Foto: Shutterstock

Abonnementstjenester gir tilgang til mange spill

Lei av dyre spill eller reklamebaserte gratisapper? En abonnementstjeneste kan være løsningen for hele familien.

Det er blitt nokså vanlig å strømme film og TV-serier gjennom tilbydere som Netlix, TV2 Play, Viaplay og andre tjenester. Utvalget av underholdning har blitt større og mer tilgjengelig enn noen gang. Det er alltid noe nytt å oppdage, og mye spennende å velge fra.

Noe av det samme finner man innenfor spill med ulike abonnementstjenester.

Fordelen er jo at man får tilgang til langt flere spill til en lavere pris enn om man hadde kjøpt disse hver for seg. Spillbiblioteket blir også mer levende ved at det dukker opp nytt innhold med jevne mellomrom (og iblant forsvinner også noe ut).

Ulempen er at:

  • Man eier ikke spillene fordi man bare «låner» tilgang så lenge man betaler for det.
  • Det kan ta tid før de aller nyeste og mest spennende titlene dukker opp.
  • Disse tjenestene tar ikke hensyn til dine preferanser, så det kan hende at det er mange spill her som du ikke ønsker å spille.
  • Spillene du liker, kan forsvinne fra utvalget.
  • Tjenestene retter seg mot alle aldersgrupper, så det er ikke alltid mye innhold for yngre barn.

Nedenfor viser vi likevel noen av tjenestene som finnes. Mange av disse kan testes gratis i noen dager. Husk da å avbestille abonnementet før gratisperioden er over slik at du slipper å betale.

Apple Arcade

Apple Arcade er Apples løsning for Iphone, Ipad, Mac og Apple TV. Her får man tilgang til over to hundre spill og apper for en relativt lav månedspris. Man kan også bruke foreldrekontrollene via skjermtid-funksjonen. Les mer om hvordan du setter opp en Ipad/Iphone for barn.

Disse spillene er langt fra kjedelige. Mange byr på fin grafikk og spennende historier. På menyen finner man titler som Sonic Racing, LEGO Star Wars, Pac-Man Party Royale, og mer.

Appene er dessuten fri for reklame og inneholder ikke kjøpemuligheter. Dette kan altså være et fint alternativ i stedet for at barna stadig laster ned gratisapper som tynges ned av reklame og kjøpepress.

Spillene kan også lastes ned til de gangene man ikke har internettforbindelse, og man kan dele et abonnement med opptil seks familiemedlemmer.

Har man en Apple-TV, kan man dessuten gjøre om denne til en spillkonsoll. Da kan man spille på TV-skjermen og koble til en Xbox-kontroller eller en Playstation-kontroller.

Pris: En måned gratis (prøveperiode uten binding), 59 kroner i måneden etter det (pris sjekket desember 2022).

Les mer om Apple Arcade her.

Google Play Pass

Denne trenden har så klart også Google slengt seg på med et tilbud til alle som har nettbrett og mobiltelefoner med operativsystemet Android.

Google Play Pass gir tilgang til flere hundre apper og spill uten reklame og kjøpemuligheter. Opptil seks familiemedlemmer kan dele et abonnement.

Her får man tilgang til titler som Portal Knights, Teslagrad, Lumino City, Sonic og mer.

Apper og spill er fordelt etter kategorier som sport, hjernetrim, kunst, strategi og mer. I tillegg foreslår tjenesten spill som du kanskje liker.

Vi er ikke helt sikre, men antar at innholdsbegrensninger og andre typer foreldrekontroll som man har satt opp, også gjelder i denne tjenesten. Les gjerne mer om hvordan du setter opp foreldreinnstillinger på mobil og nettbrett.

Pris: En måned gratis (prøveperiode uten binding), 59 kroner i måneden etter det – man kan også betale en årlig avgift (pris sjekket desember 2022).

Les mer om Google Play Pass her.

PlayStation Plus Extra

Spillkonsollen til Sony har også en abonnementstjeneste som heter «Playstation Plus Extra». Hver måned økes spillutvalget med noen flere titler.

Her får man tilgang til mer enn 400 spill med titler som Crash Bandicoot N. Sane Trilogy og Ratchet and Clank.

Pris: fra 85 kroner i måneden og oppover. Forskjellige typer abonnement å velge fra (pris sjekket desember 2022).

Xbox Game Pass

Microsoft har så klart også en tilsvarende løsning for spill titulert Xbox Game Pass. Her kan man spille på konsoll (Xbox One) og PC. Man loves jevnlig nye titler og innimellom helt nye spill.

Biblioteket med spill på Microsoft sin løsning er ganske omfattende. Og det er via denne løsningen at man får tilgang til Microsoft-eksklusive spill.

Minecraft Dungeons, Cities: Skylines, Forza, Dirt, Overcooked og mer står på listen. Her er det også en egen kategori for barnevennlige titler med mange fine spill for barn.

Microsoft skriver selv som svar på om foreldrekontroll gjelder denne ordningen: familieinnstillinger som begrenset skjermtid, innholdsfilter og verifisering av kjøp gjelder både for Xbox-konsoller og Windows 10. Vi antar at dette også gjelder for Xbox Game Pass.

Pris: Første måned koster ti kroner, deretter 125/mnd eller 99/mnd  (pris sjekket oktober 2022).

Les mer om Xbox Game Pass her.

Andre abonnementstjenester

I tillegg til disse finnes det også andre spillbutikker på nett som tilbyr tilgang til spill via en månedlig avgift:

  • EA Play -gir tilgang til EA-titler som FIFA og Need for Speed
  • Ubisoft+ – spill hundre spill som er laget av Ubisoft. For eksempel Prince of Persia, Anno 1800 og Rayman Legends

Gjennom såkalte pluss-abonnement hos Nintendo, Sony og Microsoft får man jevnlig tilgang til «gratis» spill som er tilgjengelig så lenge man betaler for abonnementet. Pluss-abonnement brukes primært for å få lov til å spille på nett.

Epic Games som eier Fortnite, selger spill i sin egen spillbutikk «Epic Games Store«, og gir jevnlig ut spill uten å ta betalt for det hverken gjennom abonnement eller annen type kjøp.

Geforce Now byr også på skybasert spilling. I praksis kobler tjenesten seg til andre spillbutikker (for eksempel Steam), så kan man strømme spillene man allerede eier. Fordelen er at man kan spille spillene hvor som helst, og uavhengig av hvilken enhet man bruker. Noen ulemper er det allikevel, for eksempel ventetid for å starte en spilløkt etter et gitt antall timer, at ikke alle spill er støttet og heller ikke alle spillbutikker.

Les også