Roblox har fått ny aldersmerking

Det populære mobil- og konsollspillet Roblox har fått endret aldersgrense fra 7 år til "foreldreveiledning" av PEGI som setter aldersgrenser på apper og spill.

Enkelt forklart kan Roblox sammenlignes med Netflix eller Youtube – men for spill. Her kan barn og unge logge seg på og få tilgang til tusenvis av «gratis» spill som andre brukere og profesjonelle spillutviklere har laget.

Særlig blant yngre har konseptet slått godt an. Halvparten av landets 9 – 10-åringer spiller Roblox, i tillegg til å bli nevnt på topplisten både hos gutter og jenter 9 – 14 år (Barn og Medier, 2022).

Spillet finnes til PC, Xbox, mobiltelefoner og nettbrett. Tidligere har Roblox fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI og 12+ år i App Store. Nå har PEGI omgjort denne aldersvurderingen til «foreldreveiledning» eller «parental guidance» som det heter på engelsk. Ikonet i app-butikken vises som et utropstegn.

Dette er samme type aldersklassifisering som en del sosiale medier får med blant annet Tiktok, Youtube og Snapchat.

Hva betyr «foreldreveiledning»?

Pegi ikon. Foreldreveiledning (et utropstegn) brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I Roblox endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre, og hva slags spill som lages.

Det betyr at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Inne på Roblox finner man spill som er klassifisert for alle aldre, 9+ og 13+ år og 17+ år. Et stort spenn i alder med andre ord. Foreldre anbefales derfor å veilede barna.

Google bruke PEGIs aldersrangering inne i sin app-butikk, les mer om det her (klikk på Europa og Midtøsten for å lese om aldersgrensene).

Hvorfor har Roblox fått ny aldersgrense?

egne sider forklarer PEGI hvorfor de har endret aldersgrensen på Roblox (se vår oversettelse fra engelsk under). De bemerker også at det er uvanlig av PEGI å foreta slike endringer:

– PEGI har valgt å forandre aldersanbefalingen for Roblox. Per nå er Roblox vurdert som en plattform med variert innhold fremfor et enkelt spillprodukt. Som resultat er anbefalt aldersgrense 7 endret til foreldreveiledning-ikonet. En slik endring er uvanlig fra PEGIs side, men ettersom det er omfattende brukergenerert innhold inne på Roblox, vurderer vi dette som en mer egnet løsning. Særlig ettersom Roblox selv har laget et internt system for å aldersklassifisere spill sammen med foreldreinnstillinger.

Her er noen av de siste endringene på plattformen:

  • Roblox har selv laget et nytt system for å aldersklassifisere spillene på plattformen sin. Dette varierer fra alle aldre til 17+ år. Så her eksisterer det innhold som er ment for yngre og eldre brukere om hverandre
  • Flere av de faste brukerne inne på Roblox har nå blitt eldre, noe som fører til at det lages og tilbys innhold ment for eldre brukere
  • Plattformen har også fått stemmechat, og krever aldersverifisering av brukere over 13 år som vil bruke stemmechat og få tilgang til visse spillservere, samt spill som er ment for 17+ år
  • Merkingen «foreldreveiledning» fra PEGI innebærer at foreldre bør tilpasse og sette seg inn i spillopplevelsen til barna. Dette er høyst aktuelt for Roblox ettersom det finnes flere muligheter for å velge foreldreinnstillinger for yngre barn

Bør yngre barn spille Roblox?

Ettersom syvårsgrensen er tatt bort er det kanskje vanskeligere for noen foreldre å vurdere om Roblox egner seg for barna eller ikke lenger. Skal man forholde seg til 12+ aldersgrensen fra Apple, eller PEGI-merkingen som oppfordrer foreldre til å ta avgjørelsen selv og veilede barna dersom de skal bruke appen.

Noen momenter å være obs på:

  • Foreldre kan sperre nettkommunikasjon i Roblox slik at barn kun prater med venner, eller ingen i det hele tatt
  • Foreldre kan sperre tilgang til spill basert på alder (en løsning som ikke virker feilfritt ennå), eller velge et enda strengere filter (account restrictions) som stenger all chat og kun gir tilgang til visse spill som er beregnet for alle aldre
  • Foreldre kan sette opp rammer for kjøp på plattformen

Samtidig fjerner ikke dette utfordrende sider ved appen som reklame fra tredjeparter, at brukere lager spill basert på ugreie trender og mas om kjøp. Det kan lønne seg å teste ut de positive sidene av appen for eksempel ved å prøve disse fem spilltipsene i Roblox, eller til og med lage spill selv.

Foto: Shutterstock / Miguel Lagoa

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 23. desember. 2022 og er blitt oppdatert senere)