Liste over spillbutikker på nett – med tips og råd før du kjøper
Vi i Barnevakten har laget en oversikt over de mest vanlige spillbutikkene som finnes på nettet. Få med deg gode råd før du åpner opp lommeboka.
Her handler barna dine dataspill
Det er mange år siden man først og fremst kjøpte spill fysisk i butikk. I disse dager er netthandel blitt minst like vanlig. Tjenester som Prisjakt og Prisguiden kan være gode på å sammenligne pris med mange butikker slik at man alltid finner lavest pris, også på spill. Riktignok gjelder dette primært fysiske kopier av spill.
Husk også å sjekke pris-historikk på en vare over tid for å dobbeltsjekke at en oppgitt rabatt er reell når du bruker slike tjenester.
Hver spillkonsoll har også sin egen spillbutikk som konkurrerer med nettbutikker og fysiske butikker. Mobil- og nettbrett har også egne butikker avhengig av hvilket operativsystem som ligger inne på enheten, enten det er Apple (iOS) eller Google (Android).
For PC (Windows) og Mac (macOS) øker forvirringen enda mer. Her kan man kjøpe spill fysisk i butikk, på ulike nettsider, eller fra et helt hav av ulike spillbutikker som spilldistributører selv står for. Les lengre ned i artikkelen for å få mer info om dette.
Det er både ulemper og fordeler ved å kjøpe spill fysisk og digitalt. Ved å kjøpe spill fra spilldistributørenes egne nettbutikker får man en digital kopi. Denne kan ikke lånes bort til venner og familie, eller selges videre brukt.
Fysiske plater og disker er mer sårbare for å bli skadet om ikke man oppbevarer disse i etui og lignende. En annen ulempe er at for hver gang man skal spille et nytt spill, så må man bytte plate/disk. Og man kan miste disse ved uhell.
En digital kopi av spillet har man tilgang til å laste ned på nytt så lenge spillbutikken er i drift. Dersom butikken forsvinner, mister man også tilgangen til ny nedlasting. Det kan være kjedelig å miste spillet dersom datamaskinen eller en gammel spillkonsoll går i stykker eller spillbutikken ikke lenger eksisterer.
PlayStation tar på lik linje med andre konsoller og spillbutikker, ikke ansvar for din tilgang til spill du har kjøpt dersom tjenesten blir lagt ned. Noe som kan være en utfordring når nye spillkonsoller erstatter gamle, og tidligere spill ikke lenger er tilgjengelig for å laste ned.
Fysisk plate/disk | Fordeler:
|
Ulemper:
|
Digital kopi (nedlastet spill) | Fordeler:
|
Ulemper:
|
Vi skal her presentere noen av stedene man kan kjøpe spill med noen tips og råd.
Mobil og nettbrett:
Mulighet for å kjøpe spill og apper avhenger først og fremst av mobilprodusenten. Det kan være Apple Store (iOS) eller Google Play (Android).
De fleste spill som blir gitt ut har anbefalt aldersgrense fra PEGI – som er systemet for aldersgrensesetting i Europa. Her finner man anbefalt aldersgrense 3, 7, 12, 16 og 18 år. Med mer realistiske voldskildringer, ufint språk og innhold av seksuell art, økes aldersgrensen på spillene.
Det handler altså ikke om vanskelighetsgrad.
Apple med App Store derimot, har et eget system. Spill og apper her får anbefalt aldersgrense fra 4+, 9+, 12+, og 17+ år. Apple har egne innstillinger på sine enheter for å forhindre kjøp i app (les her for Google-enheter). Man kan også sette opp begrensninger slik at poden ikke får tilgang til spill med høyere anbefalt aldersgrense (les her for Google-enheter).
For å betale for spill og apper kan man legge inn kredittkortinformasjon og handle direkte fra bankkortet. Det er da viktig å ha passordmur og gode innstillinger som nevnt over for å forhindre at barna handler uten tillatelse fra foresatte eller ved uhell.
Eventuelt er det mulig å kjøpe gavekort til barna. Apple har en slik ordning, men ikke Google her i Norge. Et gavekort er på den måten «tryggere» ved at man som foresatt har enda mer kontroll over kjøp på de digitale enhetene.
Dersom barna har egne barnebrukere som foreldre administrerer, kan de be en forelder om tillatelse før de kjøper en app. Det dukker da opp en melding på forelderens mobil slik at de kan velge å godkjenne et kjøp.
Strømmetjenester for spill
Apple har lansert Apple Arcade, som er en abonnementstjeneste for spill. Det samme har Google.
Ett abonnement kan deles med opptil seks familiemedlemmer, og man slipper reklame og muligheter for kjøp i app. Dette er gode nyheter for barnefamilier som er bekymret for at barna ser annonser fra tredjeparter, eller blir fristet til å kjøpe digitale goder i spill for ekte penger.
Det er også mulig å veksle mellom å spille på de ulike enhetene som Apple har, enten det er Apple TV, iPhone eller iPad. Så man kan starte spillet på en enhet, og fortsette der man slapp på en neste.
Dette er mulig fordi progresjonen lagres og synkroniseres på nett mellom enhetene. Spillene lastes ned slik at man ikke må ha tilgang til internett for å spille disse når man er ute på reisefot.
Abonnementet koster 59 kroner per måned (hos Google) og 89 kroner per nåned (hos Apple). Abonnementet fornyes automatisk frem til det kanselleres. Det finnes også en prøveperiode på en måned for de som vil teste dette ut gratis før kjøp. Bare husk å kanseller abonnementet før kortet blir belastet.
I tillegg har de fleste spillkonsoller og spillbutikker en eller annen form for abonnementstjeneste for spill.
Spillkonsoller:
PlayStation Store
Spillkonsollen til Sony har «PlayStation Store» som egen nettbutikk for spill. Her er det enkelt å kjøpe og laste ned spill, og disse lagres direkte på maskinen. Prisene her kan allikevel variere, og det er ikke sikkert at disse er like konkurransedyktige sammenlignet med andre nettbutikker som selger fysiske plater.
Sony har også en abonnementsordning som heter «PlayStation Plus«. Med et slikt abonnement får man tilgang til å kunne spille på nett med andre, to-tre gratis spill hver måned (tilgang til disse varer så lenge man har abonnementet aktivt) og man får rabatter på spillkjøp i PlayStation Store.
Ved å betale ekstra på abonnementet kan man også abonnere på spill, på samme måte som med Netflix.
Det er PEGI som står bak de anbefalte aldersgrensene som er på spillene her. Merkingen finner man inne på spill-beskrivelsen. Det er også lurt å lese informasjon om hva slags tilbehør man trenger for å spille spillene. Noen ganger er disse bygget på flerspillermuligheter, eller slik som VR-spill, som trenger ekstra utstyr for å kunne fungere.
Her er det nyttige innstillinger for å forhindre kjøp av spill uten lov.
Man kan også kjøpe gavekort for å handle med i PlayStation Store hos ulike butikker.
Microsoft Store
Microsoft selger spill direkte til egen konsoll. På samme måte som med PlayStation Plus, kan man også her kjøpe et abonnement som gir fordeler, «Game Pass». Game Pass-medlemmer sparer opptil 50 prosent på visse spill i butikken, i tillegg til at de får noen nye spill lagt til i abonnementstjenesten hver måned.
Disse titlene kan bli byttet ut med jevne mellomrom og forsvinner derfor fra utvalget.
Også på Xbox-konsollene kan man finne nyttige innstillinger for å hindre at poden kjøper eller laster ned innhold uten din tillatelse.
Det er mulig å legge inn kredittkortinformasjon for å handle spill til Xbox , eller så kan man kjøpe gavekort.
Nintendo eShop
Den familievennlige spillkonsollen til Nintendo, Switch, byr på et hav av spill for barn, dette mer enn andre konsoller på markedet. Det er i Nintendo eShop man kan kjøpe og laste ned spill digitalt direkte på enheten. Merk at spillkonsollen har begrenset med lagringsplass, så det kan være lurt å kjøpe et minnekort slik at barna slipper å måtte slette spill hele tiden for å laste ned nye.
Nintendo har også et eget abonnement som heter «Nintendo Switch Online«. Denne er nødvendig for å spille mot andre på nett, og man kan få rabatterte priser i nettbutikken.
I motsetning til PlayStation og Xbox, selger Nintendo disketter og ikke plater. Disse tåler mer og tar mindre plass, så her er det ikke like mange ulemper som ved å kjøpe spill fysisk. Ulempen er jo at diskettene til Nintendo er nokså små, og derfor lettere å miste.
Nintendo har også lagt ved innstillinger for å begrense kjøp (passord) uten foreldres tillatelse, og for at innhold er begrenset etter alder.
Mac og PC:
Mac
For å kjøpe apper og spill til Mac, så kan man benytte seg av «Mac App Store«. Som med iPhone og iPad, kan man her kjøpe og laste ned alt fra redigeringsprogrammer til spill av ulike slag. Du kan finne Mac-apper etter kategori, som spill, produktivitet, musikk og mer.
Også her er det mulig å ha innstillinger som begrenser barns muligheter for å laste ned innhold. Det er mulig å gi barna gavekort for å handle innhold fra denne plattformen.
PC
Windows har også innebygget nettbutikk for kjøp av spill og programvare. Tjenesten her heter Microsoft Store og ligger i datamaskinens programmeny. Her finner man apper, spill, filmer og TV-serier. På samme måte som med Xbox har man også her en abonnementsløsning for å få tilgang til et spillbibliotek. Det er for eksempel mulig å abonnere på Game Pass og få tilgang til visse spill både på Xbox og PC.
Chromebook
Google sin bærbare laptop er ikke spesielt utviklet med tanke på spilling. Enheten lener heller mot skriveprogrammer, nettsurfing og andre oppgaver relatert til skole/jobb. Men det finnes noen spill tilgjengelig også her. Man installerer apper via Google Play. Men ikke alle apper er kompitable med chromebook.
Også til chromebook finnes det nyttige innstillinger som foreldre bør vite om.
Andre nettbutikker for spillkjøp
I tillegg til at det finnes egne butikker som spillkonsollen, mobil- og nettbrettprodusenten og Windows (PC)/Mac (Apple) eier, finnes det også et hav av andre å velge fra. Når man laster ned et spill fra en slik nettbutikk, blir spillet tilgjengelig for nedlasting hos denne tjenesten.
Merk at ikke alle spill som finnes tilgjengelig i slike butikker har fått anbefalt aldersgrense av PEGI. PEGI er en frivillig ordning som først og fremst omfavner større spill. Når mindre selskap utvikler spill, hender det at de dropper PEGI-ordningen. Da må man som forelder lese beskrivelsen om spillene eller se videoklipp for å forstå hva spillene dreier seg om.
Noen av spillbutikkene har gavekort-ordning for foreldre som ikke ønsker å legge inn kredittkortinformasjon. En annen løsning, som også kan gi større kontroll, er for eksempel å betale med PayPal, dersom dette er mulig. Noen eksterne nettbutikker (som for eksempel Elkjøp, Komplett og CDON) tilbyr også salg av koder som kan løses inn for å laste ned spill hos for eksempel Steam.
Steam: En av de største og en av de første på markedet. Steam tilbyr tusenvis av både nye og gamle spill. Tjenesten fungerer som et program som lastes ned på datamaskinen. Steam har også chattemuligheter, forum og vennelister. Ved å bruke Steam – er det også andre nyttige funksjoner, som at man kan bruke en håndholdt kontroll for å spille spill. Alt av språk i menyer og lignende er på norsk, og det finnes et bredt utvalg av spill som er produsert av både små og store utviklere. Steam har nyttige foreldrekontroller og det er mulig å kjøpe gavekort for å handle i spillbutikken.
Epic Games: Etter at Fortnite ble en storsuksess har Epic Games (utvikleren) hevet seg på bølgen med å selge spill. Man finner per nå, ikke like stort utvalg som Steam har. Allikevel, er det her man laster ned Fortnite for å spille dette på PC. Epic Games tilbyr også gratis spill med jevne mellomrom, og de forsøker iblant å kuppe enerettigheter til å selge spill. Også her er det vennelister og chattemuligheter. Også her er det nyttige foreldrekontrollere for å begrense kjøp i butikken.
EA: Det er storgiganten EA (Electronic Arts) som drifter egen spilltjeneste. Dette er en spillprodusent som står bak EA Sports FC, Sims, Need for Speed og Apex Legends – bare for å nevne noen store titler. Her finnes det også en abonnementsløsning for å få tilgang til EA sitt spillbibliotek og noen øvrige titler. Det er mulig å opprette en barnekonto for å bruke EAs plattform.
Ubisoft Store: Produsenten Ubisoft står bak Ubisoft Store. Ubisoft er kjent for spill som Assassin`s Creed, Rainbow Six, Tom Clancy`s The Divison 2 og Watch Dogs – for å nevne noen spill. Her finner man også et abonnement for å få tilgang til flere spill som utvikleren har lagt ut i biblioteket sitt.
Rettigheter ved digitale kjøp
Man har visse rettigheter dersom et spillkjøp ikke lever opp til forventningene. Dette som følge av digitalytelsesloven.
- De som selger digitale tjenester, kan ikke levere produkter med feil og mangler.
- Dersom man betaler for en strømmetjeneste som er nede for telling halvparten av måneden, skal man ifølge loven få halvert abonnementsprisen for den perioden.
- Rettighetene gjelder også om man kjøper et spill som er markedsført med mye innhold, men hvor dette mangler ved levering.
- Dersom mangelen ikke blir utbedret nokså kjapt, er det naturlig å forvente avslag i prisen eller å få pengene tilbake.
- Dersom feilen skyldes brukerens eget system, for eksempel en feil ved datamaskinen til forbrukeren, så har man ikke noen rettigheter etter loven.
- Mangler ved levering av en digital tjeneste, gjelder også over tid. For eksempel om utviklerne fjerner noe, eller gjør en endring som minsker kvaliteten på tjenesten.
Fobrukerrådet har gitt denne forklaringen på hvordan man bør gå frem for å klage.
- Kontakt de som har selger tjenesten, helst skriftlig.
- Bruk gjerne klage-løsningen til app- eller spillbutikken der dette finnes.
- Den er ingen konkret klagefrist, men vi anbefaler å klage så snart som mulig for å få feilen fikset.
- Utgangspunktet er at de som markedsfører og selger til norske forbrukere er bundet av det norske lovverket.
- Kommer man ingen vei med klagen, kan man få saken meklet hos Forbrukertilsynet.
Mulighet for refusjon?
Noen butikker er «snillere» enn andre dersom man angrer på et kjøp.
På samme måte som noen butikker valgfritt tilbyr ekstraservice som åpent kjøp og bytterett, er også noen plattformer mer imøtekommende enn andre:
- Apple Store og Itunes (Iphone og Ipad). Man kan angre på kjøp innen to uker. Men det er mulig å spørre om refusjon innen 90 dager dersom det er problemer med en app eller en annen artikkel kjøpt i Itunes
- Google Play (mobiler og nettbrett med Android som operativsystem). I Google Play har man to dager til å angre et kjøp
- Playstation Store. 14 dagers mulighet for å angre på kjøp så lenge spillet ikke er lastet ned
- Xbox og Microsoft Store. 14-dagers mulighet for å angre på kjøp
- Steam. På Steam kan man angre innen to uker dersom spillet ikke er spilt mer enn to timer
- Epic Games. Samme policy som Steam. Men har ingen angrerett for kjøp-i-spill-produkter
- Nintendo Eshop. Ingen mulighet for å angre. Kun dersom produktet er defekt
Les også
Bør barna følge aldersgrensene i spill?
Forstår du spillordene barna bruker?
Slik får du peiling på spillene som barna spiller
Aldersgrenser for apper og spill
Snille dataspill for hele familien
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 12. september 2019 og er blitt oppdatert senere)