Filtrer
- Kids and media
- Startartikler
- Basisartikler
- Skole
- Undersøkelser
- Hjelpemidler
- Myndigheter
- Skjermtid
- Gode rammer
- Helse og søvn
- Foreldrekontroll
- Kreativitet og læring
- Problematisk skjermbruk
- Personvern
- Sosial på nett
- Aldersgrenser
- Alle
- Deling
- Digital dømmekraft
- Kildekritikk
- Nettmobbing
- Nettovergrep
- Selvbilde
- Sikkerhetsinnstillinger
- Spilling
- Aldersmerking
- Læring
- Pengebruk
- Problemspilling
- Spillopplevelser
- Sunne rammer
- Tv/film
- porno
- Aldersgrenser
- Film- og tv-tips
- Foreldrekontroll
- Gode seeropplevelser
- Nyheter
- Reklame
- Skaperglede
- Ukategorisert
Dataspill gir motivasjon og læring i klasserommet
Dataspill kan brukes som utgangspunkt for undervisning. Her finner du noen forslag og tips til å komme i gang med spill i undervisningen.
Kan elever og lærere være venner i sosiale medier?
9 av 10 lærere mener at de ikke bør være venner med elever i sosiale medier, ifølge Barnevaktens uformelle undersøkelse. Elevkontakt på sosiale medier kan også utfordre elevenes personvern forteller Datatilsynet og Skolenes Landsforbund.
Bør lærere være forsiktige med robotbilder?
Elevene kan gå delefella hvis de lager bilder med kunstig intelligens. Men på læringsplattformen som kun skolen har adgang til, er det lov å vise slike bilder.
Confident Me
Prøv Confident Me på din skole. En skoletime som hjelper elevene til å bedre selvfølelsen gjennom økt bevissthet om mediepåvirkning.
Vanlig at elevene ikke får bruke telefon på skolen
Barnevakten får nå og da spørsmål om mobilbruk i skolen, fra foreldre og FAU, om hva som fungerer eller ikke. Ballen ble denne gangen sendt videre til en stor gruppe lærere på Facebook.
Gi elevene dine digital trivsel gjennom konseptet Ung på nett
Ung på nett engasjerer elever, lærere og foreldre for å sammen jobbe for digital trivsel. Gjennom kveldsskole for elever og deres foreldre, kurs for lærere og tilrettelagte læringsressurser i nettvett vil dette være en god måte for ungdomsskoler å sette digital kompetanse og digital dømmekraft i et helhetlig system.
Barneskolelærer begynte å game for å lære mer om elevenes yndlingshobby
Nesten alle barn spiller dataspill. For å henge med på barnekulturen, har lærer Simen Frøyhov Kristoffersen startet en gaming-kanal på Youtube. Målet er å lære mer om spill og samtidig lage barnevennlig spillinnhold for skoleelever.
Apper for å lære norsk
Øk ordforråd, lær det norske alfabetet og øv på lesing med disse appene som passer for minoritetsspråklige elever og andre barn som trenger språktrening.
Hvordan bruke Mentimeter i klasserommet
Mentimeter har lignende funksjoner som Kahoot for at elever kan gi svar på mobiltelefon og PC som dukker opp på storskjerm. Slik lager du quizer, ordskyer og meningsmålinger som kan skape engasjement og deltakelse.
Slik kan du bruke QR-koder i undervisningen
Få elevene opp og ut i naturen for å undersøke poster eller lag digitale ressurser til bruk i klasserommet. Så enkelt er det å bruke QR-koder i undervisningen.
Etterlyser retningslinjer for den digitale skolen
Det er mye bra med digitaliseringen i skolen, men det bør følges opp med flere statlige retningslinjer, uttrykker Barnevakten i et høringsinnspill til kunnskapsminister Tonje Brenna.
Undervisningsressurser om krigen i Ukraina
Det florerer med bilder og informasjon fra krigen i Ukraina på nett og i sosiale medier. Hva er sant og usant? Her er tips til nettressurser som tar opp fakta, kildekritikk og nettvett.
Spiller skolen grove sangtekster for elevene?
På noen skoler spilles det popmusikk høyt i klasserom, gymtimer og skolegård. Hver tredje populære sang på Spotify inneholder grove tekster. Det er mulig å skru på et barnefilter som stenger for avspilling av slike sanger.
Én elev i hver klasse blir digitalt mobbet på ungdomsskolen
I det første året på ungdomsskolen blir én elev i hver klasse mobbet digitalt av medelever. Eller mer presist: 3,3 prosent i 7. trinn, i gjennomsnitt. I tillegg kommer ikke-digital mobbing på skolen eller mobbing utenfor skolesammenheng.
Kommunene og skolene henger etter med personvern
Foreningen Kins jobber med datasikkerhet i norske kommuner. Nylig sendte foreningen innspill til personvernkommisjonen. Samtidig strammer EU inn og gir innbyggerne, og spesielt barn, flere digitale rettigheter. Hvordan blir de digitale skoleløsningene skrudd sammen om noen år?
Barn ser usladdede filmer med nyhetsvold
Denne uken ble en mann drept i Oslo da han angrep politiet med kniv. Hendelsen ble filmet fra mange kanter og disse klippene sprer seg i sosiale medier som barn bruker. Nedenfor finner du tips til foreldre, de kan også passe for lærere.
Barn i Norge er storfornøyd med livet
Til tross for over ett år med pandemi og restriksjoner tegner Ungdata Junior-undersøkelsen fra oktober 2021 et positivt bilde av barn og unges oppvekstsvilkår. Flertallet av barna oppgir å ha gode liv, et godt selvbilde, skoletrivsel og god relasjon til venner og foreldre. Fritiden preges av idrett og aktiv skjermbruk.
80 prosent har nå sin egen elevmaskin
Mer enn åtte av ti elever i grunnskolen har nå personlig nettbrett eller datamaskin levert av skolen. Dette ifølge Det utdanningsvitenskapelige fakultet i Oslo.
Barnekonvensjonen gir barn medierettigheter
Barn har rett til privatliv, informasjon og beskyttelse mot skadelige medieinnslag. Disse rettighetene må veies mot hverandre i hvert tilfelle.