Er ditt barn hekta på Rainbow Friends?

Hva som er populært å spille blant barn varierer. Rainbow Friends er noe mange får med seg for tiden. Monstre sniker seg rundt og kan spise spillfigurene så blodet spruter, men grafikken er enkel og langt fra virkelighetstro.

Rainbow Friends er et skrekkspill på plattformen Roblox og er i samme sjanger som Teddy og Five Nights at Freddy`s. Konseptet er en gjenganger i spillverdenen. Kjernen i Rainbow Friends er at en gruppe med spillere skal samarbeide og overleve så lenge som mulig samtidig som de blir jaktet på av monstre, det er altså en type gjemsel.

Man kan bevege spillfiguren sin gjennom korridorer og rom inne i et hus.

Når man åpner en dør, kan det hende det er et monster som hopper frem. Små barn kan kanskje bli skremt, men Rainbow Friends er langt fra noe skrekkspill for eldre barn. Men så sprer fenomenet seg:

– Det som ofte kan skje med populære spill, filmer eller serier, er at mange personer rundt omkring i verden lager sine egne parodier eller mer eller mindre skumle eller skrekkelige innslag i sosiale medier. Søker barnet ditt etter Rainbow Friends på nettet, kan det altså dukke opp innslag som ikke passer til barnets alder, sier Kris Munthe som er Barnevaktens spillrådgiver (bildet over).

Youtube har gitt muligheter for å lage kontoer for barn 9+ og 13+. Vi sjekket Rainbow Friends med innstillingen 9+, og Rainbow Friends er fortsatt tilgjengelig. Grafikken i Rainbow Friends er ifølge systemene til Youtube ikke grov nok til å stengt for barn 9+.

Rainbow Friends er et av de mange spillene som finnes i Roblox. På denne plattformen kan hvem som helst lage spill. Generelt kan det derfor være lurt at foreldre setter seg inn i hvilke innstillinger Roblox-plattformen tilbyr for å beskytte barn.

– Det finnes innstillinger som blokkerer ut denne type spill på barnas bruker-konto. Inne på Roblox finner man dette under parental controls. Men om dette er riktig vei å gå for det enkelte barn, kan diskuteres, utdyper Munthe.

Ved å angi aldersgrense på spillene barna skal få tak i på plattformen, vil Rainbow Friends bli stengt for bruk. Man kan også slå av blodeffekter inne på spillmenyen til Rainbow Friends. Se foreldreinnstillinger her.

Bildet viser en spillfigur som blir partert av et monster ved hjelp av en vifte.

Bildet viser hvordan et monster kan komme hoppende frem mot deg mens du spiller.

Flere barn spiller samme spill samtidig, hvert barn har sin spilfigur, det gjelder å være den siste som blir drept av et av monsterne. Bildet over viser en spillfigur som blir drept av et monster.

– Husk at folk som lager spill i Roblox, gjerne kan etterligne spillnavn som er populære. Barnet ditt kan altså havne i et spill som er grovere enn originalen, fordi navnene ligner på hverandre, forklarer Munthe.

Når et spill eller en serie har blitt populær, er det ikke uvanlig at barna lar dette prege leken i skolegården. Barnevakten ble kontaktet av en skole som blant annet bekymrer seg for om leken er blitt for destruktiv når elevene spiller ut Rainbow Friends i skolegården. Synspunktene om dette er ganske sikkert sprikende blant foreldrene.

Spinoff-produkter

Søker barnet etter Rainbow Friends i Google, vises det frem en rekke produkter til salgs. Det viser at spillet er populært. Andre søketjenester har mindre reklame.

Tips til foreldre
Tips til lærere
Finn ut hvilke spill som er populære i klassen nå og se om du kan bruke spillet som utgangspunkt i undervisningen, dersom alderen er passende. La gjerne barna selv få reflektere om hvordan de opplever spillet. Er det skumle inntrykk? Har spillet noe budskap? Hva er bra eller dumt med å spille veldig mye?
Les også