aldersgrense etter henvendelser til PEGI. I en egen liste på nettsiden til organisasjonen ser man hvilke avgjørelser som er blitt gjort siden 2004.

  • I 2021 klagde et spillselskap på en henrettelsesscene som på grunn av konteksten, burde ha gitt spillet aldersmerkingen 12 år. PEGI avslo og mente at kontekst ikke er en faktor for det å sette en aldersmerking. Spillet beholdt en anbefalt aldersgrense på 16 år.
  • I spillet Stardew Valley var det ikke opplyst om elementer hvor det ble vist kasino-spill. En gjennomgang ført til at aldersmerkingen ble hevet fra syv til 12 år.

Det er også eksempler på spill som har fått en lavere aldersmerking enn først angitt.

PEGI har også utviklet en egen app. Her kan man søke opp spill og se hvilken aldersanbefaling som spillet har fått. I appen finner man også guider for å sette opp spillkonsoller med foreldreinnstillinger. I tillegg til annen informasjon som kan være nyttig.

Last ned appen her:

VSC Rating Board (basert i Storbritannia og en av to organer som leder PEGI) har også utviklet en egen nettside. Her finner foreldre informasjon om spesifikke spill, familievennlige titler og annen, nyttig informasjon som angår barnas spilling.

Foto: Shutterstock / AlessandroBiascioli

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.