Halvparten av småbarnsforeldre bruker ikke nettfilter

Svært mange småbarn har tilgang til nettbrett. Samtidig er det bare halvparten av foreldrene som har aktivert foreldreinnstillinger for å beskytte barnet, viser en ny undersøkelse fra Medietilsynet.

Undersøkelsen «Småbarn og medier 2020» fra Medietilsynet

Undersøkelsen «Småbarn og medier 2020» omhandler barnehagebarnas mediebruk (barn i alderen ett til fem år). Undersøkelsen er en del av Medietilsynets «Foreldre og medier-undersøkelse». Her er noen av funnene i den 55 sider lange rapporten:

  • Halvparten av barn mellom ett og seks år har tilgang til TV og nettbrett. 14 prosent har tilgang til spillkonsoll og 5 prosent til PC og mobil.
  • Ni av ti av småbarna (1–5 år) ser på film, serier eller tv-program.
  • To av tre ser NRK Super. Fire av ti ser Youtube. Tre av ti ser Youtube Kids.
  • Halvparten av 1–5-åringene spiller spill.
  • Over halvparten av småbarnsforeldrene sier familien ikke bruker filter eller andre innstillinger for å beskytte barna. 16 prosent vet ikke hvordan de bruker foreldreinnstillinger.
  • Tre av ti foreldre deler bilde eller video av barnet i sosiale medier månedlig eller oftere.
  • Halvparten av foreldrene mener de har den informasjonen de trenger for å kunne veilede barnet sitt om nettbruk.
  • Omkring halvparten av barna i 2-3 årsalderen spiller NRKs Fantorangen.
  • Blant 4–5-åringene er det (etter Fantorangen) mest vanlig å spille Minecraft og Mario blant guttene. Også blant jenter er det relativt vanlig å spille Mario, men også «puslespill».
  • Blant de eldste småbarna (4–5 år) har 11 prosent av guttene mobiltilgang, mot én prosent av jentene.
  • Flest foreldre svarte at barnet begynte å bruke nettbrett da det var to år gammelt (39 prosent).
  • godt som ingen småbarn bruker sosiale medier (Facebook, Snapchat, Instagram og Tiktok)

Les hele undersøkelsen Småbarn og medier 2020 her. Les også om Medietilsynets nye veileder for småbarnsforeldre.

 

Daglig leder i Barnevakten, Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

–De siste årene har utvalget av tekniske foreldreinnstillinger blitt bedre. Det gir dermed foreldrene en god mulighet til selv å tilpasse enhetene slik at de blir mer barnevennlige og begrenser innhold som ikke passer for barna, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

Barnevakten har lansert resultater fra en foreldreundersøkelse i februar 2021 om skjermbruk for barn fra 4 – 6 år, og den viser de samme trendene som undersøkelsen til Medietilsynet i foreldrenes syn på å gi barna frihet på nett eller å begrense nettbruken. To av fem ønsker å begrense skjermbruken i stor grad og gjerne med foreldreinnstillinger, mens to av fem ikke ser behov for slik begrensning.

–Barnevaktens viktigste råd er at foreldre bør bruke tid sammen med barna når de er på nett, og da særlig for barn i barnehagealder. Tilstedeværelse er ikke alltid mulig eller tjenlig, og da kan foreldreinnstillinger på enhetene være gode hjelpemidler, sier Vik.
Barnevakten ønsker å gjøre det enklere for foreldre å ta i bruk innstillinger som passer barnet. Derfor tilbyr vi webinarer og artikler som forteller hvordan foreldrene kan stille inn enhetene, appene og spillene slik at de blir tryggere å bruke. Se lenker nedenfor.

Tryggere innstillinger

Her er en del artikler fra Barnevakten som viser hvordan du kan stille inn telefoner, apper og spill slik at de blir tryggere å bruke for barna: